用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 我很累....
go

我很累.... [複製鏈接]

原帖由 阿西 於 08-10-9 12:12 發表
係,好難,我一向都算樂觀,尋日失落於英華,我都會安慰自己,鼓勵自己,但心情難免難受,始終有期望就會失望。但我覺得都要比時間自己接受既,我今朝特登同老公一齊食早餐,佢話食解慰酒wor,真係苦中作樂。

自己個心仲拿住拿住,平常心 ...

我都失落於英華, 心情都有點影響. 我的朋友報了的都入唔到2nd in, 我知道後反而心裏舒服一點, 我覺得自己好衰呀! 不過我真的好希望個仔可以同朋友個仔一起讀書.

這兩星期好似特別過得慢.

原帖由 阿西 於 08-10-9 12:41 發表
其實唔上bk會無咁顛,真既,有時我覺得bk個催化作用都幾大,見人咁,自己又咁,攪攪下,無拿拿多左好多壓力。有時一日唔上黎,果日個人諗野好似理智d。 ...

但上了bk, 見有人同病相連, 都舒緩一下, 大家彼此勉勵下都好.

原帖由 阿西 於 08-10-9 12:44 發表

咁你有咩後著呀﹖我只寄望英華一間,因為我屬意九年免費教育既,係見英華幾好就去考下,而家唔得,我個仔交返比政府養

我報左好多間競爭大的學校. 現在算比較大機會都應該係政府果間, 話晒有20分. 如果唔得, 這一年都幾難捱

原帖由 mike0carman 於 08-10-9 12:50 發表
我都係也, 由尋日知道入唔到英華時真係好鬼down, 雖然呢個結局係我意料之內, 但係到真正面對時難免會失望!  一諗起由開始小心奕奕填報名表. 哂相, 買料做portfolio  , 覆核, 幫亞仔報咗幾日面試班到置裝, 無不盡心盡 ...

交英華的個人檔案, 我做得唔係幾好, 因為係做第一個. 現在等緊其他的面試. 你又有無報邊間添呢?

原帖由 jjbaby0307 於 08-10-9 14:22 發表
其實小朋友只得五歲人仔, 真係唔洗比咁大壓力嘅, 死啦, 我上次知佢面試表現唔好, 仲鬧佢添, 依家真係好後悔.....

咁鼓勵返個仔/女, 再來過啦! 帶佢去玩返下, 忘記唔開心的野

原帖由 chrwan 於 08-10-9 14:06 發表
Same feeling as all of you.  Very disappointed cannot enter 2nd interview 2 days ago.  We are confident of our son as he answers very well in the interview and he can tell everything he does in the in ...

阿仔經過英華面試, 我都覺得佢長大了. 佢十分喜歡英華, 所以見校長那天顯得分外緊張. 佢在等的時候不停咁自己讀帶去的書, 好似會考試場門外的考生咁. 我都唔知應否停止他. 但覺得佢好可愛, 唔係我為佢緊張, 而係佢為自己考學校緊張. 我一方面欣賞佢的認真, 一方面諗如何為我的兒子減壓. 起初我打算不告訴他英華唔收佢, 但我也想他學懂面對, 所以我告訴他, 也讚賞他當天表現, 鼓勵他繼續努力.

原帖由 jjbaby0307 於 08-10-9 14:54 發表
其實係咪通常都係啲媽咪緊張, 啲 daddy 好似冇我地咁顛??  我每次同老公講學校, 佢寧願睇股票..

我老公? 佢連自己個仔係咩校網都唔知. 佢似乎都覺得小學讀邊間都得

原帖由 羊咩囝 於 08-10-9 16:12 發表

我老公都唔係好好, 只係得把口, 佢唔LIKE我報直資/私校, 仲話俾錢唔一定好, 叫我唔好跟風咁話.

之前為左報邊間(自行)都嘈過好幾次?

唉! 如果兩公婆個理念唔一致, 真係幾煩.

原帖由 mike0carman 於 08-10-9 15:30 發表
除咗英華, 我仲幫我仔仔報咗四間, 不過睇怕都係陪跑多:
1. DPS
2. 陳守仁
3. 禮賢
4. 培正

我就報左

dbs
tsl
kts
sfa
aps

全都是競爭大的學校, 會盡力, 現在唔知會否撞期面試, 如果撞, 都唔知點揀好了

原帖由 BBR 於 08-10-9 16:56 發表
個女學校D野全部我老公攪,由做profile到搵學校寄信都係佢,所以我無壓力,因為我覺得所有野都整定 ,只係等消息時有D心驚驚,大家放鬆D加油啦

你有個好老公, 真係令人羡慕呀!

原帖由 vikiepaul 於 08-10-9 17:05 發表
Venuscheng,

我都同你差唔多, 我報左

1. tts
2. sfa
3. kts
4. plkcky
5. plktsl
6. dgs
7. icqm
8. 宣道

間間都係去陪跑多lu~~

咁可能都會遇到你喎! 加油呀!

原帖由 BBR 於 08-10-9 17:01 發表
我有朋友叩門得,到時試下啦,因為到下年6,7月個小朋友大D到時表現又可能唔同左

你指係唔入第二輪英華面試而叩門英華成功???

原帖由 vikiepaul 於 08-10-9 16:06 發表
救命~~ 岩岩收到2封interview既信.. 一封係sfa, 一封係kts, 好好釆個時間唔撞, 可以in晒2間..

我拆信果時竟然手震, 睇到唔撞時間果時我有d想喊既衝動... 有無攪錯.. 只係唔撞時間, 可以有機會去in我都開心成咁...  ...

我現在都好想快d飛返屋企收信, 我都有報kts和sfa呀! 而dbs都可能會撞期, 都有d擔心添!

原帖由 vikiepaul 於 08-10-9 17:12 發表
你kts 同sfa 收到信未?有無撞呀?
希望大家事事順利啦!!!

剛剛回覆你, 就見到你這message.  kts已知時間, sfa未知, 有d緊張添!

原帖由 hannah616 於 08-10-10 11:34 發表

吓!佢要求咁表面既?
小朋友得5歲,邊度得咁世故?
你估見工咩?

係呢,呢D料你在那兒知的?
你識人在裹面教?
我有個Friend 個friend在褭面教,
佢話個校長好唔掂,
d老師in完話得果d學生佢又話唔得,
係要自己親自去選,
車 ...

剛剛生完, 情緒會易波動的, 所以多d上來傾訴, 多d向好處想呀!  你囡囡眼大大好靚女.

原帖由 NgVivian 於 08-10-13 21:53 發表

Hello, 記得我嗎? 我囝囝都 唯有冀望其他 不要放棄 加油 加油 你仲有冇其他還未面試呀

你係住馬鞍山的媽咪. right?
你下一間in邊度? 我就今個星期in TSL.

原帖由 hcheng 於 08-11-19 10:58 發表

I am same as you.  I am not only exhausted but also disappointed because both of them still do not have an offer on hand.

2x pressure
2x disappointment

我都係兩個小朋友, 大仔in小一, 細女in幼兒園, 大仔no offer, 細的有一個最大好處就係阿哥個間實收, 所以一定有offer. 通常每次公佈結果個日會有唔開心, 不過過了又無嘜野, 因為神會為我兒子安排最好的. 大家努力吧!

原帖由 BBR 於 08-11-19 14:01 發表
香港政府好多政策都好失敗(當然最失敗係教育政策!!!!)每年交幾十萬稅但就完全分享唔到任何優惠,我都想個女可以讀資助學校,但一方面好多資助學校都不知所謂,一方面政府又成日變政策,講真如果當年唔實施這個母語教學, ...

我都覺得政府的教育政策實在好失敗, 本來母語教育本身的理念唔係錯, 不過當社會要求都係英文, 大學係全用英語時, 而中文書籍又在短缺中, 在這種環境下講推行母語, 跟本就係要那些學生變成實驗犠牲品.  母語教育唔係淨係學校轉母語咁簡單呀! 整個社會都要配合. 求職時係唔係可以只要求中文水準呢? 而且同外國人好唔同, 如菲傭學英文會容易過學中文, 因為佢地本身母語同英語有相似地方. 而中國人的中文同英語係好唔同的語言, 就好似外國人都覺得學中國較難一樣. 當然, 總會有人消除萬難的學會.
‹ 上一主題|下一主題