用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會呂明才小學 唉!沙呂點解有咁多惡老師?
go

唉!沙呂點解有咁多惡老師? [複製鏈接]

原帖由 smilingbb 於 09-9-5 22:41 發表
我囝囝覺得惡老師佔多數,唉!啲老師嬲起上來拍枱大駡有之,掉學生的簿落垃圾桶亦有,EQ咁低,完全無身教可言,點樣教到品行好的學生!我知而家做老師壓力好大,除了責備,係唔係會有其他更好的方法呢?

但好的那些老師又真係好好,有責任 ...

我想你可以問下囝囝是那位老師, 向學校了解下老師上課情況. 鄧校長出名係好接受家長意見的, 相信如果真係咁的情況發生, 學校會更進, 請那位老師改變一下教學時的語氣的. 而且頭兩日咁多義工家長, 我相信如真是這情況, 必定有家長反影的.

原帖由 smilingbb 於 09-9-7 12:39 發表
我囝囝唔係小一,上課係唔會有愛心家長義工在班房。
我唔同校長講,係擔心囝囝比老師針對,始終老師都係人。我好無奈,唔知重可以點幫囝囝。

我覺得學校和家長相互間一定要有溝通. 大家都係想幫助小朋友成長, 同學校反影係有需要的, 除了小朋友, 家長對學校的信任, 都會影響小朋友學校. 你都唔放心囝囝交給老師教導, 囝囝就更加對上學抗拒.

剛剛才開學, 重有成年對住個位老師嘛! 我覺得有需要同學校傾傾, 了解清楚上學情況. 小學的老師, 相信對小朋友來說, 一般都會覺得較惡的, 因為幼稚園特別照顧和包容嘛! 上小學, 老師要求嚴格好多, 你個個重唔係小一, 相信更嚴格. 如果係老師方面有問題, 你為著大家, 更加需要讓校長知道. 免得更多小朋友受害嘛!

原帖由 smilingbb 於 09-9-18 21:53 發表

唉!告訴Dr. Tang又如何?暑假時學校網址內也張貼了回應家長大會時由家長提出的問題,其中一點是家長提出老師鬧學生,又不許學生發問;校長回應:老師應該有愛心。

這表明校長已知情,但事情並沒有解決。而且囝囝今年個數學老師 ...

可唔可以講係邊位老師, 或者pm給我知. 等我睇下有無教囝囝, 或許向學校問問有關是否有這類事件. 星期六家長會, 相信有機會同老師傾下計的
‹ 上一主題|下一主題