用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 新任小一家長,開學1個多月,你覺得功課多嗎..... ...
go

新任小一家長,開學1個多月,你覺得功課多嗎..... [複製鏈接]

原帖由 ^曾小姐^ 於 09-10-16 08:28 發表
多都暈,日日最少都有9樣,快極都要三個鐘先做得晒,我都好耐無睇過電視
學校仲要我地買成兩百蚊中英數補充,日日都要做4-5頁,尤其數學,日日都要做兩張work sheet+兩本練習+做簿
個個星期都中英默書,下星期又要test,諗起 ...

是小一嗎?? 咁做功課法, 腦都實埋.
仲要看住小朋友做功課, 大人都會癲. 每星期兩科默書, 直頭街都唔洗去, 去到去得唔安心, 簡直要閉關修行.
1日復1日, 好似機械人咁. 何苦呢???
都係果句香港教育制度真係差.

黃巴士

原帖由 傻鴨菇芝 於 09-10-16 13:47 發表

對, 是小一, 真係唔知點算, 一間學校, 6年前和6年後的分別, 亞仔讀一年級時都不是這樣的, 是否時代的問題呢?

是人心問題!!

原帖由 傻鴨菇芝 於 09-10-16 15:15 發表

人心?

唔係好明

依家些人多比較競爭.  良性競爭變惡性.  怨氣又多, 一層轉駕另一層. 做不到成績, 便被埋怨&LOOK DOWN.

學校與學校又競爭, 家長又相亙競爭.   學校受壓, 咪向下層老師施壓, 老師又再向小朋友催谷.  家長又被迫配合.
香港教育大氣候係咁, 可以點??

我估打工仔嘅老師都唔想做咁多ADMIN&課外活動.
層層加壓, 在乎人心比較, 恐會輸蝕.
以前讀唔成書, 都可學一門手藝, 依家很難了.
就算玩都要玩得出色, 先會令人認同&特為.

眾言怨聲再度, 又再迫於服從, 因為父母唔會拿自己仔女的前途去博.

原帖由 ^曾小姐^ 於 09-10-17 00:01 發表
咪係小一囉
初初開學都話俾佢睇陣電視先做,而家佢都識得連電視都唔睇,做完每日一篇就開波做功課,日日係咁做,佢真係無記到入腦,因為日日係咁問返佢,佢都唔係好記得,班主任話遲下仲會再多d,千祈咪俾佢睇電視
每朝都係 ...

可能學校認為溫/谷9樣, 點唔得, 都谷到3-4樣, 所以咪狂洗腦囉.

不過唔好話, 有D小朋友狂操EXERCISE, 真係會得喎(應付固定EXAM成績).
但老實講, 不斷抄寫, 實際有幾多小朋友可受呢??
學校按既定FORMAT去做, 小朋友唔合這套, 咪迫住要迫小朋友囉, 家長又再用財力去搵補課去迎合成績......

依年代係食腦世代, 可以變通書本知識才是重要.
小朋友現在是讀歷史, 抑或是"引以為借鏡"呢???

發洩&埋怨後, 都是要去解決 !!!

**只是本人意見, 有錯不要見怪.**

唔知香港幾時有教育起義嘅革命呢???

原帖由 7Eleven 於 09-10-20 13:35 發表
我都覺得..有排捱

其實日子都唔難捱, 因為已經痳木了.
每星期都默書, 鬆多一陣, 又話測驗&EXAM.
每星期又去吓興趣班, 你會發覺時間好快過, 過多幾年後, 你會覺得小朋友大咗, 依幾年除左張成績表, 都唔知做咗D咩??

為免無灑童年回憶, 我會鼓勵小朋友盡量扔下本書, 爭取有限時間去玩.
WORK HARD, PLAY HARD
成世流流長, 除咗功課&教仔女, 返工外, 仲有很多事是值得去做的.

原帖由 小雄維尼 於 09-11-4 11:49 發表
我覺得好搞笑, 日日家長一定要對功課有無做漏, 5係既話....手冊又係欠, 好啦, 功課樣樣問, 題題問, 好似係我返學甘,拼音要做音標, 有時我把鬼火成個字串左叫佢自己查,又話生態旅遊有分, 又去......... 2個 ...

我唸我地做家長先要調節好自己, 有時"苦中作樂"又好, 連自己都"握"埋都可, 總之正能量要先出. 如果唔係, 做咩都唔成.
發洩完後, 又再回氣衝刺, 不竟, 這是長跑賽.

原帖由 小雄維尼 於 09-11-4 14:25 發表
最弊調節完又有新花臣你玩, 我就接5切甘多新招.......冒簽名, 成日5見文具, 總之係.............

我囝囝低小時都係成日都收老師投訴電話, 因為細時好貪玩, 沒規舉.
類似你如上的投訴.
TAKE CARE EASY啦!! 小朋友最緊要有大人理&教遮.

SO FAR, 大個左, 定性&識唸咗.

原帖由 小雄維尼 於 09-11-4 14:19 發表
親子活動無問題, 好過去商場甘悶,問題係功課..............科科.問, 題題都問, ,你想偷懶5對功課,no way 蠢5係問題, 問題係懶 感覺係我自己返學囉,係差在自己無著套校服
...

仲有測驗&考試, 自己都溫得熟過佢地.
老實講, 識得去"點懶"嘅小朋友都唔會蠢得去邊, 難就難在於如何引導他唔好"懶"???

原帖由 Annabellalaw 於 09-11-4 12:10 發表
hi,小雄維尼,

好明白你嘅心情,但係bk呢度邊位家長唔係咁,
...

YES!! 嘔心瀝血!!

原帖由 小雄維尼 於 09-11-4 15:17 發表
多謝你開解, 好慘.......佢最衰向學校叫做ok, 返黎就蝦我, 成績係及格囉, 5係醒目, 都算....我有同佢講呢個世界有叻人有普通人, 但求自己做既野問心無愧, 冒簽犯完又犯, 你話點呢? ...

咁細個, 分數唔可以全完反映小朋友叻唔叻喎, 先引導回她行為上的改正及學習態度比較好.
我以前會先了解點解囝囝點解犯錯?? 為咩區使他再犯??
罰他是很易, 但孱在小朋友不服呢.
有些不當行為, 是要她思考出為何不當?? 而不只是我們家長光著說道理的.

**講錯唔好見怪!!**

原帖由 小雄維尼 於 09-11-4 15:20 發表
系呀, 5係點溫(都有既....係甘望下話溫完)都及格, 你話死5死, 激到我嘔血啦

小一合格唔難, 問題係到小三起教的課本愈來愈多, 唔可以經常用"天才波".

我是不改他的功課, 等佢錯就錯. 欠交間中會由得佢, 等佢俾老師罰.
始終是低小, 入校都是要他糾正壞習慣, 本手冊寫到花灑都沒相干. ~ 最主要是與老師講聲, 唔好俾老師以為無大人理佢.

原帖由 小雄維尼 於 09-11-4 23:04 發表
我是不改他的功課, 等佢錯就錯. 欠交間中會由得佢, 等佢俾老師罰.

我們好像離題了.
ANYWAY, 條路仲有咁長, 大家都加強EQ去面對每次新刺激吧!!
‹ 上一主題|下一主題