用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中的憂慮
go

升中的憂慮 [複製鏈接]

回復 2# Lovely媽咪 的帖子

簡直係"壓力測試".  
綜觀大多數朋友結果, 過份操卷, 唔係個個小朋友"受"囉!!  有時更有反效果

原帖由 fallenleaf 於 11-9-6 19:59 發表

舊年我都有買這類練習比....我自已操。
因為小朋友沒有奈性,當佢覺得容易,就會覺得悶,浪費去玩的時間。我唯有逐條睇揀d難少少的出來。
我覺得過份又會失去樂趣,唔操又真係爭d,我地家長壓力都唔細。 ...

同意!!
我都係撰些有用的題目俾佢做.  但中文閱讀理解就真係有時連自己都唔SURE答案.  要有ANSWER至敢教佢做.  好多時仲出現, 小朋友唔應同MODEL ANSWER, 激死!!!

原帖由 fallenleaf 於 11-9-6 20:34 發表

唔好為一兩條呢d唔認同的答案勞氣,叫佢從多方面睇,多角度睇,睇多兩三次可能又另一番天地。

最慘係我囝囝成日好FREELY咁寫答案.  固執到呢!!!!

原帖由 fallenleaf 於 11-9-7 12:38 發表
固執都係自信心既表現。閱讀理解好多時都係從錯誤中學習。錯,就係比佢知道可以從另一角度去看事物。你試下叫佢再做多次錯的題目,雖然佢知道答案,但佢起碼知道怎樣從另一角度去處理問題,點解佢今次會揀另外一個答案。人生 ...

記得中文閱讀理解, 在文章中找最合適的詞語. 有1題目大致是國旗_____升起, 各人靜待肅目.
MODEL ANSWER :    冉冉
囝囝答:                   緩緩  
囝囝END UP都應同MODEL ANSWER, 但佢覺得"緩緩"都可以, 佢就因為太多角度思考, 去唸埋出題果個人,仲咩題目要出到咁???  
我就俾佢激死!!:;pppp:

原帖由 fallenleaf 於 11-9-8 11:18 發表

而家好多題目都會出到這樣子,答完你會問點解這個唔得。當你翻查字典,你會發覺冉冉(緩慢加上垂下)原來比緩(緩慢)描述得更加細緻。做練習時錯總好過考試先來錯,你和囝囝都學到野啦,我覺得係好喎,點解要激死!希望你能做過好 ...

"激死"係因為小朋友每樣事情都要ARGUE.

891 發表於 12-3-28 22:49
身同感受,今次3rd 呈分試又...我唸我點解咁努力谷佢,佢做每錯d佢識嘅題目?大抽獎如果輸咗,叩門都5知點 ...

會唔會讀到腦實左而唔記得呢??  同意樓上LOVELY MUM講, 好多時小朋友是輸於壓力下, 不是能力不及.

helenting 發表於 11-9-2 16:56
我亞仔好有性格, 就算我點谷都無乜用, 雖然我教佢時佢係好聽話, 但到考試時, 佢可以有性格到話唔做就到,  ...

囝囝朋友仔都係咁, 我推算是他自己知道在這方面未能取高分/不甘輸/讓人知道自己唔識/唔熟, 而"逃避"了.  個人覺得好多男生都是好勝, 要面子, 偏偏這又是他們的學習主動推動力.  但面子&懶散卻又是他們的一種障礙.  

Lovely媽咪 發表於 11-9-6 10:28
一開始唔好俾自己同小朋友太大壓力,係呢個遊戲,好多小朋友最後係輸俾壓力,因太緊張,攪到成績差咗
AGREED!!
‹ 上一主題|下一主題