用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 St Paul Co-edu interview on 7 Feb
樓主: yhma
go

St Paul Co-edu interview on 7 Feb [複製鏈接]

LittleKidult,
唔好意思,唔知係唔係我誤會左,2月7日ne批學校提名分兩類,第一是獎學提名,要全級考第一,不需理會經濟背境,而另一種是助學提名,是全級頭10名,但要符合全數學費資助原則,比如綜援家庭。

原帖由 LittleKidult 於 09-2-16 11:40 發表
第一輪係學校提名, 只要係全級頭10名就可以, 另外有d 高材藝既都好似可以申請係第一輪. 我姨甥考第7, 所以可以用學校提名.
佢冇其他材藝, 連音樂都唔得, 所以其實都冇乜希望, 而且佢間小學本身既程度唔係好高.....

...

學校規則係咁,我地都無辦法,呀女全級頭5名,但不符合學費減免,所以只有申請普通那種,仲要過screen先至有得In。初頭看完LittleKidult的post,我仲以為自己理解錯,所以多口問句!

原帖由 btk_whw 於 09-2-16 12:37 發表

謝謝王國國民的回應!
不過, 同為全級第二名, 為何中產家庭的小朋不能以(獎學)提名? 這是否因為這小朋友家庭的經濟較隹而影響他入學的途徑? 希望各位不嗇賜教! 謝謝! ...

Dear btk-whw,

You are so generous!

原帖由 btk_whw 於 09-2-16 20:02 發表
Hope my little expreience could be helpful to everyone.
‹ 上一主題|下一主題