用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 09年畢業生SAR BB 大個囝大個囡
go

09年畢業生SAR BB 大個囝大個囡 [複製鏈接]

原帖由 fyeung 於 09-7-31 12:59 發表
報到,say hi先!! :wave:
搞緊小一d野,有d頭痕+一頭煙.......

mmak,

我想將海星相post上黎,bk回覆係要post上一個網到,先可以post出黎,我唔知點搞.
我想post張海星相&彈塗魚相比大家睇呀! ...

認同呀....最驚charlotte d中文, 經過呢個超長summer vacation, 連k2學個d都開始忘記了........

原帖由 mmak 於 09-7-31 21:10 發表
小熊媽,

聽D小學家長講: 其實中文難過英文好多架...
有無俾D 補充練習 charlotte 做??...
都預咗佢地會忘記, 俾佢地練吓寫字都好啦~~

有呀, 不過都無mud進度, 要我放工mon住先肯做. 仲有1個月, lum住damp她去learning centre學中文.

妳地有無聽過"智趣小博士"?

原帖由 mmak 於 09-8-3 13:52 發表
"智趣小博士"?

未聽過ar??

甘"學士教室"呢?

原帖由 mmak 於 09-8-3 14:31 發表
依間聽過... 好似係D補習社...

有無聽過d comment, 好唔好架?

原帖由 穎晴媽咪 於 09-8-5 17:03 發表
小熊媽咪,

妳係指新X城的學X教室及新開果間小X士?

學X教室 : 新X城呢間係總校,初期就係果幾
個股東 (門外貼左專題介紹果幾位) 打骰兼授課
,之後就外聘導師返黎教,依家就係特許經營
模式運作,將軍澳區都開左好多間,我大 ...

唔該sai妳呀穎晴媽咪!

原帖由 fyeung 於 09-8-5 18:00 發表
穎晴媽咪,

都話你多料架啦!

小熊媽咪,

不過話時話,補我會搵私人上門.可以慳左d時間,唔使走來走去,而且出面會幾個小朋友一班,可能會多左傾計.

...

甘又係, 我lum住wan人看住她做功課咋.....不過都驚她掛住傾計, 到時mon住先.

其實私人上門市價幾錢到呢?

原帖由 mmak 於 09-8-6 14:59 發表
vhunghk,

你地就好啦, 我1st choice 揀星期二的, 你地仲係同班tim ar...

你地上甚麼班呀?

原帖由 mmak 於 09-8-6 15:11 發表
all,

有 Upper Graduation Performance 嘅相呀~~

thanks, talie..

原帖由 mmak 於 09-8-6 21:20 發表
去補習社好易學壞, 要小心揀??

我囡以前去D補習社 租琴室練琴...
我覺得都係一大班不同年齡不同學校學生聚集一起 做功課, 其中有D學生好明顯行為 態度都有問題, 又大蝦細...
得一個姐姐仔睇住... 仲係佢教埋...  ...

甘樣架......真係有d驚添!  

哦, 原來妳地上英文班!

原帖由 fyeung 於 09-8-17 13:05 發表
JJ71,

太子英文班,你講5月份申請個間,superxxx.係呀!
其實我都係盲中中咁報左,諗住收左先算.而家上左2堂,主要係操sentence對答.由於我上堂時間係平日,所以我都唔知可唔可以維持到

英文班??我見好多小朋友 ...

weekdays係好難維持, 尤其我地呢d working mum.  charlotte係weekday一向上開個d英文堂9月都要嘗試轉fri/sat.

british council好遠bor.....除非住係港島區.

原帖由 fyeung 於 09-8-27 23:17 發表
mmak & birdbird,

我一諗起6:40 am上校車,個心都寒埋.
夜晚要最遲10:00 am瞓著,即係9:30 am上床比佢爬或鑽1/2個鐘,噢~
我知好多小學都有課外活動比小朋友,我地到P2先有呀!

...

fyeung, give me five!  charlotte都係6:40 am上校車!   

原帖由 mermaidmom 於 09-8-31 11:02 發表
小熊媽咪,

你果邊有冇開新站? 定係享我果邊上車? 1/9-2/9 唔搭車係咪打電話比褓姆車姨姨就ok?

係妳果邊上車呀.....係呀, 打比蓮姐okie架啦.

原帖由 fyeung 於 09-9-2 18:24 發表
各位,

蒑蒑間學校,星期一英默,星期四中默.9月無默書.你地又係咪咁架??個個星期默書架??

charlotte係呀.....逢星期二英默, 星期四中默.....10月尾評估, 我個心有d慌.

原帖由 fyeung 於 09-9-3 13:51 發表
BBWarmm & meowross,

預左咯,尋日有寫手冊,見蒑蒑都寫到d野返黎.
其實我最煩係串英文字,唔知點解佢記中文又ok喎,英文就會甩左個字,如6個字母少左1個,細階變大階. oh!

不過,佢又好鐘意返小學,我諗係個校 ...

Charlotte都開始寫手冊.....d格好細

原帖由 reb619 於 09-9-3 18:31 發表
fyeung & all,

呢兩日放學都係比預期遲15-20min., 我計過如果自己坐車都係約30min.啫,點解坐校車要成50min.; 仲有原來返學和放學係唔同校車,返學架車有seat belt,阿囡話放學架車無喎,好驚啫~~~~,佢地仲細,又未識到 ...

甘好既, 有得上網check甘好, charlotte無架. 點算呀, charlotte係大頭蝦.

原帖由 CCW 於 09-9-3 20:24 發表
Kylie學校都係男多女少, 聽講佢班有27個男, 16個女.....

St.cat今年K1男少女多, 細佬個班房11人, 得2個男仔!

原帖由 mermaidmom 於 09-9-4 13:23 發表
小熊媽咪,
細佬囝一定比d女仔圍到氹氹轉, 不亦樂乎!?
Charlotte係邊日學樂器? Helen係Thursday.下2個week仲係早放就真係煩, d時間吊吊fing, 又要搵外援.

...

他每日返學放學都好開心架......問他同邊個玩, 又話唔知人地叫mud名.  淨係最記得叫我執biscuit比他....丫, 仲有, 下星期帶黃色野....明明4 week plan係紅色...

星期一呀.....係wor...吊吊fing

helen有無講, 蓮姐安排她同charlotte一排甘坐school bus, charlotte窗口位, helen中間, 仲有個高大既小一係出面.

原帖由 reb619 於 09-9-7 21:51 發表
Yeah

你地開始有功課未?

有呀, 不過唔多....同mind都幾簡單, 可能學校lum住等她們留d精神適應掛.  

不過尋晚mang d, 個功課要將自己個名charlotte leung寫20次, 她不停甘話點解我地兩老比個長既名她.....
‹ 上一主題|下一主題