用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區選校
樓主: lithian214
go

東區選校   [複製鏈接]

以4* DSE成績比較,婦女會去年已經落後於民生。

過去幾年東區英中學額多過band 1學生,除咗龍頭兩間外,其餘五間唔洗收band 2生已經偷笑,仲想話唔排第一志願就唔洗諗,嗰校長如果仲咁講就真係脱咗節。

去年EK已經有人話有band 2生入咗筲官中。

mama_papa 發表於 17-6-19 18:25
早幾年重激,個副校在簡介會講明學校唔會放資源落成績最差那班學生,認為唔值,只會拔尖和補最底對上那班 ...
邊間?

嗰副校都幾有胆色,敢响公眾場合講呢啲說話

王家爸爸 發表於 17-6-20 10:50
如果比較三年整體表現,婦女會仍然好過民生。
一年嘅成績當然唔可以作準,但民生由band 2升上band 1、由中中轉英中,第一年以全英中考DSE,有咁嘅成績,實在難能可貴。中婦如果仍然勉懷以往光輝日子的話,再加上民生、聖馬可嘅追趕,分分鐘連筲箕灣龍頭地位不保。

每間學校都有人讀得開心,有人讀得唔開心、或者讀得好辛苦,張記都唔例外。張記校長話學校方針係培育領袖,唔係精英。做唔做得到,都要睇多幾年,問題係校方願唔願意放棄以前做落嘅成績。呢個校長好騎呢,舊年响梁李秀娱有個升中展銷會,我問校長今年(即16年)係唔係要interview,佢答我「係,年年都要架啦」,我當堂O哂嘴,佢知唔知唔自己講緊乜?或者佢睇唔起啲C9,諗住隨便一句就打發你走。
‹ 上一主題|下一主題