用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立紀念小學 仁立紀念小學家長區 (2)
go

仁立紀念小學家長區 (2) [複製鏈接]

各位bk, 我報到  唉! 新版好鬼煩呀

H&M, 呀要改叫csy_ma

多謝你幫我買嗰本書, 我囝囝是7號仔, 形容他的性格得十分對  我跟我的同事們分享過, 佢哋也想買, 你重可否幫我訂呀

還有我想買那隻英文課本的CD, 請間我可以到那裏找得到和隻CD嗰名是否跟課本相同  我都想買你推薦的九因歌vcd和大富翁, 是否都可到書局"大眾"可以買到 我囝囝在幼稚園時,已試念到5x10=50, 但這年間已沒有興趣和賴, 已經不董抽出來試做了, 所以我成日話佢龜兔賽跑 希望借這套遊戲來提起他的興趣!

Mrssslu,  你在那裏呀 快上來報到啦, 我好掛住你呀

成積表已派, 又要花錢買獎品了:loveliness: 但我囝囝在學校乜獎都冇份, 明天不用回校, 休息一天

csy_ma,

好呀! 如果你可以讓出來, 因我答應了幫個同事買, 如方便的話, 我可以要兩本, 另一本我想送比人, 如唔夠我都可以先要一本的

7號仔係冒險家/火麒麟形, 經常三分鐘熱度, 太心散和常常給自巳找籍口(同老師評語一樣), 你話死未, 好難教ka佢

我囝囝今日好開心咁拆禮物, 一份係家教會送的文具, 另一份係老師送的, 眞係好多謝家教會, 也多謝老師們

lucy, 你点知ka  隻懶鬼好彩姐

原文章由 lucy 於 07-7-10 00:09 發表
wp-bn

你囝囝好叻, 考到班裡頭3名

kswiss

你個小朋友都好叻, 有份拎獎金

csy_ma,
好嘢你都去旅行  記得到時同我say hi呀, 不過我都會要符太供出你係邊個  
有啲嘢我覺得奇怪, 拿我只係覺得奇怪而唔係要追究呀下  我囝囝班裏有位同學考第10多少少, 但佢上曬中英數的龍虎榜, 而我囝囝點解只上到英文料, 唔知點計分入龍虎榜  個哀仔話有啲唔開心, 我就話佢唔溫書都預咗係咁ka啦, 我冇比反應佢:tongue:

我都覺得可能係其他科拉低咗佢啲名次, 因為佢需然人仔細細, 12月生日的, 但成績都幾好ka  這個妹妹幼稚園時期已經同我囝囝係好朋友, 一齊搭車去青衣返學, 不過唔同校.

原文章由 kswiss 於 07-7-14 16:28 發表
wp-bn,

我知你講邊個,你仔仔又知佢考幾多既?我女女都有講佢不是10名內呀!
會唔會係常識拉低

csy_ma,

我誤會了你也來親子旅行, Gigi話你冇來, 有啲失望, 因為我以為可以同你見面:cry:  昨日我行濕地公園外面時, 熱到我同個仔死死吓, 全身濕曬, 冇乜心情睇風景區, 鱷魚貝貝又唔出來, 回程時見到訪客中心就發狂快步, 心想有冷氣嘆了  囝囝買咗隻鱷魚仔做紀念品老公話下次凉啲時都想再去過.   午餐在大學裏, 氣分好好, 食完週圍參觀, 啲小朋友扮大學生影相留念, 我囝囝問我大學係點, 我話做大學生時佢已經大個仔, 會好自由, 叫佢比心機, 因為HK得8間大學, 如果成積唔好就冇得讀, 佢答我一定會   至於恐龍舘, 我囝囝一向都喜歡睇有關恐龍的書, 佢又開心又興奮, 攞起相機週圍影, 重有啲姊姊講解及問佢問題, 佢竟然試答, 佢幾有滿足感  科學區的東西好多, 新奇好玩, 唉都睇唔曬, 囝囝要求下次要再去:loveliness:  我哋嗰位導遊先生十分落力, 服務一流, 總括玩得好開心, 眞係要多謝家教會同所有老師及校長們

原文章由 csy_ma 於 07-7-16 20:13 發表
wp-bn:

旅行好玩嗎?我昨天都有去旅行,不過去了元朗.天氣好似尚可,熱,是真熱,不過在郊外有風,較今天在市區好過些.

跟同學仔一起去旅行,感覺如何?

另,副校有沒透露今屆的派位結果?據老公聽 ...

[ 本文章最後由 wp-bn 於 07-7-17 10:02 編輯 ]

至於今屆派位結果, 我一家三口掛著玩, 而且有排先到我哋, 冇問過, 但係見到有啲家長圍住校長問嘢, 唔知有冇答案  如果邊位知, 請報料

原文章由 csy_ma 於 07-7-16 20:13 發表
wp-bn:

另,副校有沒透露今屆的派位結果?據老公聽 ...

其實係ka, 如果有心水英中收, 我都唔會想去聯系嗰間, 太大壓力唔啱我嗰仔

原文章由 kswiss 於 07-7-17 09:45 發表
kswiss,

星期六到校時有問過校長,佢都話係歷年來派得最好的,很多英中都收了本校的同學,佢仲話係'搶住收',如之前csy_ma所講,有40多位派聯繫中學,其餘有些派各英中,band1 中中都有,佢好滿意.詳情就話會遲d貼出 ...

Hi 各位靚媽咪你們好嗎  近排公司好忙, 做到我死死下, 晚晚要OT  所以好久冇上來, 第一天開學和放學都有接送我囝囝, 見到好多舊同學仔大個咗好多, 我個仔都係, 差不多開學時幫佢試校服, 完來以經唔啱了, 扣都扣唔到鈕, 拿拿林走去新浦光買   請問csy_ma知唔知那隻英文vcd幾時會有得買?

csy_ma,

我去年一次過參加了六年家教會了, 但我唔見咗會員証及忙記了會員號碼, 請問我應該怎處理  

哈哈...估中了, 聰明女  只需填係會員, 咁就好了, 果然有系統啞吓

原文章由 csy_ma 於 07-9-10 11:32 硐表

您係唔係顧慮到要參加「仁紀中秋夜」同遲D幫囝囡報課餘活動,要填會員證號碼?唔緊要,到時您填係家教會會員,就會幫您查番個記錄(其實我都唔記咗 ). ...

csy_ma,

天利行在那裏呀? 請間隻vcd係咩名呀, 我好想買, 因為我係雙職媽咪, 咁可以方便囝囝自已溫習

原文章由 csy_ma 於 07-9-10 11:38 硐表
wp-bn:

關於Longman隻VCD........我都唔係好知,不過之前已響天利行買咗,上星期借過俾同班既家長.佢話遲D都會copy多隻俾符太,您不如聯絡符太,睇吓可唔可以幫您cop多套::" /> . ...

係呀我哋都抽唔到! 囝囝同我講這是個壞消息wor, 佢幾咁失望呀  優先那些未去過的家庭, 我都覺得應該, 比其他人可以參加下

原文章由 csy_ma 於 07-9-17 11:15 硐表

因為要俾之前抽唔到既家庭優先(其實咁要做多好多野,多謝李美珊主任肯咁做

不過今日去幫忙收錢,發現好多小朋友冇帶錢,假如到明天仲未帶,佢既名額就會撥去繼續抽過.所以或者您地仲有希望既(但今年都很多人 ...

有冇參加課外活動班呀, 比啲意見分享吓
Sandy, 請check pm, 如果可以就請幫忙

哦! Sandy816你囝囝是否參加挑選出來的外展教練計劃, 我囝囝之前都有參加棒球班的, 所以可能佢哋識得ka, 我囝囝因撞咗珠心算班, 所以放棄咗棒球:cry: 唔知有冇簡錯

原文章由 黃巴士 於 07-9-21 21:16 硐表

唔係喎!!! 仔仔通告係棒球訓練A(一至三年班), 6,23,20/10月, 3,10/11月, 星期六喎.
點解同您地唔同嘅.....

黃巴士

Sandy, 咁就多謝你! 那是否約定了:

Hi Sandy816,

星期一中默範圍是課文二(小蜻蜓)內的句子, 老師話會抽出來默, 奇奇怪怪 :( 上星期已溫熟咗, 唔洗再溫 和課文三(種蘿蔔)裏的詞語.

原文章由 sandy816 於 07-9-22 20:51 硐表
請問有冇媽媽知道中文默書範圍.上星期咪默左小蜻蜓果課課文囉.點解星期一又係默小蜻蜓課文??係咪我搞錯左呢???
星期一默書範圍係咪課文"小蜻蜓"詞語"種蘿蔔"??? ...

[ 本文章最後由 wp-bn 於 07-9-22 21:30 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題