用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立紀念小學 仁立紀念小學家長區 (2)
樓主: 黃巴士
go

仁立紀念小學家長區 (2) [複製鏈接]

一定係個哀仔抄漏手冊, 因為我好久冇去學校綱到睇黑版了, 攪到我有小小 以為点解老師咁遲先通知:  講到作文, 我又覺得幾有趣, 囝囝話可以科幻啲, 佢走就上太空shopping, 重把月球小姐帶咗返地球的家, 後尾, 月球小姐返回太空, 佢需然傷心, 但又想到, 從此, 地球人又可看見月亮了, 佢又作咗句, 唱出來的金句"每天都是好心情"今早重一路唱一路換衫

原文章由 kswiss 於 07-12-13 09:03 發表
wp-bn,

點解你咁遲知既?上星期手冊有寫架.
不過,唔只係你地,女女話昨天老師提佢地默書,好多同學仔都唔知,未開始溫喎!搞咩呢!唔知點解我地班今年中文好似教慢咗,所以好似話默書都遲過其他班.
係呀!你講開作文,我都教 ...

咦咁好彩, 我都收到電, 我都會同囝囝一齊去, 不過我有点緊張, 怕跟唔啲活動

原文章由 kswiss 於 07-12-13 12:30 發表
我都收到李主任電話,但係佢話只會邀請少部份小朋友幫忙做demo,佢唔預其他小朋友去架(if not be invited)

csy-ma, 聽晚可以見到你
kswiss, 請你引見了

原文章由 csy_ma 於 07-12-13 12:24 發表

我都你咁話

wp-bn:

我之前搞錯咗您既意思添 ,我聽日都會去,仲會帶埋囡囡去添--因為啱啱接到李美珊主任既電話,佢話鼓勵家長帶埋囝囝囡囡去,聽咗之後就可以作即席練習,咁可能仲快咁回饋到個效果添.聽日見 ...

趣味寫作, 就算同班都有唔同的題目, 好似今次, 老師起題係要佢哋用想像力, 話可以科幻啲都得wor

原文章由 lucy 於 07-12-13 16:29 發表
原來每班既趣味寫作題目唔一樣架?  

佢哋一隻二隻都係大懵成 我隻仔今日中默, 唉, 唔知派返來嗰時會有セ新攪作

原文章由 sandy816 於 07-12-13 18:59 發表
呀仔今日派左中默.又係大意搞到冇左十五分 .屋字無啦啦加左一點變左戶字.敢字個工長到過左隔離果邊.己字寫左已字.唉!!!!明明早一晚默佢都唔係咁寫架...究竟佢想點呀 ...

我哋都對這兩題有疑問, 有一條係數有幾多嗰長方形=11個長方形(這條答對), 另一條係找唔係直角的一組= 我唔記得咗嗰答案 (這條答錯).

原文章由 黃巴士 於 07-12-20 10:20 發表

今日交左呀!!!
大概係問圈出如上哪幅圖是只有1個直角???? 但係答案無果個???

黃巴士

[ 本文章最後由 wp-bn 於 07-12-20 11:36 編輯 ]

中文卷我眞係冇眼睇  希望從中可吸收到經驗, 考試會好啲啦:
原文章由 kswiss 於 07-12-20 09:08 發表
已經派咗各科小測卷,你地有咩感想呀?

英文都試過有相似的問題佢又識答wor, 中文就唔識 我眞係比佢吹脹  佢重要話唔緊要, 小測唔計分的, 佢根本就冇比心機做份卷

原文章由 kswiss 於 07-12-20 17:08 發表
英文學會招募會員
呢篇又係,一題4%架!真係好'貴'呀!
Q1問什麼時間舉行
Q2問以什麼名義出 - 小朋友原來估唔到什麼叫 '名義'!
Q3問目的 - 其實就係個 subject heading, 佢地又唔識抄.

原來呢篇文對佢地嚟講係咁深既! ...

冇理由bor, 該應全部派返來溫習ka

原文章由 sandy816 於 07-12-20 16:35 發表
我仔淨係派左中文同數學小測咋

係呀, 終於考完了  唔知到派試卷果時, 會唔會激死呢

原文章由 黃巴士 於 08-1-8 12:16 發表
終於考完試啦!!!!    

黃巴士

係咪關于成績呢

原文章由 kswiss 於 08-1-9 16:40 發表
wp-bn,

你仔仔今晚一定有好消息同你講.

你地班派咗咁多卷哪, 我地只得英默炸

原文章由 黃巴士 於 08-1-9 19:57 發表
派左好多考試卷呀!!!
有中英數卷一同默書!!

黃巴士

我嗰張係已經填咗時間bor 又要請假了.

原文章由 黃巴士 於 08-1-10 11:59 發表
25/1家長日啦!!!
今年好特別, 係由家長寫時間俾老師. 依果方法都幾好!!

黃巴士 ...

[ 本文章最後由 wp-bn 於 08-1-10 15:53 編輯 ]

我覺得你嗰仔好盡力, 其實佢識答,需然唔記得點寫, 但會盡量答題 . 我都成日同我隻仔講, 唔好比份卷有空白, 老師睇見你有盡力及有誠意, 扣分時會扣少啲  

原文章由 黃巴士 於 08-1-11 15:41 發表
常識都派左啦!!
我俾囝囝激死.  
有題係試舉出一項農曆年活動?? 佢寫"無龍無師".
乾電池兩端各代表什麼?? 佢填"+"和"-"

最后果篇有個燈籠圖, 文章又話有燈謎, 問係麥節日?? 我唸好多小朋友都以為係中秋節.....
:che ...

我又唔覺得比分手鬆wor:cry:  我囝囝就係作文長到超曬行, 攪到鬼咁多錯字, 而且啲字明明對的, 但我隻哀仔心急寫到啲字唔靚 (平時都醜樣的 ), 好似左/秩/雖等等寫到村咗頭, 都要扣分, 以經得返77分, 重要扣2分 你哋話死唔死得呀:cry:

原文章由 cookie 於 08-1-15 11:41 發表

我估因為老師既評分標準頗為相異,其他班可能9字頭者鳳毛麟角,kwiss果班攞9字佔既比例,可能同其他4班總和差唔多.我猜,假如唔係因為數字上差距遠到有可能一打聽就感到唔合理,應唔會搞到要削足就履,考起家長<
我估可能作文作 ...

請問, 學校有鋼琴班咩  如果有就好low, 唔洗咁貴學鋼費::" />:" />

原文章由 cookie 於 08-1-17 01:51 發表
csy_ma,
唔洗就住就住講,想講咪講羅, 唔洗理人地架, 對得住自己咪得羅 .
話時話您囡囡有冇報校際鋼琴???
今日派左基督女少年軍制服, 我囡囡好鐘意呀.....唉, 希望囡囡真係可以係當中學到野啦, 由其係對人既態度呀htt ...

[ 本文章最後由 wp-bn 於 08-1-17 10:20 編輯 ]

csy_ma,

見你咁講實在可以平衡返我啲心理, 我哋就係錯字都扣左10分, 本來好 希望在明天丫馬

原文章由 csy_ma 於 08-1-17 11:55 發表
分既小朋友不失對學科既興趣同自信 我囡囡今次只係有一part俾老師讚,又係事實.聽講,我地班好多人都因扣錯字低咗十分八分,不過唔駛咁介懷,因為中國常用 ...

cookie,

你哋就好啦, 有得加小小分  在學校報考鋼琴, 係咪平啲ka, 係點先可以報名

原文章由 cookie 於 08-1-17 11:01 發表
等我答下先.
基督女少年軍套制服係長袖既.
無話要當值
點解要到而家先有制服, 我都唔知, 仲要係未收我錢架喎

鋼琴係自己校外學既, 只不過可以經學校報比賽.

講番中文二, 囡囡個班每人加番少少分喎.....
CSYMA, 校 ...

我家長日會問吓這個問題, 我就覺得奇奇怪怪咁 這個做法好似唔太專重老師.

原文章由 黃巴士 於 08-1-17 12:14 發表

點解今次中卷二有加/減分情況??? 加減分係米要平均返d分數呢??? 如果係, 多/少2分都厘補唔到d麥, 不如按回原判!!!
我都唔係太了解, 請問係點架???

黃巴士 ...

csy_ma,

原來你都在場, 我去到啲人以經坐定定, 我兩母子快快閃去坐好, 完咗又人有三急, 去完廁所出來, 已經散曬! 所以見唔到你, 冇同你say hello

原文章由 csy_ma 於 08-1-21 18:07 發表

2號/7號?

至於8號...係,最初我都諗緊阿囡係3/7/8??可能我係幾隨意既4號,又烏龍,俾佢成日搵到位食住上,造成佢冇大冇細,仲煩過我阿媽,仲唔係霸道既8號仔? 最慘既係,8號仔對一d顯唔出佢優勢既野,可能好快會放棄,又在 ...
‹ 上一主題|下一主題