用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2011-2012小一有結果啦!
樓主: melodypoonwk
go

2011-2012小一有結果啦! [複製鏈接]

hello melodypoonwk,

你好!我女都係今日收到信!
想請教你大仔讀宣小,應付學業同樂器辛苦嗎?
依家煩緊有津校offer同最心儀嘅私小點揀好...
可以俾D意見嗎? Many Thanks!!

原帖由 melodypoonwk 於 10-12-29 17:09 發表
今日收到信, 細佬APPLY下年小一得左, 可以同哥哥一齊返學啦! 下年同學仔一齊入嚟傾吓啦!

多謝回覆!!
你仔仔好勁喎...我連starter都未敢試,你仔仔已考完flyer...
唔怪得可以插班啦...
請問你仔仔點解要轉校呢?唔介意嘅話可以pm我嗎?
手上有嘅津校係女校,有直屬中學,好想收集多D意見至做決定!
我女中文唔係問題,英文聆聽ok,閱讀一般,宣小英文教得好嗎?既然仔仔咁勁,仲要在外讀英文...點解呢?

原帖由 melodypoonwk 於 10-12-30 00:50 發表
hi, rainy0429,

其實我都唔係好熟, 因為大仔係今年先由另一間英文小學插班小二, 但希望我可以將我對仔仔的看法說給你聽, 希望可以給你作個參考! 其實可能呀仔由幼稚園至小一都係接受英文教育, 因此英文响小一已經 ...

推一推先~
唔知大家擔唔擔心學樂器呢?由於我係音樂盲,真係好擔心學業同音樂好難兼顧!

之所以驚,就係知學業已唔係輕鬆,仲一定要兼顧一種鋼琴以外嘅樂器,仲一定要考到8級...未計其他課外活動,我驚一日24小時都唔夠用...
所以樂器係我自己最大考慮!!唔同其他課外活動,唔可以放棄,壓力好大!(我指我自己)

原帖由 DGJS 於 11-1-5 11:07 發表
我想樂器並不是最大的考慮。他們會要求學生在畢業前通過其中一種樂器的八級試. 當然不是家長教. 是在學校學, 要給學費。但已比在外面學的便宜。反而,到了小四, 功課壓力便大大增加。學生最後要面對的academic。你從學 ...

哦~明白!唔該曬!
雖然"學校絶對沒有強迫學生在小六畢業生時必定要八級",咁學校要學生學嘅樂器,唔係用皇家試做準則,咁係點評分呢? 因為真係對學樂器一D都唔了解...請賜教!
Many Thanks!      

原帖由 Amandakok 於 11-1-6 09:43 發表
"仲一定要考到8級"
是否考到8級其實是家長和學生的共同選擇
學校絶對沒有強迫學生在小六畢業生時必定要八級
不過...當然大部份同學畢業時都會有八級
(小部已經演奏級)
這是因為大部分同學被學校的音樂氣氛感染至喜愛 ...

唔該曬!!

原帖由 MacMa 於 11-1-8 20:00 發表
可參考:

音樂科:樂器演奏(唔記得是二年級下學期還是三年級下學期要合奏)或唱歌40%;讀譜10%;音樂報告10%;樂器訓練証明5%;樂理筆試25%;校際音樂比賽(要有75分或以上)10%。而樂團團員額外加分(唔記得是5分還是10分),但全科總 ...
‹ 上一主題|下一主題