用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 等待是一種折磨...
樓主: ling121933
go

等待是一種折磨... [複製鏈接]

3000幾人爭80個位,  機會都幾細.......唔好甘大期望, 你會開心d., 你倒不如當唔得, 寄望來緊既 KM, Victoria and LH 啦, 今年唔得咪出年再考law, 出年仲多選擇啦, 有 SC, KV, SH, SPK, SKC, SKV, 好學校真係多到數唔哂
如果亞b 四年後入到 dbs, yw, wy, st Paul, la salle 我都會開心到喊

我in 左甘多間kg, 第一次見到大部份父母都盛裝打扮, 男既著哂老西, 隆重其事, 小朋友著到好似去觀禮甘, 我第一次in 九龍塘既名校, 係咪間間都要著甘靚去in ?

3000人收80個, 當國際班同中英文班申請ratio 係一半一半, 即係1500人爭40個位, 減埋王親國戚兄弟姊妹員工仔女明人明星仔女...... 我諗 1500人爭20個位 = 75人爭1個位.

你wait 緊那兩間?  點解2歲班都要寫求位信甘誇張?  
5月d 學校會開始call 俾左留位費既學生交第一期學費, 校服費, 雜費, 到時會有好多人放d 位出來
個人意見而家無倫你寫幾多封求位信都無用, 根本學校就唔知有幾多人會放棄, 我諗最快都5, 6月先會contact 你, 到開左學9月10月分分鐘再有學校call 你

你有無考啟思, 你可以試下入佢申請表, 因為佢係第一批最早安排nterview 既學校, 大家都係第一次interview, 第一個offer 既學校就係佢, 所以多數都會俾留位費, 但係經過甘多輪interview 後當大家都有更好offer 時, 都可能會放棄佢, 所以我覺得你可以考慮下, 佢都係一間幾好既學校

仲有幾間未過application deadline: Victoria, Learning Habit, 九龍靈糧堂, 劍鳴.  不過全部都好難考. 幾仟人考好難爭, 唔好期望佢.

其實2歲班大家洗唔洗甘緊張? 無書讀咪番住playgroup 先law.

甘你教個仔自己xx個月定1歲?  我諗過教佢1歲好似怪怪地
原帖由 ling121933 於 10-12-16 17:18 發表
其實如果唔緊張
你都唔會報九龍塘出名嘅KG啦
呢幾年出生率咁高
學位又冇加到
競爭愈來愈激烈
如果冇去讀PN同人哋有讀PN嘅比較
會唔會有返PN嘅著數啲啦?
以考培正為例
一個小朋友去返PLAYGROUP
通常都要有一個家長/姐 ...

傻太
你個仔開始介片未? 我諗住下星期中暖d 開始幫佢介片

原帖由 傻太 於 10-12-17 09:16 發表

光頭仔係2月出世, 因為佢無c用, 講野唔叻, 之前為應付面試只係用中文教佢答自己個名"翹翹"(不過e+想教番佢答"日翹"好難...)

到駿景園樂基見完, 個朋友同我講要全英, 我先係果個星期教佢how old r u??  教佢答"TWO ...

我之前勁買barney 俾佢睇, 佢勁鐘意, 不過我發現佢日睇夜睇對其他教材無興趣, 我唔想浪費左其他教材特別係dwe, 其實我想佢睇書多d, 於是我收起哂所有barney dvd 只淨番dwe 既dvd同cd係度, 等佢無得選, 同埋一日只可以食飯時睇, 結果好成功, 令佢愛上睇書.  日日捉住我讀書俾佢聽.  
小心barney 會落魔法令小朋友上癮, 而家仲細所以我仲可以補教, 大d 成日形成睇電視習慣就後悔莫及

原帖由 ling121933 於 10-12-17 10:25 發表
哈哈
其實我只係一個矇查查媽媽
因為我都唔知應該幾時教bb啲咩
所以當我醒起同埋知道有啲嘢阿仔係應該識
我就會係咁教佢
因為依家競爭太大啦
我唔想因為我懶冇教佢嘢而令佢競爭能力低

另外同你哋share吓
近排我買咗 ...

我好驚佢習慣左唔睇disc 身痕

Dwe = play along, sing along, disney world of english.  大家來來去去都係讀個d 啦.
‹ 上一主題|下一主題