用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 2010/11 P1 家長請進,一齊傾!^^
go

2010/11 P1 家長請進,一齊傾!^^ [複製鏈接]

開學喇!一齊係到交流吓!^^
   3    0    0    0

見到大家有D問題,不如我試吓係到答,我懶,一次過:

視藝袋:佢地要上視藝,開學後老師會叫家長準備,裡面有油粉彩,膠水之類,開學會收到個list

食飯枱墊:膠枱墊或布都得,可以放係學校,教小朋友食完飯抺乾淨放番櫃筒,放長假時老師多數要清櫃筒,到時先攞番屋企洗

校車:都係Kwoon Chung,所以寫票抬頭同幼稚園一樣,小學既校車其實全部都好早到,我大囡條線都係未夠八點就到,原因我唔清楚,可能係交通亦可能係就幼稚園D車,學生早番到可以到左學校先食早餐,亦可去跳繩區跳繩,遲D仲有早操做,至於保母車情況就唔清楚

我都唔係D好細心既媽咪,所以都要同大家一齊交流吓,有錯請指正!

Lulu

Susanna,

唔係依邊呀!開左新屋,個邊再傾!

Lulu

原帖由 SUSANNA 於 10-8-30 09:07 發表
報到.我女今年真班.

唔洗客氣,交流吓!小一係要多交流,等小朋友大D,我地就可以放心D!

小息好自由,可以食野,飲水去厕所,只係唔比去操場,我通常會放D小食係書包,叫呀囡肚餓就食,早上第一個小息係最長,學校驚小朋友朝早無食早餐,可以係個陣食.

唔洗太擔心,第一個月lunch time會有小老師(五六年級既哥哥姐姐),有時間lunch time大家可以返學校睇吓,D小老師真係幾叻,當年我就好impress,仲諗如果我小朋友第日係咁就好!

Lulu

原帖由 龍婆 於 10-8-30 11:33 發表
Hi Lulu0820,
多謝妳既回答, 我個仔係一誠班, 因為佢係考入既所以無論係佢定係我對學校都好陌生, 所以好多謝妳地既幫忙

另外小息既時侯係咪可以係課室食小食飲水, 定係一定要離開班房先至食呀, 因為我睇下洗 ...

小老師???我個大囡自己都未攪掂點做小老師!!同埋今年未得,下年先五年班!

開學個日細囡已經坐校車,第二日我都會去學校睇佢,因為我估D小老師要下星期先"上班" ,不過你真係要見識吓lunch time入學校個情形,真係人山人海!今年仲要check證,入門口都有排攪...

原帖由 winniepoon 於 10-8-31 09:00 發表
Lulu0820, 咁家姐今年做得小老師嗎??  好緊張呀...明天就係啦.  不過, 我要陪細那個開學(K1), 所以第一日會由爸爸帶曉晴返學, 第二日(即2/9)我就應該會去看佢食飯lor, 睇下到時見唔見到你....

...

每年有一張音樂工作紙要做,係睇一個音樂會連場刊及票尾交,計分既,可以係外面既音樂會或學校舉辦既音樂會,通告既意思應該係你去聽左就可以當功課交,但小朋友唔去就唔知得唔得,我未參加過,所以答唔到你!

學校鼓勵大家學一種樂器,但唔係規定,你有學琴,應該ok嫁!

原帖由 龍婆 於 10-9-2 09:25 發表
我想問下有關中樂器果張通告, 佢寫話参加可以當為音樂會工作紙之一, 其實音樂會工作紙係d咩黎架係咪會計分架, 如果果日剩係大人到小朋友唔到係咪會唔當一次工作紙呀??
另外我又想問下係咪每個小朋友都要學一種樂器呀 ...

作文堂教中文作文,英文無作文,只有Guided writing.

原帖由 winwinpig 於 10-9-3 12:19 發表
請問作文堂是做什麼?  是中文還是英文?

....我唔記得...老人癡呆症發作....

原帖由 小蕎媽媽 於 10-9-4 08:06 發表
Lulu

乜一年班有guided writing ? 唔係2年班先開始嗎?

咁熟咪玩啦!

原帖由 小蕎媽媽 於 10-9-4 20:45 發表
Lulu

呢牌玩緊新野,唔好介意我過來x場。我唔係挑戰你。

Hi, 個人意見,語言係要多接觸先學得好,上課時一班三十人,老師始終好難兼顧個別進度,如果可以既話,另外係出面補吓普通話,小朋友學習都會事半功倍!

原帖由 waiwai2006 於 10-9-4 18:59 發表
hihi, 報到, 我仔係一愛班 ..

其實而家最擔心係中文堂, 用普通話, 我仔冇出去學, 見個個同學都係出面學緊, 識聽識講, 有d已經識埋拚音, 我仔一d都唔識, 我怕佢追唔上呀 ...

好似composition,之前有段example,之後 D keywords 會轉左,叫小朋友跟example自己寫一段,要再清楚D,你去書局是但攞本英文作文補充練習,一二年班個D一定見到.

視藝袋大細無所謂,裝得晒老師叫你帶個D野就得,普通環保袋都得.

原帖由 PrinceAaron 於 10-9-5 23:08 發表
what is guided writing?  how to guide?

多謝關心!!細囡無事,聽日應該可以返學.

哈哈!!小一就係咁,好可愛,不過錯吓學吓,好快就適應!

我個細囡仲勁,返學第二日反黎,我問佢老師有無教書呀?佢眼錄錄咁望住我話"物野叫做教書?"即時同家姐一齊跌底!到左第三日放學,見佢有英文功課做,就問佢教英文個老師姓物,佢諗一諗之後話"媽咪,我地今日無英文堂!" 簡直夢遊病發!

原帖由 龍婆 於 10-9-8 15:09 發表
Hi Lulu,
係隔離見到妳話細女病左, 祝佢快d好返~
講起細既仲發緊夢我都有同感, 好似頭先同老公一齊去睇亞仔食Lunch, 一去到就見佢好急咁食飯, 就問佢做咩食得咁急, 佢話一陣要去面試(課外活動), 我就覺得 ...

教完左個個story d notes就可以放屋企自己溫習,唔洗帶返學,唔想佢地個書包咁重掛!到左高年班,老師會派埋file,咁個陣就真係要日日帶!

原帖由 waiwai2006 於 10-9-9 15:17 發表
想問下, 英文科派左一d notes, 其實係唔係要每日都帶番學校架 ? 定係可以keep係屋企 ? 咁使唔使另外用一個file 入起去每日帶返學 ? 

問呀仔佢話, ”唔....唔知喎, 帶又得....呀, 唔帶都ok既”   ...

我囡個班都係尋日開始全班帶口罩,我囡話老師話一班有兩個同學以上請假就要帶,尋日我班有三個請假,所以就要帶!小心D都好既,學校實在太多人,唔小心好容易爆傳染病!

另想請問聽日家長會幾點鐘開始?因為我唔見左張通告...

Lulu

原帖由 龍婆 於 10-9-16 11:14 發表
大家請留意下小朋友既健康狀況, 因為亞仔話尋日佢果班有4個同學同時請病假, 所以尋日開始全日都要帶mask

Thanks, Winnie, 都唔記得可以上網睇...

原帖由 winniepoon 於 10-9-17 12:14 發表
http://www.pcps.edu.hk/dyna/data/user/pcps/files/201009150745380.pdf

歡迎歡迎一齊傾! 係嫁,我地學校真係好快就測驗,不過小一係好難估個小朋友表現,所以我對細囡無物期望,希望佢全部合格就算!

原帖由 emeraldlam 於 10-9-21 12:23 發表
我都係小一的家長. 上完星期六的家長會. 了解多了. 不過10月尾就有測驗週啦.. 都幾快呀...

夾係書入面薄薄地,全本連封面都係書紙單色印刷個本就係喇!今日先見到留言不過都希望幫到你!

原帖由 PrinceAaron 於 10-10-3 11:29 發表
數學有份功課叫"學習冊", 今日要做P.16-18, 請問"學習冊"是什麼?

請check pm!

原帖由 kathy79214 於 10-10-4 22:53 發表

Lulu
請問你可否給我你的email,有事詢問。thanks
My email address:[email protected]

提吓大家,下星期一測作文係lunch time測嫁,1:00pm 前要食晒飯等老師黎,如果自己攞飯去既就整D簡單D既野食啦!

學校之前派測驗時間表同範圍個張紙有寫,要家長簽名個張,之後貼左係手冊前面,不過作文個格比較細,同埋只寫日期無寫時間,好容易會睇漏.

唔係邊班,係全校都係個日,個o個時間,作文係一定考既,往後既日子都會錦安排,提埋聖經就係19/10(星期二)朝早,用左集會堂黎測!

多口講埋,測驗其間係照教書,照樣每日有功課嫁!

原帖由 PrinceAaron 於 10-10-13 22:00 發表
下?  無寫手冊喎, 是否班班都要?  

‹ 上一主題|下一主題