用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 大家估吓幾時可以復課
go

大家估吓幾時可以復課   [複製鏈接]

而家最大變數係無病徵帶病毒者。  我估首先要睇 DSE 會否再延期,考試期間(或穩陣啲考完兩星期內)有否感染或小型爆發,先復工,再之後先再同大中小學協調復課安排。

little_yolky 發表於 20-4-3 20:42
荒廢?我大女做功課做到唔停手;細女剛剛做完評估,休息一日,聽日又係一條好漢了,我唔會放過佢既:hehehe ...

我家年輕人都變身摩打手,都唔知點解咁多功課。
佢算緊啲嘢,尤其數學,日日放兩三個鐘做額外數。中文,教完出師表,而家六國論,佢知自己背中文慢,已背咗半課出師表,希望 keep到個態度啦。

little_yolky 發表於 20-4-3 21:57
我個已經開始散了,難得佢當年呈分開足兩年turbo無熄過

中一,好正常啫,係要抖吓氣嘅,話就話中三諗揀科啫,但其實中二下學期已經開始俾油㗎啦!

little_yolky 發表於 20-4-3 22:30
好彩佢熄咗turbo個摩打都仲運作緊

咁已經 ,夫復何求!

IloveJJ 發表於 20-4-4 10:05
現在就算不是社區大爆發,都不會復課,要完全0感染,還要不知多少日,才可以復課。所以,我估都無復課了! ...

我女有個 physics 戰友咪就係咁慘囉,成家文人得佢一個讀理科,又冇補習。佢讀 phy chem geo M2, chem 老師有教學 video 放 google classroom, geo 就算冇點教可以死背頂住先,戰友已諗住 drop M2放棄呢科,但 physics, 老師每星期放跟書嚟嗰套 ppt 再叫大家做書後功課,半句講解都冇就當教咗,之後 quiz, 大半班炒直 個底打唔好,復課後唔知點算。我女尚可問阿爸,戰友佢就......

Yanamami 發表於 20-4-4 11:48
战友问你女咪得囉

我女......盡量答囉。啲題目有時連我老公都覺難,長,時間又唔俾夠.....

IloveJJ 發表於 20-4-4 11:58
你哋停課咁耐,都唔做on line class, 我仔佢哋上on line class可以互動,老師會考佢哋,引導佢哋答問的, ...

係呀,唔做呀,啲同學喺 fb 猛話啦,校方一於好少理。

little_yolky 發表於 20-4-4 14:38
我無記錯你女女係直資喔,乜都咁?家長唔嘈既

高中喎,好多家長唔知唔理呢啲嘢㗎啦。要嘈,都要組織到一堆人先至有效,但家長之間又唔熟
仲有,如果你留意吓升中版,家長中有唔少盲粉個女成績差咪揾補習囉,千千聲咁投放落去,理得學校點吖,自救囉
‹ 上一主題|下一主題