用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 荔枝角天主教小學 10-11入讀荔天小一家長請進...
樓主: DONUTBUBBLE
go

10-11入讀荔天小一家長請進... [複製鏈接]

醒目開學勳章

死伙, 我都係交哂俾老師TIM~ 有無人有英, 數,常既考試卷呀?

原帖由 Masy_Au 於 11-6-22 13:40 發表
試卷交晒喇, 不過有d題目都有少少印象, 你個囡大致錯d咩? 睇下大家幫到幾多.
[size=large]我大BB叫做卓恆呀~2月11日出世,3.65kg
[size=large]我細BB叫做卓邦呀~11月7日出世,3.32kg

醒目開學勳章

請問幾時再補考?

原帖由 MariaTsui 於 11-6-22 09:31 發表
不要想太多,重考的卷和考試卷是一樣,快D影印低同小朋友溫,千萬不要重考再重考,這對P1生的信心打擊很大, 大家繼續努力.
[size=large]我大BB叫做卓恆呀~2月11日出世,3.65kg
[size=large]我細BB叫做卓邦呀~11月7日出世,3.32kg

醒目開學勳章

唔該哂~ 我又要同佢再溫過了~

原帖由 DONUTBUBBLE 於 11-6-22 14:53 發表
錯個d我都記得既, 唔該哂...由佢la..
補考 27,28/06, 有補底班or拔尖班, 但係得兩日, 點補成年d野呢?? 2年級係開始普教,中文老師就係普通話老師...其實都好架, 我覺得好過又廣東話又普通話, 有d唔三唔四... ...

醒目開學勳章

咁都得! 會連累埋其他同學仔喎!

原帖由 namnam320 於 11-6-23 13:06 發表
1C呀,其實考試前點解個家長仲比學生番學,如果係我,我會同老師講,可唔可以只係回校隔離考試,但個學生一直有痘痘都仲番,E+搞到六七個同學有事 ...

醒目開學勳章

係呀, 真係要留意小朋友有無猩紅熱病徵, 同埋要勤洗手呀!

原帖由 MariaTsui 於 11-6-23 13:27 發表

你囡囡無事嗎?留意她多一點,因為出水豆如果有甲xxx箘,我都不記得全名,昨天看報紙,田家炳的小朋友就是出水豆加上染有甲xxx箘,就死了,全班有幾個同學出水豆,只有他染有甲xxx箘,就...... ...

醒目開學勳章

最驚係.....今日阿仔話俾我知..... 佢今朝早忽然暑補考左中,英,數三科.....

點解會咁架?!

原帖由 DONUTBUBBLE 於 11-6-23 15:44 發表
吓, 巧驚ar...

醒目開學勳章

我都以為係會先通知, 後考試, 點知係一去就係考了.....

事緣係, 星期三放學後, 手冊貼上一張貼紙, 叫阿仔星期四早會前去1/F見周老師. 我以為係叫佢去通知佢補考安排, 點知......

阿仔之前考試時每日都話OK, 點知又係唔合格; 尋日返來問佢識唔識, 佢又話OK.......  不過佢話唔係考返考試份卷, 同埋中,英, 數一次過考哂而且無讀題目; 一至六年級都有份考TIM...

我接受唔到囉~

原帖由 MariaTsui 於 11-6-23 16:31 發表
我以為學校會出家長信通知家長幾時考,幫小朋友溫習,你囝囝OK嗎?

醒目開學勳章

係補考呀~ 不過真係估唔到佢會咁突然, 阿仔無特別溫過呀!!!!

BTW, 其實唔知係咪我俾左好大壓力佢..... 平時測驗, 默書都唔錯, 一到考試就拜拜哂...... 唉! 唯有係希望佢今次OK喇~

原帖由 namnam320 於 11-6-24 10:30 發表
有事更正,尋日收到特別通告,只係給1C班家長,原來出水痘只有三位同學,其餘幾位只是流感,但由於班中有數位同學請病假,學校已通知衞生防護中心有關事宜。

我囡囡話我知,尋日佢地全班玩大掃除,清潔課室

至於補 ...

醒目開學勳章

可能我阿仔大鑊D, 所以先會突擊補考....

原帖由 DONUTBUBBLE 於 11-6-24 10:54 發表
我問我個女, 佢又話未補ar...咁奇怪既..

醒目開學勳章

以我所知, 其實唔係妳報錯料, 只係學校改左囉... 因為爸爸上次聽講座時, 校長都係咁講, 而阿仔又係聽到校長咁話.....

原帖由 MariaTsui 於 11-6-24 11:32 發表
囝囝的老師說補考卷和考試卷是一樣,而且要考到合格為止,現在又變了,對不起,我的情報錯了.

醒目開學勳章

嗯~ 據阿仔講, 佢又無考常識喎~ 只係中,英,數咋喎! 不過我相信可能係一個留班試..... 考得唔好可能會留班...

原帖由 Masy_Au 於 11-6-24 13:48 發表
咁其實補考係咪只補中, 英, 數, 常?
補考卷要唔要discount?

醒目開學勳章

可能係架.... 不過我阿仔好鬼大意同埋好似成日都遊魂咁! 日日都係要等我返屋企後先開始做功課, 同埋好多都唔識做..... 唉! 而家D媽媽真係難為了!  壓力大到好似係自己讀書咁!

原帖由 Masy_Au 於 11-6-24 13:51 發表
我覺得如果成績平時係ok既, 考試既時候就唔好溫得太過緊要, 輕鬆d同佢哋溫番已經學過既野, 效果比起勁溫會好d.

醒目開學勳章

大家上個星期六有無去睇表演? 原來真係幾精彩架! 有醒獅表演, 樂器, 舞蹈, 朗誦, 歌詠, 話劇, 粵劇.... 真係唔錯呀!

不過真係估唔到原來校董都係唱粵曲既高手, 仲幾搞笑TIM~

醒目開學勳章

係呀, 阿仔都有照帶書..... 費事到時忽然間要又寫手冊欠帶XXXXX

原帖由 namnam320 於 11-6-27 10:40 發表
我見我個女,有寫day幾就執書包,當然就照帶啦,往後老師會自然在手冊寫明的

溫馨提示:星期三如無參加水運會賽事,一至二年級放假一天,不用回校 ...

醒目開學勳章

回復 1# namnam320 的帖子

阿仔又係, 玩水就叻!

醒目開學勳章

哈哈, 絕對認同!

原帖由 namnam320 於 11-6-28 15:17 發表
早兩日,我買左本書叫「怪獸家長」我最like佢其中兩句,「準時四點鐘,全港媽媽一起變身惡女巫。」
因為一放學就鬧仔鬧女叫做功課,溫習溫習
...

醒目開學勳章

下年阿仔同妳係同學仔了~ 1D去2E

原帖由 namnam320 於 11-7-8 12:46 發表
我地暫時冇緣,
佢又1C去2E

醒目開學勳章

阿仔又係,仲停留晌幼稚園階段.....玩, 玩, 同埋玩...

原帖由 ffeeii 於 11-7-8 13:44 發表

但我女仲停留喺幼稚園既玩樂心情中.....

醒目開學勳章

提下大家, 1/9返學放時間係8:00-11:00呀~

醒目開學勳章

大家好呀~ 開左學已個幾月了, 大家小朋友有咩改變?

阿仔今年寫手冊整齊左同埋都叫readable, 不過做功課仲係好慢同埋Hea左D....

佢今年參加左乒乓球訓練班, 佢話幾好玩喎~
‹ 上一主題|下一主題