用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 唔知大家有冇睇鏗鏘集
go

唔知大家有冇睇鏗鏘集 [複製鏈接]

我都同意CHICHIP PAPA想法, 但當是自己囝囡&想到面對日後現實生活上, 我就無勇氣去TAKE依過RISK, 高小階段, 懂唔懂事之間, 等1個心智未全成熟的小朋友去自由發揮, 對我來說, 風險太大.

到中學, 他們有獨立思維後, 我反而會給予大空間&自由度高予他們.  
又咁唸, 可能到時已經唔係我地家長用咩方法去管束?? 而係中學生自行自主, 唔受約束.

原帖由 lkma 於 10-3-24 10:10 發表

其實每個基層生活都好吾同,我細個時亞爸根本就吾顧家,只靠母親教養,小學未畢業巳出來工作,幾年後讀夜校才完成學業,最後讀公開大學完成讀大學嘅心願。

我想表達嘅係自動自覺學習係由生活變化倍養而成,小孩子要學懂珍惜 ...

生活變化出來, 小朋友感受到都可有兩面: -
有些是因為基層生活而發奮, 有些又是因為咁開始放棄讀書下去.

原帖由 judy 於 10-3-24 10:03 發表

任何地方,教育制度都是求學是分數的,分數越高,選擇好學校當然越有利。

香港和其他地方不同的是,分數越高,越有優先權選学校。這才大劑。

因為此優先權的關係,令大部份父母不敢嘗試"求学不是求分數"。現在,好彩有直資学校 ...

AGREED!!!

原帖由 JOJA 於 10-4-5 21:09 發表
對不起,我只想說出直接感覺

我個人認為
一輯教育系列的電視
目的是係想大家用多個角去睇 ”教育”

一個好偉大的家庭
可以將自己家中故事給全港人分享的
唔係個個有勇氣去將自己孩子的故事
好寫實咁向全港幾百萬說 ...

AGREED!!
欣賞CHICHIPAPA坦蕩蕩與大家分享培育心得.
認同與否都不大重要.

黃巴士
‹ 上一主題|下一主題