用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

2007-08 培正 K1 [複製鏈接]

Hi, 大家好,

我都黎喇! 原本以前個個topic post 唔到message! 真係唔明BK改黎做物!

Lulu

艾菲,

辛苦晒你努力安排! 但真係好對唔住,8月19日唔得閒,所以
join唔到你地!Very very sorry ah!

Lulu0820

kyy,

唔係咁arm呀! 我又係book左gold coast,19 - 20/8兩日,因為我大囡係8月20日生日(所以我叫Lulu0820 )!唔洗約都可以聚聚 !艾菲,不如join埋我地啦!

Lulu0820

原文章由 kyy 於 07-7-26 17:21 發表

艾菲,
19/8我都唔得呀, 我book左去 gold coast 玩一晚呀
暫時12 or 26/8 我都得, 呀, 會唔會又諗下27/8 返完學校去gather 下呢 ?

e ?? 不過上, 下午班係唔係同一時間架 ??

kyy,

請 check pm!

Lulu0820

原文章由 kyy 於 07-7-27 11:01 發表

LULU0820

唔係化 真係咁o岩 係呀, 我book左 19-20/8去呀, 咁真係可以係果度一齊玩下啦, yeah

不如我地交換tele no到時互call 呀 :D

艾菲,

我26號都未必得,因為25號係小學家長會,如果有物開學未準備好既野就靠星期日!不如你join埋今個星期日我地培正媽咪個gathering,其他人有興趣都一樣歡迎:

http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1043753&pid=18059704&page=1&extra=page%3D1#pid18059704

Lulu

原文章由 艾菲 於 07-7-27 11:17 發表
So many people booked Gold Coast this summer, my friend also goes with her sons today.  Let me check her out if it is good, then I would also book and have a break.    Then shall we change our ...

艾菲,

唔洗太擔心!而家d小朋友燒親都好高又耐,可能同d菌勁左有關!上次細囡高燒個陣個醫生話最緊要依時食藥,食左退燒之後d度數有跌(未必無燒),之後回升個陣無高過之前,(即係原本 103,食左藥退到100,藥氣過左又升番但唔過103)咁慢慢就會好!我細囡燒親都幾日,大囡好小小,所以唔洗太擔心,小心自己身體!

Lulu

原文章由 艾菲 於 07-7-31 14:50 發表
longBB,
Thanks for your concern! 細仔重係好燒, 可能係玫瑰疹:cry: :cry:  今日第三日, 希望聽日出疹, 好擔心同    I am thinking which day I should take annual leave, if 28 to 31 Aug ha ...

Emanuel,

27號我唔得,28號要遲d先覆到,要安排吓我湊定菲姐湊好d,因為細囡n1開學個陣喊左兩個月, 唔想歷史重演!

Lulu

艾菲,

唔記得答你校車tim!28-31係有校車,同埋比家長伴,最主要係比d小朋友適應吓坐校車,有d小朋友未坐過校車(n1可能返樓下,甚至未返過n1),有家長伴佢地安心d,就會肯上車,家長亦可以睇吓架車係點行,知道條路線,不過一返到學校就只可以送到課室門口,之後上課果一個鐘都係靠小朋友自己!放學就應該係係課室門口接左佢,然後落樓上校車(d個記得唔係好清楚! )

到左3同4號,因為K2&K3開左學,校車就無位比家長伴坐,而K2&K3又番三個鐘,放學時間唔同,所以就話比家長聽無校車服務,若然真係有需要,係可以返學個陣跟番校車,反正個位已經預左比k1小朋友,不過放學就一定要自己接番,但要make sure你個小朋友係肯合作上車,上年開學o個陣我個站就有個小朋友日日 到嘔,上唔到車,足足一個星期!不過如果係d個情況,5號之後都可能出現!

培正要求d小朋友好獨立,如果係坐校車既,落左校車係自己上樓梯上課室,唔係褓姆帶上課室!第一個月每個小朋友都有個名牌(唔同班唔同形狀),記得一定要掛係身,因為上到樓,梯口會有姐姐睇佢地個名牌,帶番佢入自己個班,一個月後就收起個名牌,到時小朋友就自己上番自己課室!

放學既安排都係差唔多,坐校車既小朋友要自己落樓梯去上校車,每個坐校車既小朋友都有一個有顏色既校車牌,唔同線唔同色,d個牌就全年都要帶住,因為校車既人就係靠佢帶d小朋友上番arm個架車!

自己接送既就有d唔同,不過我唔係好記得(因為好少送佢返學... ),放學都係係番地下等,落雨就返課室接!

講到離晒題! 咁如果艾菲你搵到人幫你伴小朋友既,其實係可以唔請假,因為點都睇唔到上課情況,不過第一個小朋友返K1,你都會想知吓係點,同埋睇吓校車路線,咁你可以考慮吓只請兩日伴佢,其餘搵人幫手,若然我無記錯,以前只可以家長陪坐兩日校車,今年係特別長!

希望依d資料幫到你,再有其他可以再問,我試吓答你!(其實我記性唔好,記得既我會盡答...: )

Lulu

蕎蕎騫騫媽咪,

既然家姐派到好學校,咁就梗係跟家姐啦!再講禮賢亦係一間好學校!Anyway,祝囡囡讀書開心!

另想請問你條校服裙係幾多碼?

Lulu

原文章由 蕎蕎騫騫媽咪 於 07-8-2 13:06 發表

已經讀了一年K1在禮賢, 但她在禮幼是細女, 在培幼是大女, 我都想了很久, 做細女or大女, 做大女會smart一些, 所以才帶她考培正, 而且又有得直上小學, 但她的家姐今年升小一獲派了一間理想小學, 因此到她升小 ...

tsznok,

Welcome to join us!

1. 開學日 (27/8) 係咪可以爸爸媽媽一齊去傢?定係只可以由其一中個陪?==>爸爸媽媽係可以一齊去,不過小學個禮堂重建緊,要用中學個禮堂,中學個禮堂細d,可能坐唔晒咁多人,咁學校就可能會分d家長坐另一層睇視像,要睇佢到時點安排!

3. 幾時先知道分邊班呢?==>開學禮個陣校長會講吓野,之後到副校長,之後應該係介紹吓各位老師,跟住就會有人讀小朋友個名分班,(i.e."上幼愛班:陳大文,王小二etc.),咁小朋友同家長聽到自己個名就出黎排隊,跟班主任上課室,老師返到課室再會講d野,之後就三年都係同一班小朋友升班,到升小學先兜亂.

2. 書包同課本,係咪 27/8 會派埋傢?==>係個日會派,以前我大囡個陣係用主題書,咁有d書會用到先派,今年唔知係咪咁!

希望答到你既問題!

Lulu

彥媽:

你咪 啦!你一向都知我老人痴呆嫁啦...事實係...我到而家先知個張list有班名 ...我個陣睇張list淨係掛住睇人地d好特別既名同出生日期,唔知有編班 ...我當年真係聽老師叫名先知自己個女邊班... .

唔緊要啦,就係我無記性先引到你大駕光臨 ,得閒多d過黎坐吓啦!

係既係既,罰抄罰抄:"我以後記得開學係點" ,"我以後記得開學係點" ,"我以後記得開學係點" ...抄緊抄緊...

Lulu:D

原文章由 彥彥媽咪 於 07-8-9 13:24 發表
lulu:

喂喂喂...你係老人痴呆定特登想引我出黎架...

咪亂報料比人聽 wor...

澄清啟事.....

1. 開學日 (27/8) 係咪可以爸爸媽媽一齊去傢?定係只可以由其一中個陪?==>爸爸媽媽係可 ...

kyy,

真係可惜喇!仲諗住等呀囡快人一步識個靚仔!

tsznok,

我又有d八掛,介唔介意講點解喜歡PC?

Lulu

原文章由 kyy 於 07-8-9 17:18 發表
lulu,
見到你就o岩, 19/8我咪原本去gold goast既 ?, 而家我轉左plan呀, 會上大陸塘下酒店呀, 因為好似好靚, 又唔貴, 所以轉去果度玩, 咁19/8唔可以係gold coast 見到你啦.

tsznok,

真好又多個荃灣人! 得閒可以多d出黎聚吓!講品德教育咁PC真係幾好,我見佢地d中學生都好純品!

Lulu

原文章由 tsznok 於 07-8-10 08:36 發表

哈~~~冇錯,我都係荃灣友,仲要係放假時間都好少行出荃灣o既荃灣友,因為我有三隻大小馬騮,行遠d都唔掂,有咩區內活動記得預埋我,哈哈!!

lulu,

話說我份人好老土,重視學校o既品德教育多於睇間學校教小 ...

twg,

K2係全部返上午,K3係全部返下午!(今次應該無答錯: : )

Lulu

原文章由 twg 於 07-8-10 09:47 發表
after taking a glance at PC website, I found that only those K1 class have AM/ PM but not for K2 & K3

is it a whole day class for K2 & K3? if so, how about the school time? what activities the ...

各位荃灣既朋友,

請問你地帶小朋友去邊樹映校服証件相?以前我係帶囡囡去快圖美映,要成$40/8張,映16張要成$80蚊,好貴!!大家有無d又平又正既介紹?唔該唔該!

Lulu

zoechan2005,

佢地10:00放學就係課室門口接番,你如果係自己接送就一定趕得到!

Lulu

原文章由 zoechan2005 於 07-8-13 12:05 發表
彥媽、其他有經驗的培正媽媽:
請問28/8返9:00-10:00,放學放10:00,實際上接到小朋友要幾點,因我報咗暑期班溜冰,11:00又一城,唔知趕唔趕到?

艾菲:

多謝你呀!你提供個website好正 ,當然最正你係肯offer免費既整相服務!

我之前都試過d個方法,但唔知係我部機既問題定係我影得唔好既問題,試極都有個黑影係個人後面 ,所以今次諗吓都係出街影!

其實學校d兩年係有安排影証件相既服務,$12/12張好正!所以大囡已經唔洗影,只係個細囡煩d!

你幫囝囝影左未?有物辨法可以無黑影呢?

Lulu

longBB,

你就好啦!我樓吓個區議員辦事處都有攪,但係我又miss左,而家要諗吓點攪,比呀艾菲提起我又想試吓自己影,但唔知係咪我屋企暗,影極都有黑影!

相既背景可以係藍色或粉紅色,學校幫我地影個d就係藍色背景,我自己出去影個d就係粉紅色背景,兩樣都ok!

Lulu

原文章由 longBB 於 07-8-13 13:49 發表
Lulu0820
每年我屋企留下個合作社都會有影証件相服務gar, $8/ 1打相, $15 有2打喇, 上年都有同囝囝影, 水準都幾好 gar, 今年就8月17號影相, 8月24號有相比到我地, 岩岩趕得切27號開學用
係呢, 相問下 ...

cadymami,

唔洗帶文具,學校有供應(應該話我地已經比左錢等佢供應)!

Lulu

原文章由 cadymami 於 07-8-13 14:51 發表
好耐冇上來啦, 27/8 我都想join埋一齊, 但我想問第一日返學返幾點? 係唔係上下午班都一樣, 突然想唔通 , 仲有我想問佢地要不要買筆袋文具, 還是學校有提供?
哩個阿媽大頭蝦
thx!

Amy001,

Thank you thank you!等我去綠楊look look先!

Lulu

原文章由 Amy001 於 07-8-13 21:40 發表
Lulu,

我在綠楊坊level 1的綠楊沖印公司幫囡囡影了一打HK$40,都OK架 。加HK$5有隻CD比你下次可以番晒。
‹ 上一主題|下一主題