用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 屯門奧斯卡幼稚園
go

屯門奧斯卡幼稚園 [複製鏈接]

Re: 屯門奧斯卡幼稚園

請參閱網址:
Oscar
詳情可致電2440 9790
與其有時間去可惜~ 不如用時間去珍惜~ 珍惜眼前人 :-)

ES 寫道:
想問o下全日國際班, 可唔可以申請幼兒園學費資助?

Hi ES,
係可以的,詳細可致電學校或社罯查詢.

Hi Zippy, Veroshea, Jacqueline, O媽咪, Dor, Tina_ma, Gina and other Oscar's moms,
今日收到通告,4月1日係Sport Day,你地去唔去呀? 不如就當個日係我地的gathering呀!

Veroshea,
好似請到英文老師了,我見手冊有簽名,你知唔知呀? 3月1日仔仔校車改早8:35到,你有冇改動呀?

Zippy,
唔知你囡囡係咪搭校車ka?

Hi Tina_ma,
When will your daughter study Oscar? Entry IK1 or IN1 class on 8/2004?  I suppose Tina as a classmate with Chloe.

Hi Tina_ma,
I = International
How old are your daughter? If your daughter is 2 year old in coming August, she will study IN1.  If your daughter is 2 year 8 month old in coming August, she will study IK1.

Dear Zippy,
Are you still busy at work?     

Hi Tina_ma,
Well... maybe Chloe as a classmate with Tina in IK1. I known that there are two groups in IN1 this year.
You can ask Zippy to know more about Chloe's class teacher is good/nice or not.  Their class teacher should be promoted together with students.

Hi Zippy and veroshea,
Sport Day 我報左齊來爬跑跳,轟炸機及家長教c接力賽.
我咩顏色衫都有,偏偏冇黃色,睇黎要買啦. 我冇join校bus,yes,太貴了,我都係坐輕鐵去,西鐵唔知到唔到呢?

Hi ykwong8888 and 各位媽咪,
你想同你個小朋友報奧斯卡 IN1(國際班),咁即係幾時返學?
我同你一樣都想問這個問題,我囡囡11月可插班讀IN1(國際班)或 N1(主流班),我唔知點揀? 仲有係哥哥現讀IK1全日班,我應否咁早俾囡囡讀全日班呢? 定係讀住半日先呢?

Hi veroshea,
天水圍體育館(天湖輕鐵站傍),係咪一定要坐輕鐵才去到,西鐵唔知到唔到呢? Please advise.  Thanks.

Hi zippy,
Chloe傷口傷成點呀? 真係聽到都赤到死. 不過佢地始終太細,out of control. 叫chloe學曉眼明手快,下次醒d即閃啦.

Hello Zippy, Veroshea and O媽咪,
好開心見到你地!   Sports Day玩得開心嗎? 我就盡興la. 好遲先跟veroshea相認,所以冇再搵你亞Zippy. 你地之前見過面未? -? 真失敗. 又唔記得一齊影相tim.
不過我(第一名)同Zippy(第三名)就有份win老師家長接力賽,我都係睇相先知. veroshea,仔仔有同你地影左張相喎: 如果你地有拍攝大家的芳容,就互email d相la.
我個仔一接到個獎就問食唔食得呀? 我覺得奇怪,睇真d原來個獎後面貼左粒大大塊朱古力金幣,真鬼馬.
成績表comment點呀? 我仔仔成績中上,但conduct就有5個triangle(1st term有3個triangle),discripline 已佔2個triangle. 唔知算唔算差. 我排德,智,體,群,美 - 德is very important. Do you agree?
Please share what's feeling about our 1 April 04.

Cheer

Hi Zippy,
你有工人,可以俾Chloe讀half-day國際班. 我睇個full-day國際班D刷牙杯(仔仔叫我睇,逐個杯介紹係邊個 ),差不多10個人左右.咁即係好多人都讀half-day啦.Don't worry la. I totolly agree with her teacher.  Chloe has good potential to learn more english. 唔好'哂'左佢.

Hi Zippy and Veroshea,
我已經email左d相俾你地,但可能d相size會好大,我唔識resize呀.

Hi 牡丹 ,
您好呀! welcome,又多個媽咪傾下計 . 我仲未同囡囡報名,諗緊今年插11月or2nd term先入讀 IN1/N1,話唔定有機會同你囡囡做同班同學呢.

Hi 小婦人,
Welcome,又多個oscar fans了.
我唔明呀? 你囡囡5月份插班IN1,咁8月係咪升IK1呀? 到時夠2.8個月嗎? 定係仍然讀IN1?

Hi 牡丹,
全日班的幼兒在四時半後,學校老師會安排他們做自己功課,畫畫,玩玩具,或者老師會私自教些東西,唔會睇電視ka.
我仔仔老師就會係排洗時教佢地one to twenty,背唐詩...幾好喎,等佢地能從遊戲中學習.

HI Zippy,
I've already resend the photo to U.  Please check your email a/c.  U had got 2 prizes, what's competition win win?  Well. U are sporty woman.

Yes, my son is a good photographer. 我見佢專係影d新奇野. e.g. 地毯,litter bin,tree,體育館外圍. 老公話唔delete,等佢大個仔自己睇番喎.

Please check pm. Thanks.

Hi byychan,
我仔仔IK1N先讀全日,佢鍾意食野所以冇問題,好細個都係自己揸筷子食飯. 而Miss Lee話佢用的方法係細細碗俾佢地食,等佢地覺得自己好叻仔,好快食晒又添飯,同伴一齊個個都想自己係最叻,咪係咁添飯羅.而我個仔唔鍾意食meat,Miss Lee唯有張d meat整碎,氹佢食羅.
你仔仔鍾意食野嗎? 能自己食飯嗎? 其實你唔駛擔心,如果佢唔食,老師係會餵佢地的,慢慢教最終都肯自己搞掂,唔會餓親的.
我聽見你的擔心,就好似當日的我,好多野煩啊.其實讀全日定半日好睇bb表現+需要. 我仔仔得,但我仔仔的同學仔就時常跟媽媽說唔開心,唔鍾意返全日,最後老師都覺得佢下午唔開心,所以轉左返半日,果然真係唔同晒.你可以試下最方便你的方案先,唔理想再轉吧.
保重身體呀! 知仔定女未?

我次次都有俾仔仔參加ka.   最衰我要返工,如果唔係我會幫手做volunteer.   下星期三至五放大假揍仔女(婆婆公公去旅行),我會親自接送,諗起都開心. :

Hi 牡丹,
你可上Oscar的網睇睇.
OSCAR

calander就知全年的活動,但要password的. 如你想要佢地個calander, pm your fax no./email address to me la.

zippy,
我今日返oscar,見到chloe同2個同學仔影左張相,好friend+好cute呀! 你有冇order呀?

Hi zippy and veorshea,
學校派左張[畢業禮節目表演生甄選通告],你地會參加嗎?
‹ 上一主題|下一主題