用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立紀念小學 仁立紀念小學家長區 (2)
樓主: 黃巴士
go

仁立紀念小學家長區 (2) [複製鏈接]

Kswiss,

你又話帶個囡去? 今次講座眞係好精彩, 不過我覺得九型人格睇小朋友準啲, 人大咗董得修飾和表面會有所改變, 同時, 我會將九型+星座+生肖+行為去睇, 我隻仔就正正合符佢的型號.  

原文章由 kswiss 於 08-1-21 21:13 發表
估啱一半啦!
我係同個日出來做demo個小朋友一樣.

你女女會唔會係3號仔呀!只許成功,不許失敗呢?
因為8號仔係好勁個喎!會為人出頭個隻.

csy_ma,

我有童之傳說的鳳凰島-中文和夢幻糖果樹-數學, 我就覺得痲痳了, 我做咗兩隻比Sandy, 上次問你話唔洗要住, 現在你要唔要, 我可以明天在學校交比你, 試下佢哋啲產品先啦   

原文章由 csy_ma 於 08-1-24 13:07 發表

黃巴士:

好耐冇見 .去白鷺湖,應該係老師帶隊既學生活動(之前去迪士尼都係自己去,當時好似只限高年級,今次卻受埋低年級玩 ).

聽囡囡講,個什麼同東京大學合作既研究,抽咗我地班作為其中一個研究對象,您囝囝有冇 ...

咪客氣啦, 橫樹我多咗兩隻, 要咗佢啦好唔好.

原文章由 csy_ma 於 08-1-24 14:46 發表
wp-bn:

您傎係好人事  ,不過我地做唔到咁多,都係唔要勒.問只係想了解吓佢既質素,好彩得到您既評價,聽日就唔駛哂多餘錢

吓! 唔怪得我多咗套  sorry! 明天可否取呀

原文章由 sandy816 於 08-1-24 16:02 發表
媽媽..你上次唔記得叫囝囝比我呀   

唉! 我隻仔中文都好差, 聽日都唔知應該用咩心情去取成績表

原文章由 sandy816 於 08-1-24 16:04 發表
聽日拎成績表喇..
少爺兩份中文卷.
一份六十一.
一份唔合格.
唉!!!
真係唔知點算好

Sandy, 你約咗幾點呀, 我10:30am, 电話有冇改, 我打比你吖

原文章由 wp-bn 於 08-1-24 16:36 發表
吓! 唔怪得我多咗套  sorry! 明天可否取呀

[ 本文章最後由 wp-bn 於 08-1-24 16:53 編輯 ]

係咪直至復活節假後才返學呀?

原文章由 sandy816 於 08-3-12 22:36 發表
聽日開始唔使返學喇

我頭先打過返學校問, 佢哋開緊會, 有訂案就過別致电通知家長wor, 為有等等吧.

原文章由 lucy 於 08-3-13 12:13 發表
黃巴士:

我尋晚10:40pm睇到新聞, 都覺得十分愕然.  

係呢.  好多學校已經在網頁上發佈左停課消息及打電話叫家長回校取假期功課及通告, 點解我地學校仍然未在網頁上發佈任何新消息? 又未收到最新安排係點, 真係有d ...

啱呀, 小心啲好, 最恐佈就係最近出事都係細路, 你都咪話唔驚

原文章由 sandy816 於 08-3-13 12:14 發表
我細仔仲讀緊幼稚園..不過今個星期一開始.我已經無比佢返學.每日自己去學校幫佢拎功課交功課.我都驚有事.佢有d同學媽咪話我緊張.我覺得無事就實比人話.但如果真係出左事.邊個都幫我唔到!!喊都喊唔返喇  ...

佢哋就覺得好開心, 最好笑就係, 晨早樓樓, 鬼咁多电話找我隻仔, 講講有假放的感受, 好似我哋啲大人咁

原文章由 kswiss 於 08-3-13 12:39 發表
總之就頭痕啦!
個假期咁長,都唔知點安排好,我地又番工,佢地簡直冇王管.

rainrain556, 你囝囝好返末呀?

原文章由 rainrain556 於 08-3-13 18:31 發表
囝囝只係話好凍對手同對腳,Dr話輕微感冒尋日都好少少係剛剛話好累同而家訓左。

係呀甩難啦, 唔洗日日見佢只係拿住本書發白日夢就叫溫書

常識嗰題, 我仔話係人都知啦, 就算唔識, 只要望吓都壁報版都貼着啲福娃. 但係佢講咗一題我聽唔明 "問新界/九龍, 唔可以搭邊種車" A:巴士 B:的士 C:電車 D:小巴. 我話C, 隻仔話平時都唔會有電車行新界/九龍, 咁點會係唔可以搭wor, 佢答咗D

原文章由 黃巴士 於 08-4-17 12:54 發表
甩難啦!! 測完驗LA!!!
.識好多課外題好似 : 今年Bejing奧運有幾多隻吉祥物???

黃巴士 ...

kswiss,

我仔話你呀靚女去過好多次, 重講咗好多特點比啲同學仔聽, 攪到佢哋鬼咁奇代.

"小朋友又可以去輕鬆一下.
鐵路 ... [/quote]"

[ 本文章最後由 wp-bn 於 08-4-17 15:49 編輯 ]

80分都已經幾好了, 如果我隻仔中文科有8字頭, 我都好滿意了.  我最擔心是佢叫做最強的英文科, 今次老師話, 英默如果寫錯"標點符號和大細草"都一併扣5分   不過我以經入了化景, 隨緣

原文章由 csy_ma 於 08-4-18 13:54 發表

我囡都係咁,不過學寫文,先學寫長d,然後學刪短,可能會易d
我囡都話唔計標點寫咗過百字,不過有d字唔識寫寫咗同音字,我諗扣錯字分都會幾溶.佢數學同常識都冇乜點溫過,話我聽常識好多字都唔識寫,話如果其他冇錯,都係攞到80分到:ig ...

on

原文章由 黃巴士 於 08-4-18 20:11 發表
剛响小學雜談中, 有條幾得意嘅題目:-
There are some boats ................ the river.
你地會填麥呢???

on/at/in

提示 :http://owl.english.purdue.edu/handouts/esl/eslprep2.html

黃巴士 ...

ha.. 咁我知了, 就用in啦用on就要float on.

原文章由 黃巴士 於 08-4-19 09:52 發表

wp-bn,

NO!!!

黃巴士

[ 本文章最後由 wp-bn 於 08-4-19 10:29 編輯 ]

我都想知呀

原文章由 黃巴士 於 08-4-19 09:54 發表
今日家長會係米取消呀??? 3T呀!!!

黃巴士

收到电話取消了.

原文章由 黃巴士 於 08-4-19 09:54 發表
今日家長會係米取消呀??? 3T呀!!!

黃巴士

咦! 原來大部份都錯得幾似wor, 我仔消字寫燒字, 成日借書都係答7天!!  
kswiss, 係米仲未派中二卷呀, 我驚隻大頭蝦漏咗.

原文章由 kswiss 於 08-4-24 09:45 發表
咪係囉!出呢條我女突然失憶,話唔記得個地方叫母嬰健康院喎!
借圖書期限,我貼中咗呀!我之前係屋企問個女女.你知啦!去圖書館,佢地只識借書還書.借幾耐,幾時還書只有阿媽知.所以我之前咪問下佢囉!
仲有消防員既裝備,佢 ...

csy_ma,

今日輪到我隻仔病咗冇返學!! 點解學校咁遲都未決定是否放假, 都要早啲通知家長, 等我哋可以作出安排吧! 關於暑期活動, 有什麽好介紹呀

原文章由 csy_ma 於 08-4-24 21:57 發表

阿囡今日喉嚨發炎,發燒唔返得學,連試卷都睇唔到 (講低要攞功課,放學時阿囡瞓咗,請其他家長幫我攞,但係搵唔到)。不過聽日要返學校開會,到時去問問吧。
講真,我之前因為要報暑假活動,就打聽究竟學校駛唔駛延遲放暑假,後 ...
‹ 上一主題|下一主題