用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 今日去健康院姑娘話我個仔肯定係資優生 ...
樓主: mikepanda
go

今日去健康院姑娘話我個仔肯定係資優生 [複製鏈接]

回覆:mikepanda 的帖子

我女22個月,同你仔情況差唔多。不過對數目字無你仔咁敏感,佢可以認到100,不過淨係可以數到60。早一個月識得睇鐘正點。我覺得佢對英文文字比較敏感,可以自己讀到從來無教過佢既字。宜家可以自己讀小二英文書,成本ort stage 6可以自己讀晒。宜家要幫佢報出年K1,請問有咩學校比較適合?

回覆:Wonderlady 的帖子

女女母語係英文,好多字我之前讀過一次佢就記得,同埋有d字未教過佢,但唔知點解佢自己會識得讀。

回覆:gingerm 的帖子

無教過phonics,可能d英文字讀讀下,就會估到大概點發音。我估係因為magic key 開始,字同頁數多左,所以小朋友無耐性。我女都係,有時一本分兩次讀。

回覆:gingerm 的帖子

入左屋入面先有唔同既adventure丫嘛 哈哈
我其實無買好多書比佢咋 同埋 I can read. 佢好鐘意睇ort, 成日都話要kipper story。仲有咩其他好書可以介紹?

回覆:iamadc 的帖子

因為佢讀完一個stage 再一個stage讀落去。咁我都會解釋個故事同埋個字係咩意思既. 佢讀完一頁,我會問返佢咩係邊度,佢做緊咩,點解會咁樣,佢都答到,所以佢都會明。

‹ 上一主題|下一主題