用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會荊冕堂士德幼稚園 2007 K1 荊冕堂士德幼稚園 - 小朋友list響p.1 ...
樓主: Laputa
go

2007 K1 荊冕堂士德幼稚園 - 小朋友list響p.1 [複製鏈接]

原帖由 sylvia_chik 於 08-9-5 10:41 發表
雯雯寫字又寫得幾好喎!
可能因為爸爸在暑假期間已開始同佢練習,每次重要寫成20個字
宜家, 雯雯一陣就寫完,重話學校啲功課易啲。 ...

哈囉!呈呈話雯雯坐佢旁邊的,究竟佢地係唔係同一組架呢?係甚麼組呢?

原帖由 sylvia_chik 於 08-9-6 10:37 發表
返到屋企問雯雯呈呈係唔係坐佢旁邊,佢話係喎。佢重話佢係第一組,同組重有啊BOB,DANIEL同埋維維。唔知係真唔係真?

經我盤問過證人(呈呈)後,我有理由相信佢地係信實班第一組既組員,而且佢地所作之供詞是可以信任的。
重有我睇完d包糉相之後,原來好多小朋友同佢地d父母都好似樣,十足十餅印咁,歐洛甄和佢媽咪就係一個好例子啦。其實重有好多都似o家。

原帖由 sylvia_chik 於 08-9-8 11:02 發表
佢地係良善班喎,點解變咗信實班嘅   
另外,經當面證實,維維真係同一組成員,雯雯無講錯
唔通升咗上K2真係醒啲嘅    ...

係呀!係呀!係良善班至真,我都俾證人的供詞混淆咗!呈呈又話今日會整月餅喎,搞到我都好期待佢d傑作添!

好奇怪呀!好似有d留言又消失咗咁!

Anyway, 多謝twins 送的米奇老鼠月餅,小朋友和大人收到都好開心!多謝哂!

原帖由 LongBMa 於 08-9-16 17:55 發表

呀twins真係好鬼叻.多謝你個mooncake

學校整mooncake時,有家長可參與,但冇通告叫我地參加嘅? 有份參與的家長係未學校通知你地架?

係唔係之前果張家長義工招募通告呀?我要返工唔可以參加,所以我無特別留意有冇月餅製作呀!

原帖由 twins312 於 08-10-7 02:41 發表

哈哈!荃灣真係好細!

twins,

我睇你地個blog, 你地好似係返skh荊冕堂喎, 我都認識主愛堂d教牧o家! 例如池牧, 馬牧, Henry & Raymond. twins 既水禮由蘇主教主持, 好勁呀!

原帖由 twins312 於 08-10-10 22:27 發表

你好細心喎,咁你都知道!你返開主愛堂?

嘻嘻!我其實係skh教育機構做野既員工. 我一家三口都返播道會既.

原帖由 twins312 於 08-10-14 00:40 發表

你係老師?唔怪之得你識池牧佢地啦!

原帖由 LongBMa 於 08-10-21 11:43 發表
今年你地會唔會去參加賣flag活動呀

搵食艱難,九成的親子活動我都無法參加的。

以前係一個校長睇三間荊冕堂幼稚園, 至今學年先請這一位新校長的. 所以我都未察覺有甚麼特別的轉變. 呀囡都係一樣咁返學, 我只係覺得功課多咗d啫!
至於interview, 間間學校都有不同方式, 有d在小朋友玩玩具的時候都會俾分添. 至於是否一定由校長in, 其實都未必既, 反而老師才是最前線的教育人員, 由老師揀可能仲好仲實際. 況且如果人數太多, 校長都未必有時間逐個in得哂!
我個囡in荃浸和救世軍吳國偉都只係老師in的.

原帖由 Lovelymame 於 08-10-29 16:32 發表
Hello! 各位荊冕堂士德校的家長,
我有事想請教下.

我一向都聽聞這學校幾好.  
所以都幫我個仔報了此校.
但近日聽有家長說此校轉了校長, 而家好差, 她的小朋友因此而轉了校.

我上星期已經interview了.  安排的確 ...

何淑美女士

原帖由 231423JY 於 08-11-6 17:17 發表
唔好意思, 請問知唔知e + 個校長係男定女, 全名係咩??

去屯門市公園, 好似小兒科咗d, 不過人仔細細, 有得去旅行已經好叻o家啦!

原帖由 LongBMa 於 08-11-7 17:08 發表
學校去旅行,原來唔駛家長陪喎,仲plan定果日請假陪佢.

原帖由 twins312 於 08-11-13 23:30 發表
良善班聖誕燒烤旅行
14-12-2008(星期日)
12:30出發
粉嶺香薰園
以上除左日期肯定之外,其他全部暫定,歡迎大家提出意見!
暫時有5個家庭參與!

好呀!呈呈和我都有興趣參加,多謝你們做搞手!
唔知香薰園有冇得泊車既呢? 如果時間晏小小仲好,教會崇拜要約1:00pm才完結!
另外我家的會所有燒烤爐的,可以開bbq大會,不過下午時會好曬!如果大家book唔到地方,都可以考慮吓既!

原帖由 twins312 於 08-11-14 15:02 發表

http://www.lavendergarden.com.hk/TraditionalChinese/Introduction.asp
可以參考下,係有得泊車的!你家會所有無比小朋友玩的地方呀?

我家會所有好多小朋友玩的地方,環境仲唔錯添。
不過bbq位下午真係好曬就真既!如果真係book唔到地方,試下都無妨既!

各位:

收到學校通告,知道有小朋友病咗,而呀女又話班裡有小朋友病,又要全班戴口罩,大家要保重呀!尤其係良善班,如果小朋友病咗父母都會好擔心的!我們臨瞓前仲為病咗既同學祈禱添!願主保守眾人平安!

原帖由 twins312 於 08-12-2 12:24 發表
http://www.lavendergarden.com.hk/TraditionalChinese/menu.asp
大家幫手睇下,買套餐好定買個大套餐呢?
我諗住買小小食物入場!真係小小夠,上次我地都浪費了食物!大家有無意見呀?
1.丸類
2.金菇、栗米、菇
3.腸、芝士腸
4. ...

個度好似唔俾帶野食入去喎?買套餐都應該夠啦!
但宜家時間早咗咁多(10:30), 我崇拜早走都起碼12:15pm才出發, 1:00pm到埗可能已經太晏了, 唔知和大家是否配合到呢?

原帖由 twins312 於 08-12-3 21:27 發表

唔好意思呀!我原本都係好似你,崇拜早小小走,但我地研究過,跟原訂時間去到目的地會好晏,好似上次大棠,食得野泥,就無時間玩,所以才約早小小!呢日我兩個仔都會逃學呀! ...

真係可惜!呢個時間我地參與唔到了!我地兩公婆都係詩班員,缺席崇拜唔係幾好既。

惟有下次再參與大家的活動啦!你們玩得開心d,之後post d相出黎睇吓啦。Thanks a lot!
‹ 上一主題|下一主題