用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 Drop科問題
go

Drop科問題 [複製鏈接]

angiehouse 發表於 23-2-7 08:49
Drop科普遍嗎,亞囡7科同我講想drop一科,但系我又擔心2024年best5吾計LS, 甘即係得5科,一科失手就無得救 ...

佢想 drop 邊一科同埋大學想讀邊類科目呀?

angiehouse 發表於 23-2-7 15:49
想drop地理,大學target藝術設計或econ, 尼两科比較好成績,中英數一般,都系band1中學既,希望入到中港大 ...

咁樣我支持佢 drop 地理喎。原因係:
1)地理係好難攞到 5 或以上嘅 (我女有中學同學入咗港大精算,照計係讀到書嘅人,佢 drop 咗 physics,補埋習, 地理都係得 4)。
2)以年輕人想讀嗰兩科嚟講,地理無特別着數;反而如果讀少一科,英文或者數學落多啲功夫會更好。

但其實,drop VA 都係另一個可以諗嘅方向(除非年輕人真係極喜歡呢科)。原因係:
1)比起有得背嘅地理,VA 太主觀,更難攞好 grade。我女有中同花咗三年時間,日做夜做,結果得個 2
2)據我所知,考設計系唔需要讀過 VA, 只要你做到個作品,考官認為你有才華就可以了。

angiehouse 發表於 23-2-7 16:49
多謝您意見,我女勁中意VA, Eco又幾好成績,我估佢心目中系drop地理,會同佢傾下
...

Econ當然唔好 drop,呢科冇地理咁難攞好 Grade ,只要明白,小心做題就可以。
難得佢鍾意 VA ,一樣唔好 drop
支持你哋,加油
‹ 上一主題|下一主題