用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 2006年SFA小一家長交流站
樓主: phylli
go

2006年SFA小一家長交流站 [複製鏈接]

Re: 2006年SFA小一家長交流站

Hi Phyllis,
每朝早你都會聽埋早會先走? 我聽人地講祟真斜路有個view,可以睇到佢地早會情況,是嗎?
hehe.....好啊~! 你可以收多d料,然後報料比我地聽.

Day 7 報我都唔知訂唔訂好. 剩係做功課,溫默書都冇晒d時間,唔睇又好似好浪費呀!

氣體安全漫畫未開始畫,下星期有幾日假期先開工啦.
與其有時間去可惜~ 不如用時間去珍惜~ 珍惜眼前人 :-)

Dear all fans,
第一次英文我仔仔捧左隻蛋返黎. 佢話有2位同學100分,1位同學28分,其餘的食蛋,唔知係唔係呢? 你們的小主默書成績點呢? 他們有說些什麼?

HI phylli & bbloveme2006,
仔仔數學及中默都取得100分. 但英文串字....真係冇晒符,星期四unseen dict,又唔知會唔會食蛋.     

Hi katetang,
你小朋友都係讀1C班?

Dear all 1C fans,
嘩~! 1C班好多fans喎~!!! up番個list上黎先.
我見到Classroom Area已經有fans入左英文名+相了,你地可以入去look look + update info.
不如大家PM交換手提電話號碼好嗎? 方便大家有個照應.

1A

1B
KerryHau - Boy
marcoma99 - Boy

1C
janetc - Boy (Tino)
tobygin888 - Girl (Valerie)
WongWong - Girl
Phylli - Girl (樂頤 Gabriella)
bbloveme2006 - Girl
hoho2000 - boy (Veron)
abccheung - boy (Bosco)
spinderboy - boy
unknown - girl
katetang - girl
EricJim - boy (Martin)
SFA1CParent - boy
熙熙 -

1D
EmilyBB - Boy (Justin)
hoyukmei - Boy
lkpcarmen - Boy (Brian)
moochacha - Girl
hi999999 - boy

hi moochacha,
Relax, 我地講緊test & assessment係1C班.

Hi moochacha,
我地都冇係手冊寫test,可能Miss Chan想學生知道assessment模式,唔駛c得咁橙.

Hi abccheung,
我仔仔間幼稚園K3下學期先開始默生字,我都唔知佢仲要食幾多次蛋先會叫濟.

我用家長個ID,login in唔到SFA website. 你地有冇這個問題?

Thanks abccheung,
試過都係唔得,整天都是這樣. 不知是否我跟Mr. Lai說過e-homework內仍有show "not yet submitted",我估可能改了我的password進行測試吧?!

HI EmilyBB,
好囉,仔仔好番晒.   你都要保重身體呀~!
讀書係長久戰,唔好太擔心. 大家努力加油.  

HI bbloveme2006,
Same with u. My son did not have any shame or unhappy (he got 0 in his 1st eng dict). I still have to tell him you should ... and should ....
[quote]
bbloveme2006 寫道:
Dear unknown
Your daughter is better than mine because 她扁咀對我講唔想返學.  That means she knows this is not good at least.  My daughter did not have any shame or unhappy (she got 40 in the maths test).  I still have to tell her you should ... and should ....
[quote]
unknown 寫道:
abccheung,
我個女

Hi tobygin888,
本中文書好似有派返黎.

Hi abccheung,
今日叫daddy問仔仔,佢講anson坐係佢隔離位,唔通同bosco一行之隔?!
全班44人,已經有11名係bk fans,可能有d未有入黎報到tim,呢樹真係好旺呢!  

Dear all fans,
今次冇食蛋啦 雖然都係唔合格,但仔仔都知下次要努力,因為70分之上老師會送貼紙喎.   我唯有叫佢比心機d啦.

Hi EmilyBB & moochacha,
你們 1D 班差不多每隔4日就寫一次penmanship, 我印象 1C 班好似寫過一次或兩次而已.

Hi phylli,
i c. 我都覺得90分以上合理些,而老師都很豪呢,送整張貼紙. 上次小測都有貼紙,擦膠送啊.  

Dear bbloveme2006,
你囡囡可能中文assessment考得好,Miss Chan咪會送擦膠law.   中,數都係Miss Chan 教.  我不太清楚其他科老師的名字,可否告之.  Thanks a lot!

咁就真係唔知點解喎.    你有冇問過佢?

Hi GiCa,
我住屯門,小兒要6:20上校車,5點幾要起身;放學4點回到家,食茶點,沖涼,做功課,差不多去到6時;我們7點回到家他又要努力了,8點半開飯,這一小時已是我們的親子時間了,好珍惜啊; 9點半便趕著要他睡了. mon-fri要天如是,小朋友真是少點魄力都會容易病到,touch wood小兒ok la,但見他很倦. 而老師們說他上堂時都時常雲遊呀! 冬天將至,我都有點擔心. 還有如平日參加課外活動,很趕呢!
其實香港區好的學校多的是,真的沒有一間看上? 如果你真的那麼喜歡sfa便要考慮坐的士或搬屋了,你要考慮清楚啊.

Hi EmilyBB,
你仔仔入選了小童軍隊,是否要經過見試而甄選出來的呢? 請代我問問他.
他幼稚園時是小童軍嗎? 如是,你報名時有沒有attach progress record?
Thanks!!!

Hi EmilyBB,
合唱團落選,我都是只報了這個課外活動. 我問個仔仔他說沒有老師說過有關參加小童軍的事宜,可能係抽籤了.
Thanks!!!

我今午電話問他,他說有6行,約2行的同學會離開課室,剩下的會有課外活動,如睇TV. 我回家他已睡了,留待明天再問他吧.
bbloveme2006 寫道:
Dear Janetc

I am sorry for a little bit nosy that what is your son doing for the extra-curricular activities on Day 3 when  the other classmates attended their activities?

Dear SFA1CParent,
多謝報料. 我仔仔又是不太多講學校的事給我知的.
真好彩, 呢樹出奇多1C fans及 其他班 fans, 因我都係好懞ka.
‹ 上一主題|下一主題