用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 09年畢業生SAR BB 大個囝大個囡
樓主: mmak
go

09年畢業生SAR BB 大個囝大個囡 [複製鏈接]

原帖由 mermaidmom 於 09-10-29 13:16 發表
fyeung & all,

我囡尋日考完喇, 不過我一d輕鬆嘅感覺都冇, 因為跟住又有永冇止境的quiz&diction, 反而assessment的日子仲可以早放, 又冇homework, 好似仲輕鬆d!只係中文喇, 溫到 .... 有時間, 我地又 ...

認同呀.....d中文真係太難, 唉!  

好呀.....我想見下mom1118 :)

原帖由 mom1118 於 09-10-30 15:16 發表
我都係覺得中文最難温, 尤期係作句, 每次做作句都好似我做多過佢做. 查實, 边度有学中文好介紹?

有tea gathering , 記住叫埋我, or you can come to my home anytime lor.

...

charlotte去樓下小博士補中文......老師都幾有心機, 她summer開始補, 其實d基本野都有進步, 不過閱讀理解同作句仍需努力.

原帖由 mmak 於 09-10-30 19:50 發表
mom1118,

試吓買D 補充練習 做, 再唔得先出去學...
我囡學公文中文, 多多少少都有D幫助, 起碼搞掂埋D普通話, 可以煩少科.
但每星期要去上堂 每日又要做功課, 壓力都唔少架...
centre 已經近屋企, 唔使坐車但一來一 ...

唉, 其實我有買架....不過d細路好衰, 係要人地教先入心.

原帖由 mmak 於 09-10-30 19:33 發表
有永冇止境的quiz & diction....

我諗間間學校都係差不多咁忙.....
就算直資都唔會輕鬆得幾多....

唯有大家快D適應... 快D習慣啦.

我以前見到D阿媽帶著小朋友, 校服都未換 周街做功課, 搭緊車都要溫書... 覺得佢 ...

Give Me Five ......

原帖由 fyeung 於 09-11-3 13:23 發表
mmak & Karen8888,

你地11月考試?咁係咪一年3考?
我仲有下個week就完左assessment.1月中考試.

all,

你地check左朗誦節時間未?
我係11月17日及12月12日,好彩有一日係星期六.唔使早退. ...

Charlotte係25/11同14/12, 2日都係上午.  不過其中1日要數學test.  原本問老師拎學校信, lum住朗誦節調時間, 不過後來老師叫唔好調, 話他們會安排Charlotte下午回校先補test.

原帖由 Karen8888 於 09-11-3 16:09 發表
fyeung and all:

唔係wo, 一年兩考, 第一次係11月尾至12月頭個星期, 共考4日, 第二次係6月中, 又係4日.
每個星期都有test, 中英默,assessment, 忙到一頭煙,
我煩緊比唔比阿女上tutor course, 因為可以跟晒功課及tes ...

不過如果tutor course要小心揀.  有個朋友個女join 1個 tutor course, tutor跟得麻麻地, 結果回家d功課仍然未做完, 書又未溫, 個小朋友又話妳知她好支力 ......

因此我會叫charlotte自己嘗試做功課, 做到支力便比她小睡, 甘我放工時她起碼精精神神, 做功課溫書速度都快d.  

話時話, 升上小學後, 發覺阿女好容易"mang曾", 唉!

原帖由 mmak 於 10-1-7 12:18 發表
之前我見有家長報料, 你最好confirm 吓..??

Refer to school calendar, parents' day are on
30 Jan 2010 (Essex campus) and
6 Feb 2010 (Norfolk campus)

confirm呀

到時阿daddy or 我會看檔做義工, 負責畫面.....哈哈, 有d驚添!

原帖由 fyeung 於 10-1-12 13:01 發表
mmak & meowross,

Kumon我已經放棄左啦!
9月仲有上,不過我發現,weekend要黎追番kumon架功課,雖然話可以3,3,4咁做,每星期2 set,即20張,咁又搵自己笨,升班又長左時間,本來想搞掂埋C level乘數,我見佢B level都慢吞吞, ...

係"峰"sir呀?

vhunghk,

恭喜妳呀!

原帖由 fyeung 於 10-6-13 22:06 發表
mmak,

邊度搞?? July 4我ok!!有咩要幫手??

4/7有mud活動呀?

各位mummy, 難得終於到summer啦, 可以抖一抖, 不過襯得閒d又開始lum緊細佬仔, 他升k2啦.  原來四圍既小一面試班已經留位一段時間啦....妳地知唔知邊度辨既小一面試班好呀?  我個女其實無mud參加, 不過阿仔呢年, 競爭非常大呀.  妳地有無聽過"香港天才兒童藝術協會"呀?

原帖由 mermaidmom 於 10-6-29 13:08 發表
Hi all,

Long time no see la.  你地就好啦, 輕輕鬆鬆放暑假, 我就係煩惱嘅開始....大細佬開始搵小學, 細細佬就入唔倒SC呀!

As many of us live nearby, how about a mini gathering in TKO? ...

好主意呀

原帖由 fyeung 於 10-6-29 18:34 發表
mermaidmom & mom1118,
我基本上weekend都係TKO,星期六下午,星期日下午.

星期日下午比較好, 得jason有野學, 我係free既!  星期六兩姐弟既course就比較密集.
‹ 上一主題|下一主題