用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 培正 2007-2008 小一家長請進
樓主: J'smama
go

培正 2007-2008 小一家長請進 [複製鏈接]

J's mama,

嘩!你囡囡真係好叻!

Lulu

原文章由 J'smama 於 07-10-30 15:18 硐表
我女個班上星期五已經派返啦,全班最高85分 -- 正是小女。

各位早晨 ,

好野!! 測晒!! 放監lu!!

無論呀囡既成績係點都好,我今次就好欣賞佢既態度,起碼佢肯坐定溫,有時唔識佢都會猛到喊,不過好快d情緒就平伏番再試,so,就算佢測得唔好,d個態度我都自己比左佢滿分!:loveliness:

J'mama,
你個囡真係好叻,比多d !

Lulu

我反而join左喎,我諗住有時間就做,無就算!囡囡d數唔係好好,想佢練多d!各個小朋友唔同,都係睇吓自己需要啦!

Lulu

原文章由 J'smama 於 07-11-6 10:41 硐表
我唔打算參加啦,都冇咁多時間。

小蕎媽,

昨日lunch time之後操場有健體操表現,你囡有無同你講佢同qk個囡都有份跳?我係三樓望落去,見到佢地兩個跳得好開心! 最衰無帶相機,唔係可以影比你睇!不過見到個時學校好似有錄影!

Lulu

原文章由 小蕎媽媽 於 07-11-6 12:46 硐表
me too

係呀,好似話今日開始日日朝早都有,我囡都未必join,佢有時返到學校鐘意去圖書館!

小蕎係因為早操所以早左返學?qk又會唔會早d?我囡坐校車,應該8:05左右已經返到學校!佢隻上門牙應該要"掉",因為昨日食餅個陣流左d牙血,但佢話唔想個口一次過有三個洞,c都唔比我掂佢隻牙,比佢激c!

Lulu

原文章由 小蕎媽媽 於 07-11-7 09:23 硐表
lulu:

多謝你報料。

呀女話係人地表演,佢又走出去跳,佢又話由今日開始每朝都有,但要8點10分前返到去。唔知佢今朝去唔去到,我地今朝返到去就係8:10am。

...

剛收到料,有人中英數都100分!真係多勁人!

Lulu

原文章由 小蕎媽媽 於 07-11-9 12:17 硐表
我估story 6 & 7.

係愛班嫁!不過聽o個個媽咪講佢地班每科都有其他學生攞100分,都係個句,真係多勁人!呀Q咁諗,囡囡同多d勁人一齊,第日都可能會勁d呢! (自我安慰.... )

Lulu

原文章由 Ellensu 於 07-11-9 14:27 硐表
Susanna, 我贊成你講呀!但咁多100分就一定係極少數吧!我諗班班都好多叻學生係培正的。:

我唔記得Susanna囡囡邊班,不過佢囡囡都一定係個叻囡! 希望我囡第日"近朱者赤",都可以叻d!

Lulu

原文章由 Ellensu 於 07-11-9 14:44 硐表
Lulu0820,

愛班咪Susanna 女女那一班,對嗎--- Susanna.

我都安慰自己,阿女近得叻人多,第日會叻d的! 我地班又唔覺好突出,即冇100分呀!

各位媽咪早晨

小蕎媽,

昨日病到傻傻地,你打比我個陣都唔識同你講Thank you! 真係唔該晒!要同你老公講聲Thank you呀!

呀囡見我唔舒服,於是昨日自己嘗試做每日一篇,唔洗我陪,結果係全部錯晒,攪到佢昨日好唔開心!

Lulu

brianchungma,

Thank you thank you!!有心有心! 食左兩次藥,大訓特訓左一輪之後而家好番好多!不過今朝送大囡出門口個陣就發現佢唔見左件冷衫! 叫佢今日返學校搵吓希望搵得番!睇少一日都唔得!

Lulu

原文章由 brianchungma 於 07-11-14 10:00 硐表
Lulu
而家d天氣忽冷忽熱,小心保重身體  

係呀,係呀,係中文8寶箱!

我都同意Susanna講,自己教吓先,去開補習社第日好難唔補,依賴左仲煩!

Lulu

原文章由 Ellensu 於 07-11-14 11:30 硐表
Lulu0820,

保重呀!天氣唔好人易病呀

你指既每日一篇係咪8寶箱呀

早晨呀,彥媽!

咁耐無見,忙d物呀?

有無人去參加游隊選拔呀?我問呀囡你試唔試呀?佢話:咁辛苦,梗係唔去啦! 好逸惡勞就係佢依亭人....

Lulu

彥媽:

I see...我都有幾本未做,睇呀囡都做唔晒,所以唔要喇,不過都要多謝你先!

聽人講話遲d學校會出風褸,長身小小既,你有無收到料?

中彥d功課有無多度?我覺得而家幼稚園深左,我細囡K1已經認緊"爸爸","媽媽"同"弟弟","大""小""一""十"個d又唔教,唔知係咪又留番比媽咪自己教!

小蕎媽:

比你個囡試吓,我覺得佢得既,我個囡就比佢玩吓咁解姐! 小朋友d potential係你估唔到既,剛同個friend通電話,佢學校有個同學,都係一年級生,讀書叻唔在講,小提琴同鋼琴都三級,仲要係學校游隊,問你服未!

Lulu

早晨呀A.ma,

呀仔好叻喎! 咁唔洗 去扮病!

Lulu

原文章由 Alexismama 於 07-11-20 08:01 硐表
Hi everybody

尋日見到阿女果份創意默書, 真係幾有創意喎, 食字虫虫    諗唔到阿女都做得幾好, 意料之外:loveliness: :loveliness: :loveliness:

honey

你個電話唔係用嚟聽架: ...

Alexismama,

昨日你生日呀!要補就你生日快樂! ...請問要吹幾多枝爉祝呢?

Lulu

原文章由 Alexismama 於 07-11-20 17:02 硐表
HONEY, 老友

thanks! 我同細佬去左奇妙的半日呀

老友

補祝你生日快樂, 青春常駐呀!!!!

邊個咁大整古係自由開topic  真係要去look look先 ...

小蕎媽,

我位老細(廿四孝老豆)話兩個囡都訂中褸喎!所以我依家訂左一件18碼,一件21碼!其實個大囡仲有衫,訂物鬼呀!咁鬼貴,就係個大囡講左一句話想要,佢老豆就物都話好..... ....

Lulu

heilai,

佢都唔知有依張通告,只係個大囡係訓之前同老豆講話媽咪買比細妹唔買比佢(+個眼圈有d紅紅地),咁佢老豆就即刻同我講話買啦買啦! 係物佢都未知!話佢聽無位掛衫喇,佢就話唔緊要啦!掛我地個衣櫃啦! 真係比佢激C!

小蕎媽,

我比細囡睇過張相,問清楚佢話著先訂嫁!佢今次唔著我實殺左佢!

Lulu

原文章由 heilai 於 07-11-21 09:19 硐表
Lulu
   我 2 個都無訂呀! 你家daddy真錫囡囡 我個位連
notice 都5知有

各位,

今日書局放晒d中褸sample出黎,個樣又靚過上鏡!有時間可以去睇吓size,我班老師話佢會再同d家長confirm多一次d尺寸先訂!

Lulu

Susanna,

都厚但就都幾舒服!我估好涷都頂得住!中學個邊仲規定要12度以下先可以著!

Lulu

原文章由 SUSANNA 於 07-11-21 15:28 硐表
LuLu
我想問下d褸係咪好厚, 質地可以嗎?

你講緊培幼?唔係平日做interview,應該係今個星期六同下個星期六喎!

Lulu

原文章由 Alexismama 於 07-11-22 09:18 硐表
lulu

想問你果間kinder去年係咪都係平日做interview架? 咁奇架, 當d家長唔使做架? 同埋佢地唔使教書咩, 點interview呀?
‹ 上一主題|下一主題