用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 女女是否有少少“音樂天份”?
go

女女是否有少少“音樂天份”? [複製鏈接]

佢宜家25個月。16個月第一次作首“媽咪”歌比我,用d兒歌將歌詞改成媽咪。果時對d歌既音樂節奏都好敏感,跟住首個既beats拍手,打鼓可以完全跟到。到19/20個月,可以將其他兒歌歌詞代入第二首個既melody. 24個月,會將生活上發生既事情,用兒歌既melody唱出來。今朝起身,又聽到佢自己係度唱歌,係佢自己作既melody, 唔知係咪由好多首歌既melody自己mix埋一齊,跟住歌詞係描述緊佢琴日岩岩去完動物園既野,佢餵左d動物食野。譬如giraffes like to eat leave, because it is yummy; elephants like to eat carrot, tigers dont eat carrrots, only eat meats..(因為佢琴日話要餵carrot比老虎,我話老虎淨係食肉) 淨聽到呢d,之後唔知佢講咩...

1    0    0    0

回覆:wendyb1121 的帖子

有時係屋企會將要講既野用歌唱出來,好搞笑

回覆:scgift 的帖子

多謝回覆。因為歲半個上playgroup, 老師有同我講過佢比其他同年紀小朋友對音樂比較敏感,叫我培養佢呢方面。

回覆:harrysyt 的帖子

I see 原來歲半到兩歲既小朋友都係咁

‹ 上一主題|下一主題