用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 零九年九月入讀小一,沙田91網請大家交流一下選校心得 ...
樓主: WinChi
go

零九年九月入讀小一,沙田91網請大家交流一下選校心得 [複製鏈接]

原帖由 WinChi 於 08-10-3 16:25 發表

CathyDannyBB
我己放棄了心儀的小學,去了蕭漢森了,個職員話,放心啦,多數會入到,因為2003年出生率低。
我聽到心好拿,如果出生率低,點解唔博,我心情好DOWN!
你可否講下蕭記的好處,但我可以無咁唔開心!
WINCHI ...

蕭漢森在網上的評語不錯, 選定唔好諗咁多. 出生率低先多人搏, 所以競爭重大, 你唔見d直資私小, 今年明顯報名人數上升咩? 好似男女拔, 英華等, 都比去年交表人數上升. 我諗大多保良局的學校口碑都好好. 而蕭小今年推行小班教學.

原帖由 baldheadcat 於 08-10-4 19:53 發表

呀仔同學的媽媽團上年己經去參觀過蕭漢森,口
碑很不錯,其實我都有意思想報,但在BK常見有家長表示蕭漢森“好傳統”,“好嚴”,“比傳統還傳統”,“老師好惡”....等等評價,使我卻步.

呀仔的校長話過:“你呀仔千萬不要報沙官 ...

其實都有老師話我個仔適合優才, 但要出到將軍澳, 話晒起碼要讀六年, 真係唔好講小, 我無報到優才. 我有報TSL, 不過無報CKY, TSL可以選18/10或19/10 INTERVIEW個喎! 如果撞時間, 點解你之選18/10?

沙呂小的報名人數下跌.

http://happypama.mingpao.com/cfm/Archive1.cfm?File=20081004/newa/gfa1.txt

原帖由 Cathleen 於 08-10-29 21:33 發表
聽完您講, 好想

住啦! 重有大抽籤嘛! e+多了人報直資私校, 好多人可能會有幾個offer, 到時又放返d位出來了

原帖由 baldheadcat 於 08-11-5 13:52 發表
唉, 我十五分報沙呂,機會係零!
除左培僑月中味出result以外, 所有直資全軍盡墨

真係好失望

昨天收到陳守仁的reject信, 初時一收到信,見到個code記得係陳守仁的報名code, 以為唔通有轉機? 因為之前在網上已知阿仔入唔到第二輪面試. 打開信後發覺原來是reject信, 跟住我就再三睇下個校名, 我諗會唔會係第二間學校的reject信. 陳守仁又幾好喎! 寄返個回郵信封, 等你可以再用.

原帖由 WHJ 於 08-11-6 16:51 發表
那麼你認為 邊間比較優勢, 功課量,  校風,
聽聞, 功課量朱記最多, 英文培基最好, 森記就最易入

我就諗緊 :梁鉅鏐, 主風, 循道衛理.

原帖由 WHJ 於 08-11-7 10:53 發表
循道衛理.?Which one?  Ma On Shan or Kwong Yurn Estate?  

沙田91網的循道衛理, 其實我未知exactly的位置呀! 不過一定唔係馬鞍山個間. 唔知大家點睇呢? 聽聞沙田主風和沙田循道衛理比較, 主風較多人選一點. 唔知係唔係呢??

原帖由 WHJ 於 08-11-7 15:27 發表
if no located at Ma On Shan,  that means another on e is at Kwong Yuen Estate, which is near 帝堡城,  very near to me,  if someone have any comment in this school,  i also want to know more,  if it's  ...

點解唔想學校太近? 有咩唔好處呢??

原帖由 WHJ 於 08-11-7 17:45 發表
Firstly,  too near home,  their classmate also live at Kwong Yuen Estate,  when they are grow up,  they will date their classmate go out.
Second,  My son will take school bus then go hom directly, avo ...

我自己讀小學時學校是十分近屋企的. 我有約同學一起上學. 有時返學前會去她家玩下先. So far, 我媽咪無阻止我. 而放假我地就無約出來玩. 可能今時今日時勢唔同, 會令你擔心啦! 我當年放學都會立刻返屋企的. 都覺得近屋企幾好.

原帖由 sea 於 08-11-20 17:36 發表
好似話9:30am , 唔知會唔會網路大阻塞呢!?

可能真係會喎!
我諗如果我在網上check唔到個仔on list, 都會去學校門口再睇.

原帖由 cheukyingma 於 08-11-21 11:24 發表
咁你嗰日會唔會扣埋門呀?? 你嗰日請假呀??

無得叩門個喎! 要等大抽奬後才可叩門. 上網check了無, 咪放工去門口睇囉! 應該會貼在學校門口, 唔洗專登請假去睇個喎!
‹ 上一主題|下一主題