用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 荔枝角天主教小學 10-11入讀荔天小一家長請進...
go

10-11入讀荔天小一家長請進... [複製鏈接]

醒目開學勳章

回覆 1# DONUTBUBBLE 的文章

大家好呀, 近排好忙, 剛剛先有時間上來, 原來大家都已經交流左唔少, 要快d追下d post 先

我個仔都有參加學前班, 係1b班, 佢話: 都唔好玩既, 淨係睇住我地做功課.....

另外放左學都有d家課咁...
[size=large]我大BB叫做卓恆呀~2月11日出世,3.65kg
[size=large]我細BB叫做卓邦呀~11月7日出世,3.32kg

醒目開學勳章

Doublefish,

我係住晌附近, 所以唔駛坐校車.  但係都未決定到同唔同佢返學. 因為佢真係返得太早(8:00am)......可能都係姐姐帶佢...
[size=large]我大BB叫做卓恆呀~2月11日出世,3.65kg
[size=large]我細BB叫做卓邦呀~11月7日出世,3.32kg

醒目開學勳章

妳地都好吖, 起碼都知道自己小朋友坐晌邊, 我個仔就連自己坐既位置都講唔到俾我知!!!!

佢d功課呢.....有時又無改喎, 都唔知有無睇既...

我個仔只係講左一次話有玩遊戲咋(伏呢呢)~

醒目開學勳章

1B, 不過佢尋日同今日都發燒, 無返學2日lu~

醒目開學勳章

係呀, 8月21日又開家長會lu~ 到時唔知係咪已經編好班lu~

醒目開學勳章

咁口岩既, 我個仔都係入左1d班喎~ 可以做同學仔lu~

原帖由 PVC 於 10-8-11 00:30 發表

ffeeii
你點知1e係最差? 咁邊班最好呢? 我個女係1d班

醒目開學勳章

我都係買左1件白色外套, 返到去拆開, 好似有d怪味, 都係洗左佢先俾阿仔著

醒目開學勳章

我有報到呀, 報左星期四既圍棋班, 星期六既小提琴, 中文同埋英文班囉, 近近地又唔駛四圍去.

醒目開學勳章

PVC,

想問下妳呢....妳小朋友都係1d班:

1. 每日寫手冊時, 班主任只係頭2日有簽手冊, 其他日子都無簽....
2. 家課冊簡寫好混淆....
3. 係咪第二日無堂, 就算要做功課都唔駛第二日交? 留返下一日有堂時先交?
4. d書好亂, 數學堂老師話本書重又唔駛帶書?

我已經每日上去學校網度睇家課冊, 但我真係好似適應唔到.....

醒目開學勳章

係囉! 真係好煩.....

數學科呢....老師就話本書重, 所以等有通知先帶, 平時唔駛帶, 但佢又無話作業要唔要帶喎

至於默書覺圍呢....早幾日派左, 我諗d詞語係讀默, 句子係背默囉.

原帖由 DONUTBUBBLE 於 10-9-10 16:53 發表
我個女b班, 係law, 我見佢第二日冇堂個d功課又好似冇收o 都唔知應該幾時交o

1. 數學亞女個班就頭兩個星期都唔洗帶書
2. 你d派左默書範圍未呀? D詞語係唔係唔洗默架..係唔係填充來架??

...

醒目開學勳章

回覆 2# hinhin.mami 的文章

唔該哂呀! 好彩妳指點下咋!

我都見有個表, 但係只係中英數3科有簡寫, 其他科就無, 所以好亂!

同埋見佢有時會有d中英文都有既閱謮堂, 圖書堂....係咪都要帶書呢? 定係應該唔好理佢3721, 都帶本書返學好d呢.....

另外如果day1有常識堂同埋有功課做, 但day2無常識堂, 咁功課係咪都係day2交呢?

唔好意思咁多問題, 但實在唔係好習慣!  Thank you very much ar!!!!

醒目開學勳章

回覆 3# hinhin.mami 的文章

唔該哂妳, 咁我都係中英數每日都帶書好lu~

唉~ 明明尋日都有帶宗教課本, 阿仔都可以揾唔到. ....於是老師又寫.....欠帶...

醒目開學勳章

Hello, 我仔係1d班呀

阿仔d功課我都覺得幾多架. 每日都有4-6樣, 最慘佢就唔係自動波, 所以每日都要同佢做功課:;pppp:

醒目開學勳章

阿仔以前又係返下午班, 又係成9-10點先起身, 而家見到佢真係 ! 唯有迫佢晚上早d sleep囉!

講開佢d功課... 佢係有時間晌學校做左一兩樣, 但係好求祁咁做, 所以我返到黎又要刷左佢同佢再做過 .

原帖由 namnam320 於 10-9-18 10:05 發表
我住深水埗,因我個女要求我湊番學,我地自行塔巴士回校都要7:25上車,我個女以前係番下午班,以前下下瞓到九點幾先起身,E+要佢六點幾起身,一諗到冬天要早起就驚驚 ...

醒目開學勳章

係係, 阿仔都話校餐好好味, 本來佢係帶飯架, 我諗佢而家都唔想帶lu~ 咁都好, 唔駛家中個菲人帶埋細仔出去送飯, 萬一落雨就very trouble la.

原帖由 ray_ma 於 10-9-17 23:29 發表
對於小朋友, 阿仔話幾開心, 唔係太辛苦, 同埋校餐好好味喎!
對於家長, 安排亦都算唔錯, 開學前既家長會都算解釋得好清楚.

醒目開學勳章

係呀, 見到佢寫d字有時出哂界, 又寫得唔靚, 所以就 . 我d朋友話我好狠心

至於背默書, 又係一個新挑戰, 希望大家順利過度, 努力加油呀!

原帖由 namnam320 於 10-9-18 11:35 發表

有時我都見我個女寫錯字架,都會擦擦擦,寫過
我地同小朋友都要加油,來緊中/英文要默書,有些仲要背默,又要同佢默默默

醒目開學勳章

哈哈, 阿仔終於都同我講, 話以後都想食學校d飯lu~ 都好, 唔駛日日煩諗佢食咩餸.

醒目開學勳章

回復 3# DONUTBUBBLE 的帖子

嗯~ 如果有兄弟姊妹讀緊唔係必然取錄咩?

醒目開學勳章

回復 3# namnam320 的帖子

係呀, 唔知佢識唔識呢?

上年記得我又係煩阿仔填邊間小學, 去左好多間小學既open day, 有d就話要20分以上先好選, 費是嘥quota; 有d就話只要從一而終, 就一定得, 不過又未必係自己想去既一間. 於是唯有搏一搏, 好彩成功左!

醒目開學勳章

回復 1# DONUTBUBBLE 的帖子

係呀, 妳真係好記性!

我都諗緊, 第時細仔唔駛煩就very good 喇! (細仔而家p1都未開始 )
‹ 上一主題|下一主題