用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 孩子男女問題
樓主: 786
go

孩子男女問題   [複製鏈接]

洋蔥頭媽咪 發表於 18-8-3 18:09
我明你意思,亦認同現今世代女生會比男生主動,唔少少女升上中學已經心急想怕拖,甚至失身,要避免就要及早 ...

我嗰個係女,我同佢講好現實嘅情況:如果14歲拍拖,一係幾個月就散,一係愛情馬拉松。
假設個男仔30歲有基礎結婚,要拍16年,一般拍拖4-5年已老夫老妻 feel, 一係結婚一係分手。 此時雙方只得18,9歲,實在未玩夠,但又悶到發慌,因此分手機會較大。

retriever 發表於 18-8-3 21:53
你後生係咪咁諗先?

而家D 年輕人,未必以結婚為目標來談戀愛喎。

我係。當年19歲,拍拖4年後結婚。
叉開少少:我哋係基督徒,夫婦喺團契識同拍拖。基督教觀點,拍拖係一個承諾,負責任,要認真,要真誠。拍拖係好嚴肅嘅事,分手有機會牽涉其中一人轉教會,好麻煩,因此一般會以結婚為前提拍拖。

洋蔥頭媽咪 發表於 18-8-3 22:03
我同囝囝都有討論過通常初戀都好容易散,年纪越细開始越難長久。

係呀,可能因為未玩夠,可能因為唔知自己要乜,可能因為一個讀書一個工作越走越遠,可能因為入大學或出來工作識咗更對的人,可能因為悶......太年輕,太多可能。

aa06 發表於 18-8-4 16:43
回覆 YolandaTam 的帖子

你好早婚, 你的另一半是否也是同你差不多年齡? 你們有冇後悔咁早婚?

我19歲拍拖,之後一踏出大學門口就結婚,研究學位都係婚後先至讀,老公大我5年。冇後悔早婚,因為某啲家庭因素,如果當時結唔成應該會分手,咁就錯過咗對方。
‹ 上一主題|下一主題