用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立紀念小學 仁立紀念小學家長區 (2)
樓主: 黃巴士
go

仁立紀念小學家長區 (2) [複製鏈接]

我哋班都係呀, 咁突然! 我都係上校綱查到炸, 今日隻仔仲病咗, 為有明日才one

原文章由 黃巴士 於 08-4-25 17:41 發表
今日先通知星期一要默中文課(9)同順口溜, 平時默書好似會早幾日通知個喎!! 唉!!! 唯有星期六日趕緊同囝囝溫啦!!!

黃巴士

原文章由 黃巴士 於 08-4-29 16:51 發表
聽日默英文, 起初以為好大篇, 原來都無麥深字, 好快就識!!!

黃巴士

囝囝今次考卷分數, 我覺得都應該保持到的, 但今日派成績表,班名次創了新低,  好彩級名次仲可以保持(高了少少) , 正明佢嗰班的小朋友成績進步了 老師仲安慰佢添.

原文章由 csy_ma 於 08-5-6 18:22 發表

真係喎!成績表好似係全校一齊派 ?
多謝報料

安柱都係我哋目標之一, 李兆基近年好似幾好, 所以都係等到隻仔小五嗰時, 睇下佢成績同學習態度, 先至準成啲.

原文章由 csy_ma 於 08-5-6 18:14 發表

係呀,安柱都係。幾年前響青衣城聽一位同檯食野既路人講,佢個囝響安柱讀得勁開心,有好多課外活動。我地聽安柱畢業既老公同事講,安柱校風都幾OK

葵青區有六間英中:林護,李兆基,安柱,兩間女校:蕭明同保祿六世,仲有間 ...

係呀, 我都覺得自己EQ高咗好多! 不過, 我在想, 係米我放鬆咗, 所以佢的學習態度就差咗? 唔big佢,就話唔洗one

原文章由 kswiss 於 08-5-7 18:51 發表
我個女既成績係讀咗兩年以來既新低點呀!

佢同我講既時候,佢話好差好差,我叫佢講,跟住我話OK啦!咁你下次知道要小心啦!我唔會責罵你,因為你都好唔開心,係唔係,下次努力啦!其實我地今次同以前都係咁溫書,只不過太多唔 ...

在那裹可以取得這本季刊呀? 我都仲未幫隻仔報暑期班!

原文章由 黃巴士 於 08-5-8 13:25 發表
今年YMCA出左本靚靚暑期班季刊, 有好多暑期COURSE!!!
你地會安排小朋友悠長暑假玩D麥呀???

黃巴士

黃巴士,

我隻仔好奇怪ka, 佢唔太喜歡學啲運動科目, 游泳/踢波.., 佢鐘意啲科學/砌模型呀, 今年我都係想幫佢報啲視藝科目, 仲尋找緊, 學校附近那間逸葵綜合發展中心有好多課程, 不過我覺得會好雜, 我隻仔冇乜定力, 我怕比佢激死!!

原文章由 黃巴士 於 08-5-11 11:30 發表

wp-bn,

你囝囝有無玩踢足球??? 佢未學過, 想搵D暑假班, 但係大多(保加&科化)場地都響"黃大仙", KLN BAY, 你識唔識有無D葵涌/新界區嘅呢???? 請各位指教!!!!

黃巴士 ...

昨日收到通告, 考完試後返半曰, 又唔洗帶書, 但係7月4日帶空書包返學校, 會派新書, 咁點解仲未派書單

係呀, 但12:00放學.

原文章由 rainrain556 於 08-6-5 16:40 發表

唔係要上頭五節堂咩

我隻仔全軍覆沒, 只得英默保持到, 我忍住唔發癲, 好辛苦!!! 冇眼睇. big佢就有情緒問題, 放鬆佢就唔認眞, 我唔識點教

原文章由 kswiss 於 08-6-17 10:21 發表
聽聞數學有人未考,所以要收番.

你地講既英文卷有對話,係卷一定卷二?聽聞卷二好深,好多人分數唔高,仲有唔少人唔合格.你地班係唔係呀?

書佢睇好多, 就係唔肯抄寫, 所以認得嗰字, 但漏筆劃, 又唔留心答卷!
好似英文卷, 平時佢自己都話 "no borther or sister" 要加s,
"he/she/it 後動詞"或"數得到/數唔到" 要點樣, 等等.. 但答卷時全部漏曬! 又好似黃巴士個仔一樣, 錯啲唔小心問題"in the morning / afteroon" am(上午)又寫afteroon. 看圖答無$買雪糕的表情, 佢挑好驚嗰個, 佢話覺得叔叔會鬧佢, 所以好驚, 仲有平時熟到爛啲字都串錯"cold 變clod..." 所以好勞氣.
不過csy_ma講得好啱, 學校生活重好漫長, 睇完啲回應感覺舒服好多, 腦內畫面條路當堂闊曬, 所以話, 上綱有益

原文章由 csy_ma 於 08-6-17 19:15 發表

wp-bn:

今次英文,尤其係卷二,好明顯咁同以前多半用黎考小朋友既小心程度既卷有點差異,成績唔理想未必係戰之罪。

細路仔(尤其係七號仔)未必靠迫就得,不如趁暑假誘佢多睇課外書,咁至係增強理解力之本。

始終覺得,小學係打 ...

kswiss,

佢的興趣就係吃喝玩樂, 我死未!!
我隻哀仔一份中文卷都冇帶返來, 請問係咪派咗了? 我只收過中默炸!

原文章由 kswiss 於 08-6-18 15:02 發表
wp-bn,

你講得好好笑!'上網有益'.

我同仔仔都係7號仔,真係唔迫得架!最緊要講興趣,只要有興趣,我地就會好有動機去完成架啦!

我好同意你所講,女女都有睇書,但睇同寫都係兩回事.

好似今次中卷一出既標點符號,係俾一 ...

係呀, 先入為主, 我囝由幼稚園已經係e個字母 重話最好原班人馬, 我話係冇可能, 唔到我吔决定的.

原文章由 kswiss 於 08-6-18 15:17 發表
我估今次都要等耐少少先有成績表,因為要編埋班.你地既小朋友係唔係都好清楚三年級會按成績分班架?唔知佢地見自己派入哪一班會有咩感受呢?

我女女先入為主,佢話要每年都入同一班喎!佢好鍾意個個英文字母. ...

吓! 冇講wor, 所以我成日話佢兒童痴呆正

原文章由 kswiss 於 08-6-18 15:46 發表
中卷一派咗又收番.中卷二就未派.
佢有講分數你知嗎?都唔係好差喎!

what 四大天王呀

原文章由 kswiss 於 08-6-18 15:52 發表
你知你仔仔係我地班既'四大天王'之一嗎?
我都好鍾意我地班既組合,不過,真係冇可能原班人馬.

csy_ma,

重有我想知, 拍卡扣數時, 會唔會入銀碼? 舉例: 智能卡內有$1300要交書薄費$1280, 咁會唔會扣多咗錢ka?  我前幾日以經係校綱電郵給學校了, 但都沒有人回覆, 請你打聽下吖

原文章由 cookie 於 08-6-18 12:07 發表
[原文章由 lucy 於 08-6-18 11:11 發表
想問下csy_ma,

知唔知, 以後繳交學校所需費用係咪只可以經學生在校內拍卡?  可唔可以繼續以支票繳交?
因為以拍卡繳交, 每次增值就要收取代2手續費wor.

我個姨娚仔間小學下 ...

kswiss,  check pm, 快啲覆我啦, 我如想知呀.

原文章由 kswiss 於 08-6-19 09:37 發表
其實入唔入精英班,真係冇咩所謂.精英班,只不過係將小朋友既強弱分一分,老師較容易照顧學習既差異.

不過,小朋友知道精英班係以成績分班,對於一些比較敏感既小朋友,就要照顧佢地既自尊心唔好太受影響,鼓勵佢地,因為成 ...

kswiss,

Thanks for your shared!

原文章由 wp-bn 於 08-6-19 09:47 發表
kswiss,  check pm, 快啲覆我啦, 我如想知呀.

係呀  我都要多謝咁多位靚媽媽們, 比咗我好多資訊同分析, 幫我度過咗e兩年, 希望繼續keep住呀  

原文章由 kswiss 於 08-6-20 13:13 發表
唔經唔覺又讀咗兩年了.我地都講咗兩個年頭.呢兩年有大家去支持呢個topic,我地有一個平台去share,真係好好,大家隨咗可以交流一下,互換情報,又可以舒緩一下,我地繼續努力呀!

睇咗本區其他學校既討論區,似乎我地既'hot ...

kswiss,

Thanks, 不過我唔會擔心的, 我隻哀仔成日都唔見lee樣嗰樣咁, 早排連智能咭都冇帶返來, 唔小心到不得了ka佢, 日日新鮮

原文章由 kswiss 於 08-7-3 13:34 發表
wp-bn,

我女女叫我話你知,你仔仔枝筆唔小心跌咗落佢個袋度,叫你地唔洗擔心,明天俾番你.
‹ 上一主題|下一主題