用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會荊冕堂士德幼稚園 2007 K1 荊冕堂士德幼稚園 - 小朋友list響p.1 ...
樓主: Laputa
go

2007 K1 荊冕堂士德幼稚園 - 小朋友list響p.1 [複製鏈接]

無上兩三日, 好多留言呀! 祝福所有病咗的小朋友快d好返.  

Pluto , 多謝! 我呀囡都有收到貼紙. 佢話湯慧璇送俾佢喎!唔知佢有冇講錯呢?

另外我成日都想打聽呀囡係邊一組, 佢話係小海豚組, 但都唔知真定假? 本來想找twins 312對大細b 打聽下, 可惜佢地又病咗. 有冇人可以幫手呀!

原文章由 Pluto 於 07-10-5 17:13 硐表
唔好客氣啦 ! 因為琴日接放學嘅時候, 同黃老師傾咗一陣, 佢話璇璇比較靜, 時時坐埋一角, 又唔同小朋友玩. (雖然佢係比較怕羞, 但唔應該係咁囉 ) 所以參考你哋嘅方法, 買咗d貼紙, 比佢送比小朋友, 等佢可以同小朋 ...

[ 本文章最後由 小飛飛syc 於 07-10-8 20:20 編輯 ]

其實我係所有野都唔知o家! ,不如你叫朗朗留意下長頭髮戴淺藍色眼鏡叫呈呈(韻呈)的女仔, 睇吓係咪真係小海豚組. 認真唔該曬!

原文章由 LongBMa 於 07-10-9 11:24 硐表

小飛飛,
朗朗都係小海豚組架,你囡囡係未坐第1張table架?

Pluto, LongBma & all mami,

認真唔該曬! 由於我個囡撘校車既關係, 我真係"甚麼都不知道". 呀囡講d野又唔知真定假. 多謝你們告訴我. 正所謂"出外靠朋友",LongBma, 既然朗朗和呈呈同組, 請朗朗同呈呈多d互相關照下.

呈呈仲話有小海豚組, 小海龜組, 小螃蟹組, 小海星組和小烏賊組, 好得意呀!

另外佢唱咗兩首歌:
1. 小寶~寶, 微~笑, 背著書包上學去. (mdrm, mdrm, r r r m f t,d)
2. do do...., 它會大聲叫, 天天起身不懶惰, 全靠鬧鐘叫.

至於資料搜集, 要貼相和自我介紹咁啦.

原文章由 Pluto 於 07-10-11 10:10 硐表
小飛飛syc ,

唔駛客氣, 小朋友開心, 我哋就開心啦 .
璇璇 => 湯薇璇
另外呈呈全名係咪叫關韻呈, 如果係嘅話, 小海豚組係正確嘅, 呈呈好叻喎 :) . 璇璇係小烏賊組.

...

我姑且將鬧鐘歌的音記下啦, 因呀囡次次的do do do 都唔同o家!另第三句的歌詞都唔太肯定, 呀囡一時一樣既.

鬧鐘歌
do do do do do do do(d r m f s f m)
它會大聲叫(l s f l s)
清早(天天)起身不懶惰(l s f l s f m)
全靠鬧鐘叫(s, d t, r d)

原文章由 cy-121 於 07-10-11 22:59 硐表
小飛飛
多謝你教我吔唱小寶寶歌呀,如果可以的話....請問吓呈呈鬧鐘歌點唱呀

我有同呀囡報深井小童群益會的活動, 我最喜歡佢個小白免計劃,
for 3-4歲有主題的playgroup(約8-10人), $100 有5堂, 又平又好玩, 仲有野學添.

遲d呀囡足4歲, 我打算俾佢去那裡學芭蕾舞, 我有教友個女都學緊(不過係油塘個間), 學費唔貴且學得唔錯喎.

不過我唔會俾呀囡學太多野, 我個人的理念係"學習是終身的事, 但童年係好短暫的", 所以小朋友應該玩多d, 開開心心.

原文章由 LongBMa 於 07-10-16 17:22 硐表
all,
今日大家都好忙,冇人上來?
問一問,你地小朋友有冇返其他學.即學其他興趣班 or......

各位媽咪:

我都係買中碼俾呀囡, 諗住著到畢業呀嘛!

另外, 冬季校服訂購表好似無校褸喎, 咁在邊度買呢? 凍到12度以下時又可唔可以著其他外套如羽絨咁呢?

原文章由 LongBMa 於 07-10-17 11:51 硐表
all,
今日朗朗話要著外套返學,未拿出來俾佢著囉.嘻嘻.見衫好大件.
我呢個媽媽衰貪心,買中碼.諗住讀3年,要買大啲.攪到個仔衣不稱身.

[ 本文章最後由 小飛飛syc 於 07-10-18 17:06 編輯 ]

puipui04 :

多謝報料!

原文章由 puipui04 於 07-10-18 17:11 硐表
小飛飛syc,
校褸一事我曾問學校,學校表示遲d可在學校買校褸!!但未知確實日子!不過就真係唔清楚12度以下可否著其他外套!

各位媽咪,

我個囡上星期四晚開始咳, 星期五(重陽節)上午看醫生, 估唔到我都病埋一份, 星期六晚開始喉嚨痛及狂流鼻水, 搞到成晚瞓唔到, 好慘! 今日仲發燒要請病假添.

其實07年我都成日病o家啦, 呀囡一病, 我多數不能倖免, 流感高峰期又到啦, 我考慮緊自己同呀囡打唔打感冒預防針, 大家點睇?

Pluto,

我呀囡話今日同璇璇在家庭角玩煮飯仔喎, 你問佢記唔記得呈呈?

原文章由 Pluto 於 07-10-19 13:23 硐表
璇璇感冒未清 , 所以比佢休息咗兩日(星期一&二). 可能有幾日無返學, 星期三返學特別精神&興奮 .

原文章由 LongBMa 於 07-10-24 11:28 硐表
all,
佢地仲係畫緊線,朗朗都仲未畫得好, 咩來咩鈄. 真係要train多啲

我諗個個小朋友都係差唔多, 我個囡雖然畫直線都唔算太差, 但跟住要油顏色就......, 我又唔敢挑戰佢d"創意", 惟有強顏歡笑地接受, 然後在功課上簽署咁啦!

總之做人父母甚艱難. 唱番首歌發洩吓, "世上只有媽媽好 ,有媽的孩子像個寶......"

原文章由 a123a 於 07-10-25 10:26 硐表
*ps 噚日問了曾老師, 老師話不要用 ...

無考試, very good! 少d壓力.
至於評估, 我就 , 我驚呀囡唔達標呀!

原文章由 phoebeso 於 07-10-26 16:28 硐表
各位我哋嘅小朋友就嚟燒嘢食啦 ,你哋會比佢哋帶咩番去燒烤呢 ?唔知係咪佢吔自己燒呢?自己燒食唔食 ...

All,

我諗到可以帶返學校燒的食物, 都和大家的一樣, 不外乎腸仔, 肉丸和蔬菜等等. 我惟有別開生面, 整"秘制芒果布甸"作為小朋友的甜品喇! 唔知各位媽咪有冇更好提議呢?

明天(8.11.2007)和平班要bbq啦!

我決定俾呀囡帶我秘制既芒果布甸回校做小朋友的甜品, 希望所有小朋友都enjoy 這次活動啦!

唔駛客氣! 如果可以, 順手影埋我個四眼妹呈呈, 唔該! 佢係小海豚組o家!

原文章由 twins312 於 07-11-7 14:16 硐表

今日睇到有其他班bbq,好得意!所以我決定明天帶相機偷拍佢地bbq實況!

明天早餐要叫大細b留肚先! 多謝你呀小飛飛syc!

原文章由 甄甄媽 於 07-11-7 15:11 硐表

我代表甄甄講"好嘢"

唔駛客氣, 其實我都唔敢整咁多, 我驚小朋友唔係個個受得芒果, 我整一盒俾呀囡帶返學先, 小朋友每人分小小, 小吃多滋味.
如果好受歡迎的話便找機會再接再勵整多一次.

原文章由 mannancy 於 07-11-8 13:53 硐表
Hi! 小飛飛,
和平班有芒果布甸食真好味 ,......
今早曾經去學校門口見到你囡囡响到BBQ ,.... 佢地好開心 ,
我阿囡明天才BBQ ,...吾知佢地會燒成点!!

...

多謝你報料呀! 我好羨慕你們可以睇到佢地bbq的情況, 可惜我要返工, 好難才有機會去學校.

呀囡話布甸食曬啦! 唔知口碑點呢? 有冇小朋友讚呀? 我地落足心機整o家!

原文章由 twins312 於 07-11-13 23:28 硐表
http://www.flickr.com/photos/20633786@N05/sets/72157603140463424/

和平班BBQ
如大家睇完的話請通知!我會全部del的!
請大家見諒,我影相技術都好差!

多謝曬! 有幾張相都影到我個四眼妹.

我想要黎留念呀, 我應該點做至好呀?

原文章由 twins312 於 07-11-13 23:28 硐表
http://www.flickr.com/photos/20633786@N05/sets/72157603140463424/

和平班BBQ

多謝曬! 有幾張都影到我個四眼妺.

我想要黎留念呀!我應該點做呀?

和平班BBQ

近期個bk網唔知點解怪怪地, 有時post 咗文章上黎, 又睇唔到. 有時個"新的在前"的功能又廢咗. 究竟搞緊甚麼呀?

原文章由 twins312 於 07-11-15 10:31 硐表

今日我問老師可唔可以番泥比學校種,因為我屋企只能放到迷你植物,二泥我唔係好識種,遲早會死 明日我地會番學lu!

各位和平班的朋友仔媽咪:

呈呈13-14號(星期二及三)因少許感冒請病假. 今日返學只有兩張功作紙, 一張下雨及大象噴水.

至於一串紅就未有, 唔知呀囡仲有無野漏呢?

原文章由 甄甄媽 於 07-11-16 09:43 硐表

hello! 小飛飛syc,
你可以放心:D 今個星期係派左棵"一串紅"之外, 都冇乜特別野, 而功作紙列排係(畫線) 呈呈而家好d未呀, 祝佢早日康復, 身體健康~

多謝關心和報料! 呈呈好d啦! 不過d咳都係清唔到.
我諗住佢食完d西藥就煲鱷魚肉加川貝. 最近老字號合昌在荃豐中心十一樓開咗分店, 鱷魚肉做緊減價至12月10號. 我買咗半斤加四包川貝湯料, 380元到, 呀囡一個人飲的話可分八次煲. 為起上黎約$48一次, 如果真係有効的話, 好過成日睇醫生既.
如果大家都想買, 放心去合昌啦, 賣真貨的, 有証明書o家!
‹ 上一主題|下一主題