用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立紀念小學 仁立紀念小學家長區 (2)
樓主: 黃巴士
go

仁立紀念小學家長區 (2) [複製鏈接]

Sandy,

sound 變sround未夠利害, 我亞黃帝, 張Where變為Wrhere / musn't失蹤成musn' 重勁啦 發緊夢 就黎暴血管了

係呀, 乘數進度好快, 好彩我以前有個朋友, 佢個女讀油天, 一年班已經要背乘數表, 我就立即由我囝囝k1時, 一路玩/冲涼時同佢當歌咁唱到2-5, 今年暑假要佢背曬, 需然還是有啲唔順, 但範圍就細啲ma.

我哋都去, 到時記得大家相認呀  今日去咗朗讀比賽, 我囝囝有點緊張, 冇曬動作  好彩發音都ok  冠軍都係我哋仁紀學生, 佢表現得眞係好好, 又淡定, 發音正又加上動作自然, 實至名歸

原文章由 kswiss 於 07-11-27 09:56 硐表
csy_ma, wp-bn, 黃巴士,二年級家長,

你地會唔會去星期五既旅行呀?

[ 本文章最後由 wp-bn 於 07-11-27 11:31 編輯 ]

kswiss,

今日嗰個係英誦, 冠軍嗰個係我哋二年班的, 但我冇留意,所以唔知佢叫咩名同邊班  
你都好啦, 囡囡成績都冇乜大跌, 我囝囝就比上次全級跌咗27名/班跌咗7名 所以我哋眞係正中waterloo   

原文章由 kswiss 於 07-11-27 12:43 硐表
係唔係中誦呀?
係二年級嗎? pm 話我知邊個.

我今次實行要同你相認.冇理由傾咗咁耐都未見過架!
雖然你話仔仔今次總測 waterloo,但係佢成績都好唔錯喎!其實我女女都 waterloo,但唔知係唔係整體都係,所以只係分數低咗, ...

我哋今日係在荃灣大會堂參加男孩P.1-2 的英誦.
我囝囝眞係考得班第9炸  佢都好唔開心, 重話下次會溫書, 都算有啲得着, 希望佢得到教訓下次眞係會努力啲啦.

原文章由 kswiss 於 07-11-27 17:47 硐表
不是粵誦嗎?
係唔係去屯門大會堂?

我放工啦!番屋企再同你地傾過!886!

想請教大家一個問題, 如果你哋仔女放學返來, 同你講好唔開心, 因為上堂時, 佢覺得好急要求去廁所小便, 老師不但要求佢先抄完啲字先, 當批准佢去嗰時, 還用說話奚落佢, 另到全班同學仔笑佢而覺得受到侮辱 , 一邊行去廁所一邊哭 . 你哋會唔會同學校反映呀

黃巴士,

多謝你的意見, 我c6話要問清楚學校的規矩, 如小朋友急尿應該點做, 然後再同囝囝解析和教佢應該點做wor, 但係我怕學校會覺得我哋係麻煩家長吖嗎

原文章由 黃巴士 於 07-11-28 18:10 發表

會!!! 先同老師了解吓發生麥事......

黃巴士

sandy816,

你明天去唔去姐, 好開心! 到時可以同各位靚媽咪見下面交流下. 呀! 到時我哋係咪要好似啲監犯報number咁呀

原文章由 sandy816 於 07-11-29 12:46 發表
唔會喎..校長好好人架.佢好明白父母既擔心.我果次搵校長傾完之後.上學校都撞見校長幾次.佢仲好主動問我女女最近好d嗎?仲話有問題最緊要講..大家都想小朋友好   ...

去啦   細仔唔放人就帶佢一齊去, 我幫手照顧佢, 橫樹囝囝大個仔應唔需理佢坩貼

原文章由 sandy816 於 07-11-29 17:22 發表
應該會去.仲要睇下細仔放唔放我先   

kswiss,  Thanks:D

kswiss, 我放工了, 明天見  sandy816, 盡量都來啦:loveliness:

原文章由 sandy816 於 07-11-29 17:52 發表
我唔同你地啦..有得請假
我要問問個朋友幫唔幫到我揍個細返學先  

照各位靚媽咪咁講, 都末及我隻仔勁, 張你哋囝囝所有的創意雜於一身  萸字的人太短(最慘就係one嗰時我已估到而啼咗佢), 雞字寫了小, 親字寫了貝, 全部每字扣5分  我諗佢當時上咗太空當班, 我好想區血呀

係呀! 我隻仔英默都係100分 需然話唔洗改正姐, 但日日咁多囝囝最怕的抄寫, 要成兩個幾鐘先致可完成, 今星期重話要抄金句合共50句 星期六上午返興趣班, 下午重要趕工課, 眞係可憐

原文章由 kswiss 於 07-12-9 22:58 發表
星期六,我地同老師講我地班有10樣功課做, 簡直係史無前例,老師就話,唔係呀!好多同學英默都唔洗改正,呢兩次都好多同學100分,尤其係今次喎!

好似我地班咁不停抄抄抄,日子有功,我諗唔識都唔得啦!
你留意下我地d功課 ...

[ 本文章最後由 wp-bn 於 07-12-9 23:16 編輯 ]

哈..我係用星期六晚的生日燒烤party來交換50句金句, 我就走內房睇碟

原文章由 sandy816 於 07-12-10 14:18 發表
嘩!!我已經覺得呀仔今個星期五有九樣功課多啦..你地仲十樣
如果要我少爺抄50句金句.我唸我起碼要講三五七十次"快D啦""專心D抄啦"  

Sandy, 你都好吖, 有時間做伴讀書童  講開去party, 啲親戚話我要求高, 比咗壓力嗰仔, 唔通知到佢可以做得到, 都種佢懶啲咩, 連老公都咁講, 眞氣旅:cry:

原文章由 sandy816 於 07-12-10 14:56 發表
星期三又話要中默.陣間陪太子做完功課.又要開戰喇我

係呀, 平時我囝囝數學唔洗我跟, 但這條數佢都要我幫佢.

原文章由 黃巴士 於 07-12-10 20:49 發表
最近囝囝d數學工作紙都幾考IQ, 9,16,?, 36, 49
仲有圓錐頭, 三角錐, 正方柱體..... 又有組成立方體要用幾多圖型組成?? 我同佢對功課, 真係攪到我頭都暈埋.

黃巴士 ...

1).英語工作坊, 我一見到星期五就填咗唔去, 而家睇見黄巴士話6:00-8:00, 我又好想去, 請問幾號呀? 我試下問問去唔去到先.
2).金錢管理, 因星期六下午, 我就一定去.
3).親子日營就唔去了, 因為地點上次已去過, 我又攞唔到假.

原文章由 kswiss 於 07-12-11 09:43 發表
最近感覺好似好忙,學校點解連搞兩個講座既?
你地會唔會去呀?

1. 英語工作坊(呢個時間好過平日既下午,但係d家長放咗工未呢?放咗工都要去到至得架!)
2. 金錢管理
3. 親子日營 ...

哈.. 我重叫我隻仔幫我問下老師可唔可以去, 點知我原來填咗參加, 今日話抽到了, 有通告派返來, 我可以去了

黃巴士, 打返學校問吓啦.
csy_ma, 同你次次都不能相認, 希望到時可以見面吧! 呀, 我仔仔話想同我一齊去, 可以嗎?

原文章由 csy_ma 於 07-12-12 13:05 發表

多謝您提起:原來後日就係,差d唔記得添.
我諗您去到,斷唔會趕您走掛?不過如果您呢兩日打返到學校,留埋位,大概會更好?

原來你英語班唔去, 但親子日營我哋去唔到, 近年尾我難請假, 又要等下次才可相認 :cry:

原文章由 csy_ma 於 07-12-12 16:54 發表

係囉,上次本來kswiss都話會幫我介紹,點知後來都走散埋..今次終於可以相認了.親子日營您會去,囝囝當然都要去?

[ 本文章最後由 wp-bn 於 07-12-12 17:18 編輯 ]

咁今日咪好輕鬆  我就慘了, 今日先知明天中默, 淨課文都鬼咁長, 加上今日要做句50字, 囝囝作咗成100字, 要同佢砌返順啲, 又要就返佢寫咗啲位, 唔想改佢太多, 難度都幾高  攪到剛剛佢先去睡覺.

原文章由 sandy816 於 07-12-12 18:26 發表
今個星期既中英默都默完喇..今晚終於有餐住家飯食下喇
少爺今日得三樣功課四點唔夠就搞掂哂喇
‹ 上一主題|下一主題