用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會呂明才小學 認識2009.9月 入讀沙呂小家長
樓主: dickdickmama
go

認識2009.9月 入讀沙呂小家長 [複製鏈接]

原帖由 CharKar 於 09-12-14 15:09 發表
Shatin Centre - Pentecostal Lam Hong Kwong School - LHK 林漢光中學

Please visit the following web site :-

http://www.britishcouncil.org/hongkong-english-primary-lower-09.htm

Thank you! 可惜P1無得在沙田上

這幾天我家都無法入到沙呂小內聯網, 不知大家也是否有同樣情況呢?

原帖由 CharKar 於 09-12-24 10:25 發表
No problem wor

有兩天上不到, 現在又上到了

係咪個個去晒旅行呢?點解無人上來talk?
你地借左統整的書未?

原帖由 PoohBB 於 10-1-10 09:25 發表
借了幾本統整的書, 有 1,2本 好多字, 太長佢都冇心機睇, 都係要我讀比佢聽.. 其實都唔係有太多時間睇咁多本書.

派成績表啦, 上次測驗成績唔好已經見過校長老師等. 今次應該好小小. 希望大家成績ok, 因見校長都好大 ...

原來測驗成績唔好要見校長??
阿仔測驗考試成績ok! 這星期見老師了. 好想知阿仔在學校點的呢?

原帖由 CharKar 於 10-1-15 15:18 發表
How to upload "統整" work to I-Portfolio ? The content in I-Portfolio is not quite match with the hardcopy of "統整" wor.

我都未知呀!

原帖由 dickdickmama 於 10-1-16 13:11 發表
有無人話我知咩係統整書? 阿仔派咗成績啦~成績不好!
如我所料..都唔知點幫到佢!! TSA要佢自己理解???
一定要補習先得喇~~~沙田有無好介紹?

我個仔成績ok, 但一科「說話」就拉低晒, 我都唔知點幫到佢, 佢係都唔肯講話, 我都無佢乎!
你的情況會否考慮報學校的課後溫習班, 看課程係會接近學校的教學內容. 我見沙田圍有些補習社係有專給沙呂小學生補習的班, 也可以考慮.

原帖由 SandyCPS 於 10-1-17 01:35 發表
想問問小一而家多唔多功課?
每天幾少樣功課?
抄寫的功課及其他功課比例?

有時會多, 但普遍不算多. 尤其最近考完了試, 又未到下學期.
不是日日有炒寫功課, 炒寫的量不多, 但中文寫的字, 已是不淺的了. 不會漸進的學寫字的.

原帖由 CharKar 於 10-1-15 15:18 發表
How to upload "統整" work to I-Portfolio ? The content in I-Portfolio is not quite match with the hardcopy of "統整" wor.

係唔係應該是上載到i-Folder咁就係算上載了i-portfolio呢?

原帖由 PoohBB 於 10-1-18 23:24 發表
i-portfolio 是要輸入,不是上載.

這星期,你地會去旅行嗎 ?

"說話" 我仔係最高分. 很奇怪, 因我仔幼稚園是要上言語治療班, 現在咬字都不清, 也可能以前說故事結構太多, 對現在有幫助.

我也考慮補習,但想試多一個學 ...

我以為是在i-folder或是「共享檔案」度上載添! 咁應該在那裏打的呢? 我都找不到有i-portfolio. 咁即係等唔等於i-folder? 是否在i-folder打遍文章? send左email問老師, 但未有回音?

原帖由 SandyCPS 於 10-1-18 13:18 發表

Venuscheng,

謝謝您的回覆。我想問問,朋友說沙呂小的活動較多,小朋友可自願參加,以致每天都很忙,我想問您覺得是嗎?

會不會忙到沒時間做功課?還是其實只要協調一下,自己選擇性選一些活動參與?

我反而喜歡多活動,雖然不是 ...

課外活動係按自己安排報名的, 沒有指定課外活動.
因為沙呂小上學時間晏, 放學時間也較晏, 所以如果參加課外活動, 相對比其他學校晚一點回家.

原帖由 bussycat 於 10-1-19 17:12 發表
you all may refer this link :

http://www.bstwlmc.edu.hk/iPortfolio_menu/iPortfolio_menu.htm

le 個demo 係舊ge, d content 應該差唔多, but e+ i-portfolio 個icon 唔係放喺校園地帶, 係放喺eclass 1st page ...

謝謝您呀!
我終於找到了i-portfolio. 我之前還以為即是i-folder添!

雖然找到i-portfolio, 但常常出現「找不到網頁」字眼,所以都不知是否成功打入文章? 我打了在「中文」科那裏,因為「課程統整」那裏無得選。你們做好了嗎?

原帖由 SandyCPS 於 10-1-20 01:55 發表
Venuscheng,

謝謝您。

有家長說考試不考課文的,是其他的閱讀理閱,無得溫,只好平日和小朋友做多d練習,是否這樣?

而默書範圍廣泛,要溫好多,又要默成20個word(英)?

您覺得校風如何?重視學術成績、品德、宗教、活動,哪方面?

謝 ...
我覺得校風好,不過小學間間都差不多的,因為大家一放學就回家嘛! 不似中學。
學校經常會考閱讀理解,不過都唔係無得溫的,因為測驗考試文章的用字都係課本的字和詞,而有機會用返作業的答題方法。而常識就係跟書出,沒有時事題,所以相比有些學校出時事題,這學校算不深了。

學校當然樣樣都重視,無論學術成績、品德、宗教、活動等各方面。不過小朋友做唔做到,就要家長和小朋友都努力了。

原帖由 PoohBB 於 10-1-21 23:22 發表
click i-profolio
進入 我的學習檔案
右上第一個icon " 進入編輯.."
click 我的學習成果
click 中文/英文科
有時會出 "找不到綱頁 ",,,不用理會
click 上面第一個icon 編輯內容
輸入 文章
右上 ”儲存”
再發佈 就看 ...

為什麼課程統整會放在中文/英文那裏那? 我囝囝話下星期可能會教如何上載圖片。

原帖由 loy211 於 10-1-22 15:20 發表
Pooh:

多謝你的指導,我會慢慢消失研究,希望阿仔學曉,或者在學校有教.我一向對電腦都白痴,要我搞一大餐,是一項挑戰.況且,這是他的功課,理論上應該由他做,不過是理論上.

p.s.我次次有事都是e-mail俾班主任,她次次都 ...

你個個班主任好好多, 我個班的班主任成日都唔覆e-mail, 就算佢認為遲d會有通知, 佢都理應答一答覆, 我send email完全無回音的. 不過我老公終於做到, 我諗可能係個i-portfolio未係咁穩定, 有時做到, 有時做唔到掛. 越來越多網上功課添呀!

原帖由 loy211 於 10-1-29 15:10 發表
我個仔懂得在英文科內打字再發佈,因為學校有教,他都算專心上課,但上載圖片就無教,死啦!我唔識壓縮圖片,看完其他家長及老師的說明我也茫無頭緒,唔知點算.

btw:阿仔昨天今天都沒有功課(除生點外),太好了!終於可以一家 ...

因為無嘜功課, 阿仔常常玩耍, 十分懶散,平時上學又不專心。你個仔好乖呀!

原帖由 loy211 於 10-2-5 15:17 發表
老師讚他上課專心,我都信,因為他從小至大學習都算專注,在學校扮有禮貌,在家就是一個小霸王.

我個仔就好多人都話佢不專心, 老師又話佢上課不專心, 所以都好煩惱.

原帖由 loy211 於 10-2-24 15:16 發表
唔專心都幾煩,做父母好勞氣.

阿仔的確令人好勞氣!

原帖由 CharKar 於 10-2-25 16:33 發表
TVB 智激校園 年初八 21-Feb-2010

http://mytv.tvb.com/kids/mjichallenge/104915/1213#page-1

看一看沙呂小在常識科的表現,對手是優才(楊殷有娣)書院

我仍未睇, 但我囝囝已看了, 聽聞輸了, 有點可惜. 我鼓勵囝囝比心機, 第日上去比賽, 佢立刻反對, 佢一向都係"暗春"一名.

原帖由 PoohBB 於 10-3-5 08:37 發表
咁快又要測驗..
好似冇教d咩, 就又黎啦.
真係有d壓力

我都覺得咁快又測驗, 第二個學期真係無嘜教野. 不過要趕住在假期前測, 又真係無嘜時間可以安排到的, 我都鍾意測完驗先放假.  第二個學期的課程好似深左. 大家努力吧!
‹ 上一主題|下一主題