用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 2010/11 P4 家長,報到啦!^^
go

2010/11 P4 家長,報到啦!^^ [複製鏈接]

開得小一,開埋小四,報到啦各位!
   1    0    0    0

SUSANNA

Hello!!我囡今年同你個囡同班呀!

Lulu

唔好咁講,你囡好乖,唔洗太擔心,不過可以大家有個照應都係好事!

我囡成日抄漏手冊,到時可能要麻煩你!

原帖由 SUSANNA 於 10-8-30 10:06 發表
LuLu
請多多關照我女,見到D咩無論好壞都可以講比我聽.

我今年係D座!真好彩!因為今年要睇埋個細,兩個同一座,唔洗兩頭走!

原帖由 J'smama 於 10-8-30 11:16 發表
大家好,仲有一日就放完暑假,快樂既日子真係過得快。我女今年係C座上堂,你地係邊座呀?請各位多多指教。

Hello, hello!係呀,又來"戰鬥"喇!(我講我同個囡 )

原帖由 heilai 於 10-8-30 21:20 發表
Hello Everybody!! Back to school la!!

算啦,嬲會傷肝嫁!我架校車都遲左30分鐘,不過校車EE落車個陣有講sorry,所以就算啦!今日仲話D時間未fix,要遲D先講實落車時間!

原帖由 SUSANNA 於 10-9-1 14:52 發表
其實係嬲佢地無責任感,一句塞車吾關佢事就關人,人地等左成半個鐘,吾好意思都無句,可恨,係無”保母車”坐,如果吾係,佢想做我生意都難.:;pppp: ...

依個保母OK嫁,佢都做左我地條線八年,所以都熟佢.

尋日掛住攪細囡D野,無理過個大既,唔知有無特別野,sorry sorry!

原帖由 SUSANNA 於 10-9-1 15:05 發表
Lulu 你真係有福,有個有教養保母ee,真令我羨慕.

今日開學情況點呀?老師有無話要準備d咩呀?

我就無物野,我兩件就仲夢遊緊...

原帖由 Ellensu 於 10-9-4 11:08 發表
開左學幾日都仲係調適緊 。好似好多野咁,可能係我自己未好習慣。你地會唔會好似我咁呢?

Susanna,

多謝報料!我囡同你個囡同班,點解好似物都無聽過錦??

中文默一課書+字辨,但我無睇清楚邊課...可能我囡都有D似我...

原帖由 SUSANNA 於 10-9-6 11:34 發表
小蕎媽媽
我聽囡囡講,今年中文無生詞表,要自己抄寫黑板,所以上課時真係要專心,否則抄漏左,就麻煩.(資料如有錯請更正)

我都覺得高小真係有D唔同,明顯地課程係緊張D,但我好安慰既係大囡今年好乖,大部份既野都可以自己攪掂,可能真係要放手佢先會大得快,我今年真係完全唔得閒理佢!細囡小一真係物都唔得,仲發緊夢咁...今日仲發燒返唔到學,要家姐幫佢攞功課...真係好彩個大既開始生性,唔係我都唔知點攪!

多謝EE既讚賞!不過有物特別野都麻煩通知聲,今年真係唔得閒理大囡!

有心有心!呀妹無事喇!佢腸胃炎,尋日痾左十幾次,依家無事,不過就瘦到得番排骨...都唔知點先可以肥D...

原帖由 heilai 於 10-9-7 20:56 發表
lulu
    家姐真係好乖ga 做野好有交帶呀!! E E 比個
你可以放心啦!!祝妹妹快d 好番!

Thank you so much!我叫左大囡問二小姐喇,有電話係方便D!!我都係唔出手個隻媽咪,盡量比佢自己做,不過我心軟既,如果最後佢叫我幫手打字,我都會幫既,睇吓佢做成點先算!

真係好想佢兩個肥D,大囡都係好瘦,點解唔可以同我交換,我係飲水都會肥,佢兩個就攪成咁...

原帖由 heilai 於 10-9-8 20:52 發表
lulu
    好呀!!佢地e家做緊個project,希望佢地自己搞得惦,我地5使跟太多啦!我打中文好慢ga!如不介意,你有咩叫呀囡同ニ小姐拿我的手電啦!
     我切d肥肉比呀妹呀! ...

今日寫左英文默書範圍,但唔係好清楚,呀囡都唔知寫左D物,想請教:
1. Text 1 (係咪即係unit 1?)
2. Verb form (係佢派個三頁紙全部?咁咪好多...)
另呀囡話要默SG writing A 個D字,請問係唔係?

Thank you very much!

Lulu

Thank you so much so much!!! 都話呀囡仲夢遊緊,佢話默晒所有verb form個陣我嚇到標冷汗呀...

原帖由 小蕎媽媽 於 10-9-14 21:42 發表
1. Yes
2. 1-10 only
3. No need

係咩係咩,咁真係太好喇! 佢返黎無講同邊個同班,有物事麻煩你囡囡幫吓佢!

你都見佢抄默書表都攪成咁,你就知佢幾掂...我都無寫晒真實情況,佢抄個陣1.係"Jext 1", 睇到我眼都大埋,三年級尾個陣佢真係清醒D嫁,放完一個暑假又由頭黎過,都唔知點算...

原帖由 J'smama 於 10-9-15 07:04 發表
Lulu,

阿女終於有機會同你囡囡做同學一齊學奥數啦,多多指教.

有我陪你啦,老友!

原帖由 小蕎媽媽 於 10-9-15 07:36 發表
其實SG果d字同unit 1 係一樣的,我今朝問呀女係咪unit 1 所有的字都要默,佢話唔係,係全部讀比老師聽,咁我話係讀書唔係默書。我肯定到温書時佢又會呀吱呀左。 ...

其實無論全職定在職媽媽,各自都有好與壞,就好似住近學校同住得遠D,一樣有好與壞,two sides of a coin!所以盡量做好自己,教識小朋友負責任,教識佢去適應環境,我覺得已經好夠!

Susanna,你囡囡真係好底讚,獨立又好肯照顧人,講起我都要多謝佢,有日體育堂我囡撞親頭,你囡囡主動陪我囡去衛生室,而家既小朋友真係好難得咁主動幫人!

如果我係在職媽媽,我一定請工人,當然,請工人係有好多吐血機會,但有佢又真係可以減少好多壓力,我C6而家都仲堅持請工人,佢話唔想返到屋企,我已經累到陪唔到佢,咁就慳第二樣,e.g.我堅持唔補習,自己教,有時真係好嘔血,不過心諗教得佢幾多年呀,上到中學想教都教唔到!

不過每日D時間好趕,依家佢地仲係九時左右訓覺,4:25pm先落校車,4.5個鐘內要做晒所有野包括做功課,食飯,沖涼,練琴等,真係無時間做運動同溫習,玩既時間就更小,尋晚都好辛苦先比佢二個係屋企玩左30分鐘螢光棒...我記得我細個中秋節前後,成個星期既夜晚都係到玩candles,依家兩個囡好似玩一陣都無時間咁...

請問英文默書是正楷定潦草?呀囡默潦草好唔掂呀!

唉...都係個句,就係唔夠時間做野,佢兩個係學校多數都做唔晒D功課,落左校車又起碼休息到5:00pm先開工,食飯,沖涼又慢,所以真係無物時間溫習,唯有放假先溫!

但我好呀Q,我好堅持要佢地夠訓,夠食,夠運動,所以功課就睇開D!
‹ 上一主題|下一主題