用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁面試
樓主: eileenycm
go

陳守仁面試 [複製鏈接]

原帖由 silvia_ng 於 08-10-20 11:16 發表
我仔話有中文卡, 上面有個動作, 要佢跟住做出黎, 佢話唔識睇, 所以呢part衰左。
之後兩條英文:
1. which shape is different? (all is triangle except 1 dimond)
2. 推理題, which fruit should we put?

英文題好 ...

我個仔話佢識晒, 但我真係非常懷疑. 佢話老師中文叫佢認字, 佢識係「手帕」, 我聽聞中文個個都係認字做動作, 所以我問返佢會唔會係「拍手」, 然後叫佢做動作, 佢話唔係, 老師無叫過佢做動作, 佢話無動作題喎!
我個仔又話佢忘記見老師講"Good afternoon", 又忘記當收禮物要講"Thank you". 我又問佢有無看圖答問題, 佢又話無. 希望真係佢個組唔同d啦! 我好緊張添!

原帖由 BB6392 於 08-10-20 14:28 發表
今朝睇學校個網校長話收到2500 份申請表但係只會有25%既小朋友有得 second in 咁即係話10個先得個2個, 唉實無望都得啦

不過相信有好多人報左名唔去in, 也有人收了唔讀的.

原帖由 minicat 於 08-10-20 15:55 發表

用近幾年睇番!第一輪面試有表現又唔係一定有第二輪面試呀!冇表現唔多識答!又有第二及第三輪面試?家長所以不須太過緊張呀!收拾心情再去其它學校應試吖!祝大家如願以償!
http://i240.photobucket.com/albums/ff22/kk6228/05 ...

無表現又唔多識答而入到第二輪面試??? 點解呢??? 係唔係有人讀緊??

我又無留意到佢地跟年齡來編埋同一班喎?

原帖由 EQmama 於 08-10-20 17:02 發表
聽你哋講完, 以人數來說, 真的很渺茫, 我囝囝說一共5條提目:
1. 用英文叫佢攞本書
2及3.  英文, 配英文字, 看完圖, 要搵番個字 (或者相反)
4. 中文題, 咭紙上寫著"點頭", 叫佢做動作
5. 用英文問, 有4個士多啤利, 媽 ...

你囝囝好叻仔, 講得返晒問過咩!

原帖由 minicat 於 08-10-20 17:41 發表

當然有啦!家長不必太過擔心及緊張!平常心就可以喇!年年都有家長意想不到咁連過三輪面試收咗!小朋友及家長盡咗力就得架喇!因為重有其它學校要面試架!唔好自己打亂陣腳!祝心想事成!
:loveliness: ...

嘜原來重有第三輪面試? 我以為面試要過兩關咋! 不過好可能第一關都過唔到

原帖由 minicat 於 08-10-20 17:41 發表

當然有啦!家長不必太過擔心及緊張!平常心就可以喇!年年都有家長意想不到咁連過三輪面試收咗!小朋友及家長盡咗力就得架喇!因為重有其它學校要面試架!唔好自己打亂陣腳!祝心想事成!
:loveliness: ...

我睇了陳守仁的網頁, 相信如果順利的話, 係IN 2次, 唔係三次

原帖由 minicat 於 08-10-22 16:17 發表

往年網上公佈係未加有份參觀過小學的保良局幼稚園國際班學生,我知今年有三佰幾份申請表係由學校親自交比小學(最尾果曰交,有幾間幼稚園每年都係咁啦!) ...

自從in完陳守仁, 覺得讀國際班去面試著數d, 原來保良局幼稚園的國際班又另外派表, 咁真係覺得我阿仔輸蝕好多

原帖由 minicat 於 08-10-22 16:57 發表

咁又未必!我都唔識英文但三個仔女都係响果度畢業!重係個個都升上傳統名校讀書!真失禮!一時感觸! 失禮晒!

嘩! 你有三個小朋友都在這校畢業?? 這校不是2000年第一間直資小學嗎? 那麼你最大的小朋友相信係第一屆畢業生了. 好犀利呀! 因為我覺得這校小一面試都好難下, 而且比較重英文, 所以覺得讀國際班比較好

原帖由 Coletteli 於 08-10-28 16:28 發表
It that we can check in school website tomorrow ? any body know ?

yes~~~~``
‹ 上一主題|下一主題