用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 plk ---天理何在 公道何在???
go

plk ---天理何在 公道何在??? [複製鏈接]

原帖由 cookingbaba 於 09-5-20 13:16 發表
係坑口個間,我只係要一個公道,要比小朋友知道做錯事要負責,不可推卸責任,咩係啱咩係錯,佢地要知,唔係每次做錯只係哭唔認就得,須然係學校成日都有事發生, 但今次係有人受傷,校方應認真處理,我擺個仔成日係間學校度,如 ...

咁你認為要如何對待這位女同學?? 提議校方如何處理??
這位女同學是否有予你們道歉?? 她是否已知錯呢?? 你囝囝是否已原諒他呢??

原帖由 cookingbaba 於 09-5-20 14:51 發表
都話個女同學唔認,出黎講聲對唔住都好,
校方都有問仔仔會否原諒佢, 但仔仔話睇住佢做,佢都唔認,點原諒呀???佢都唔承認自己過錯??校方都話無第三目擊者咯.....已查晒: ...

如果係咁, 真係好難平息憤怒喎!! 因為都無証據指出是女同學錯.

但點都好, 係她推撞而生意外(就算是不小心, 始終是她推門的)為何女同學不道歉呢??? 先向校方要求女同學道歉, 看校方是否配合呢?? 我唸起碼都要女同學家長知道依件事.  
校方沒指引如何處理的嗎??

原帖由 km1357 於 09-5-20 15:48 發表
不如報警啦, 傷人案, 由警方去查, 直至搵到真相, 如果係個女仔做又唔認, 查到就開除佢, 等佢無書讀, 還樓主個小朋友一個公道. 咁好嗎?

始終樓主小朋友都係"受害人".  
希望事情快些平息, 忘記些不開心事情, 小朋友快些好返啦!!!

用別人的過錯來懲罰自己.

讓小朋友感受寬大及原諒, 不是更好嗎???

我唸不要挖苦樓主了, 她的小朋友受傷, 已經很HARM了!!
可能這事發生在自己身上, 都會咁憤怒.
‹ 上一主題|下一主題