用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 高幼vs.玫瑰崗vs.救恩 how would you choose?
樓主: BBQQmomi
go

高幼vs.玫瑰崗vs.救恩 how would you choose?   [複製鏈接]

回覆:高幼vs.玫瑰崗vs.救恩 how would you choose?

作為高幼家長,我對教我小朋友的老師都是很滿意的,她們都有經驗和愛心,之前亦在其他一些好的學校教過。我又覺得我的小朋友幾吸收到學校教的東西,而老師亦很能說出我小朋友的優點弱點,並教我怎樣去改善他的弱項。當然每間學校都有人滿意有人不滿意,大家問多些了解多些也是好事。

回覆:高幼vs.玫瑰崗vs.救恩 how would you choose?

如果以前兩間比較(救恩我不清楚),英文上課時間都是差不多。如果家長想小朋友多些機會講英文,在外面再谷一谷當然好些。大家常常覺得高幼英文上課時間少,但如以玟記比,其實並沒有少到呀。不過如以維多利亞比,當然是少一截。

回覆:BBQQmomi 的帖子

一間小學的升中派位派得好不好,除了看它的校網外,最重要的是該小學的Pre-S1 Attainment Test 成績在該區內比較其他小學的位置。灣仔區勁的小學亦極多,如Marymount, St Paul Catholic, St Francis, 軒小,St Joseph, Wah Yan, 高主教等等,這些全都是同區的對手。

引用:回復+feiji+的帖子 咁如果我冇25分,+咁係

原帖由 BBQQmomi 於 12-12-31 發表
回復 feiji 的帖子

咁如果我冇25分, 咁係唔係就算小學係灣仔區讀但我住係北角區都好難選到你所講嘅Band 1 ...
你問緊升小定升中?

引用:升中係以小朋友成績排band+幾 +

原帖由 allysharlin 於 13-01-03 發表
升中係以小朋友成績排band 幾

而小朋友排band 幾係好睇佢學校前一屆學生考Pre-S1 Attainment Test的成績比起同區的學生考Pre-S1 Attainment Test的成績。例如,小學甲是在灣仔區,今屆學生考Pre-S1 Test 的結果顯示該校有30%的學生是band 1, 30% 的學生是 band 2, 及40%的學生是 band 3.  小明是下一屆的學生,他在同級中是中游(約50%)的成績,那他就會被編為band 2。由於學生的 banding 是跟同區的學生比,如果同區的小學都很強,即使中學校網好,都不代表很易可派到好中學。

引用:回復+feiji+的帖子 So+that+mean+as+you+s

原帖由 BBQQmomi 於 13-01-04 發表

So that mean as you said Marymount, St Paul Catholic, St Francis, 軒小,St Joseph ...
No, I don't mean this.  I only said that don't think it is easy to get into a band one secondary school even if you study in a primary school in Wan Chai, as the competition among the primary schools in Wan Chai is very keen.  It is always safer if you study in a primary school with a through-train (or 直屬)band one secondary school as backup.

引用:回復+feiji+的帖子 could+you+list+out+so

原帖由 BBQQmomi 於 13-01-04 發表

could you list out some of them that you have mentioned? 咁 RC, RHS and KYS 算唔 ...
這三間直屬/聯繫中學的banding, 應該分別是band 1/ band 3/ band 1 or 2.

如果唔介意讀政府派位學校,可單以幼稚園的位置、課程等去選擇。否則,宜以聯繫的小學和中學的質素去選幼稚園。

引用:很頭痛.....

原帖由 BBQQmomi 於 13-01-17 發表
很頭痛.....
其實我係覺得好易揀的。

係呀

引用:想問問,+如果上唔到高小嘅話可唔可以同時有

原帖由 BBQQmomi 於 13-01-20 發表
想問問, 如果上唔到高小嘅話可唔可以同時有大抽獎呢?
可以。

回覆:叮噹媽媽 的帖子

叮噹媽媽,我沒有説玫幼是一間差的學校,我只是說,樓主比較這三間學校,各有優點/賣點,只要知道自己想要些什麼,根本是很容易選擇。當然我有我自己的選擇,但不代表我覺得另外兩間差。

引用:我都聽聞K3+全部下午班無上午班,+不過GROUP

原帖由 LEUNG2858 於 13-02-21 發表
我都聽聞K3 全部下午班無上午班, 不過GROUP 晒下午上堂, 足夠課室和老師嗎?
PN, K1 和 K2 大部分都是上午班,只有很少下午班,所以K3要全部下午班,否則不夠課室用。

引用:而家唔同啦!課室唔洗擔心,玫幼地方大,有

原帖由 sasiuman 於 13-02-21 發表
而家唔同啦!課室唔洗擔心,玫幼地方大,有全新蒙氏課室,又用全英語敎,同以前好唔同!

...
我意思是玫幼上午的班房全留給PN, K1 and K2, 所以K3 一定是下午。以往一向是這樣,今年亦如是。當然以後怎樣,要問學校。

‹ 上一主題|下一主題