用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 伊利沙伯中學 中一入學講座
樓主: kksjennifer
go

伊利沙伯中學 中一入學講座   [複製鏈接]

小鹿揀學校 發表於 16-12-19 13:26
呢條在面試出可以接受是代數題,高小至初中有教代數X + Y = 1004X + 2Y = 250Y = ?  BTW,是不是每間學校面 ...

以我所知,今年教局多咗條新例,所有自行階段嘅interview,除咗唔可以考筆試之外,仲唔可以用ipad之類嘅工具來考學生。

optman88 發表於 16-12-20 03:14
乜自行官津,可以落筆測試架咩?定係心算?

其實唔可以,今年好似出咗新例,用電子產品考都唔得。

小鹿揀學校 發表於 16-12-20 20:40
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3388869&extra=page%3D9

但係今年HY面試有用i ...

直資應該唔包含在內。

Eat_Sleep_Play 發表於 16-12-21 23:16
呢條英文數係校長在簡介會post出來,話係過往面試題目的形式,有去過簡介會的家長一定知(因QE簡介會只有一 ...

其實校長唔剩只記低答對數學題的小朋友,校長一開始出題時,已聲明同學答問題之前要先舉手,然後講自己讀邊間學校同埋叫咩名,無論你答啱或錯,校方都會記低你個名。BTW,其實答對呢條數學題嘅學生,佢最初係答錯嘅,但因為佢個座位離台好遠,冇俾mic 佢答,只係就咁嗌出嚟,所以校長聽唔到佢個錯答案,校長叫佢大聲d再講多次答案時,佢先答啱
‹ 上一主題|下一主題