用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 荃官、善得、安桂有2nd in嗎?
樓主: siukingkwok
go

荃官、善得、安桂有2nd in嗎? [複製鏈接]

gracelam 發表於 15-4-9 14:37
出年到我地。 有三間死讀,一間道教,由於宗教關係一定唔考慮可風,仲有荃官b1a 又驚讀唔掂 大抽獎 ...

除非路向不是大學, 否則香港讀書都係所謂"死讀"及高中後狂操卷, HK無中學是活動教學(國際校除外).  就算外國, 依家亞洲人- 由其國內人在西方國家讀書--- 都是所謂"狂死讀", 都係由朝讀到晚咁刻苦咁讀, 去競爭預先大學取錄.
除非是當地外藉人仕, 沒亞洲人咁重讀書觀念, 因西方人可有其他運動,, ART等發展機會!!! 否則都係依果模式......

senkawa 發表於 15-4-9 23:44
佢嘅意思只係唔洗齋讀書冇活動吧!香港讀書係要死讀,但返學如果只有讀書,冇其他活動,真係唔係人人受得到 ...

我諗可能少D啫.  起碼佢地都有各項學界校隊, 奧數, 朗誦, 音樂團隊等....    認同你講, 讀書以外, 在校都要有活動訓練令孩子身心成長.

OK_下雨天 發表於 15-4-10 13:26
何中 活動好弱,很多活動没有正規校隊,近幾年都没有水運會 。齋讀書 OK。 ...

校隊都是家長自費出外訓練.

ccj2008 發表於 15-言川4-10 1費'':21
回覆 黃巴士 子

校隊訓練要自費,相對嚟講我仔校資源吾錯啵,有足球,籃球,乒乓球……都有 ...

我講得唔清楚! 係家長覺得校內訓練不足,在外自費再操。 但唔係間間中学校隊培訓一往都要在校交費用的嗎?

YDLFATHER 發表於 15-4-10 21:10
把可風放第二位, 中獎機會有多高?
我估10%機會.  
區內3分一是BAND1生, 大抽獎可風只有百多個學位, 你估區內會否少於一百多人填"可風"大抽獎時填第一, 而又是一面倒填荃官/何校/王少清, 再論到可風第2ROUND仍然仲有位呢??  

pcy307 發表於 15-4-11 13:26
我見到咁多家長咁樂觀真係好開心,因為自己咁保守,成功指數一定比佢地高得多。

...

聽老師講, 今年荃灣位"無以前"咁緊張.  但我仍覺得此區都不是可太進取的區分.  
樂觀係好事, 最緊要盤算得失形勢, 始終升中選校是為孩子捒間"合適"中學,  而不是為贏盡抽獎NO.  
可能其他家長諗住剎出新血路啩.

C汝州街apmaa 發表於 15-4-11 吓1:42
黄巴士,那在葵青綱,若以可風2-4執位填乙二會否有機會呢?
如無記錯,可風在葵青區乙二只有個位數的学額。你估計吓區內band1生会否少於10人放乙二第2可風,從而推算有几多机会成份。要執是否執多学額的band1校会好些呢!

grac6lam 發表未必 15-4-11 22:45
己一唔係好明到鷄七都派到,足以證明隨機號碼都好前,但如果前咁已中乙一,點解會排到乙七先派到??

除非 ...
是否l至6已無学位? 未必no.前,係博到其他人無填,自己有填,咪執到鷄。

senkawa 發表於 15-4-13 13:35
由此證明, 唔少人唔敢博, 諗住早早就要填BAND2做保險, 係白白錯失了機會...

我覺得填是會填, 但往往不敢填咁前, 因只有幾個位,  始終是大抽獎, 一定有人中獎派到此幾個位.  相反地, 派唔到的起碼有佰幾兩佰有填的人(不論排在第6位起).  家長唔敢博這間外區中學, 應是留位博其他BAND1中學,  咁都是人之常情.   如果BAND1A生+又有叩門能力, 博BAND1中學真係要博到盡, 唔好咁早填BAND2校.

ChapmanMa 發表於 15-4-14 06:51
但有這成績,是否已在自行階段已收了?還會有什麼情況要扣門呢?可否指教下

...
都唔好咁老定自行實收.  幾年前, 有兩位朋友囝, 都是BAND1A生, 1X名.  捒了區內BAND1A及B校, 自行倆間都沒取錄.  始終強中自有強中手.  去到叩門階段, 中學要求仲唔盡捒咩!!!又要筆試, 又要SECOND IN, 又要IN家長. 更什要見校長.

add oil.会过去的!

sarali 發表於 15-4-14 19:20
是否 top school ?   如果級十幾,又真係忟D嘅
band1a and band 1b校!区内老大老二校!
‹ 上一主題|下一主題