用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Do you agree ESF is not International school?
go

Do you agree ESF is not International school? [複製鏈接]

原帖由 Jackeylwfd 於 11-5-9 11:57 發表
Don't mix up with various ESF schools.

而家個個 70% 係唐家成講的
你係唔係話佢 mix up 呢?

其實,我估佢個意思係,現實 esf 的確好多都係本地人,我覺得 esf 家長都唔好否認啦
我唔知你小朋友讀邊間 esf,我仔女讀那間,我覺得 70% 都唔止
其實,唔單單係 esf,好多其他國際學校,都有好多本地生
學校好唔好,唔係睇本地生比例的,家長唔駛咁在意

不如睇返重點啦
乜野都貴晒,其實 subsidy 應該案比例多番 d
就係咁

至於有網友話 admission 的問題,年年都有人話 d reception 差,呢 d 野,通常好主觀。在無面試機會,甚至名落孫山的情形下,家長本身可能會較心急心煩,覺得 reception 幫唔到忙。但其實人地只係 reception 的職員,無謂遷怒於人。

原帖由 alunsweeney 於 11-5-8 22:36 發表
esf 首選不是香港小朋友, 但他們用的人香港政府的錢。這的確是不公平的。

cat2 的小朋友入小學的機會很少,我今年都申請了esf小學, 因為是cat2, interview都無。打去問admission officer, 他們很似政府的人。

esf的 ...

你係唔係搞錯了

cat 1 cat 2 ,與國籍無關
(這是我的 understanding,如有錯,請指正)
只是優先比不懂中文的小朋友讀
esf 大把香港小朋友

原帖由 Jackeylwfd 於 11-5-9 17:03 發表
What is the justification of ESF to continue receiving subsidy from Govt? The reason is not because of the increasing local permantent students it serves as there are so many local private schools ser ...

睇完你的千字文,我都唔知你想講乜

唔好越講越遠喇
總之,而家個新聞的重點,就係因為 subsidy 多年凍結,應該是時候提高,就係咁

如果為 subsidy,而令非 esf 家長不滿,我真係冇野好講。
香港政府比緊錢資助的,何只 esf ? 基本上本地教育就係有資助的,不過,大把人唔駛錢都唔讀,如果你當 esf 如其他的直資,會唔會冇咁不憤?
直資都係囉政府錢,但亦有權選學生,年年都大把人考唔到直資,係唔係又嘈嘈嘈?
(我唔想同你又 argue esf 和直資有幾唔同,我自係用黎做比喻)

esf  的 topic 一向惹火,我見好多 esf 家長都唔再黎 bk ,可能就係怕比人圍

唔好意思,今次的確係我多口,多口答句咀,以後都係唔好咁多事,對唔住,我而家收聲,還反個 topic 比你
‹ 上一主題|下一主題