用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田 BAND 2 頭
go

沙田 BAND 2 頭 [複製鏈接]

唉 !
老師話 馬崇好大機會 .
但想 郭得勝 , 鄭榮之 , 甚至林漢光. 因亞仔仲有進步空間 . 但到統一時又點好 ??
   0    0    0    0

原帖由 catcatmom 於 10-12-26 21:08 發表
舊年朋友個侄, BAND2, 讀朱正賢, 1 ROUND考林X謀, 沙祟, 因兩間一定IN曬, 郭得X放第一去抽, 最後入了郭, 因沙田多英中BAND2生有機會.

catcatmon ,

多謝你的例子啊 !
band 2  , 在 自行就入紙去 沙祟和林XX謀 都好進取喎 !!
就算在第3 次呈分試有進步, 都怕讀得辛苦 .
比我就唔敢.............

如果咁睇. 自行是 CWG 是否大機會過TKS  ??

回復 6# pineapple0983 的帖子

pineapple ,

多謝提意 !
見你說同 CWG 之間 , 而 KTS 較熱。, 如果自行一早 以 CWG 在第一位 , 在統一都是 CWG , 是否不進取 ??

呂中/沙崇/培英

另外有同學媽媽想我幫手問下你們的高手媽媽  : -  BAND ONE 女生,  性格內向 , 運動不多 , 主動性是一般 , 如果呂中/沙崇/培英 , 有甚麼意見 ?

是否沙崇有好大的進步 ? 作為在咁進步中的學生, 是否性格不主動的學生來說 , 不太合適 ?

回復 1# pineapple0983 的帖子

多謝 pineapple 你的意見.
其實覺得自己好似攞黎煩, 自己又心多.

心想就算亞仔最後上返band one 尾,好怕統一派位時,亞仔都係派得唔好呀.到時又縮左班 ,

有時諗諗下,而家唔進取了,自行揀左2間有英文班果的中中算. 總好過<降呢>的英中 . 但周邊的家長叩私唔好咁傻.....都唔知 !

唉 ! 又無錢讀直資的英中 ...... 

同學仔媽咪話多謝你喎 !
女仔好似都係優勝的 .

原帖由 son9698 於 11-1-1 12:34 發表
小小個人意見,有英文班的中中未必比降呢英中好,始終英中的配套及老師一直都採用英語教學,且除一班中文班外其餘4班仍是英文班,相信band1生的比例一定較多。相反,升呢中中的英文班是新開辦,成效及質素真的要問問現在就讀的 ...

謝謝你的意見 .

而家個心好騰呀 . ...
簡介會中的校長話唔會 5 改4 , 但同圍的家長又話好大機會縮班 . 好怕在統一派位時已改 4 班了 , 莫講沙田區不嬲 band 2 生有 chance 派去英中 , 怕到時連升呢的中中的學位 , band 2 學生都爭死...........  

好煩 ......煩死 .......仲未死至 band 3 仲慘.....

回復 12# pineapple0983 的帖子

PINEAPPLE ,

我仔仔讀PLK 呀 . 如果同是BAND 2 生來比, 唔知有無得比 ? 程度高唔高 ?

唔多明白, 可否解釋下<<今年band1來說可能冷門d >> ??

KCC 有問題?

KCC我覺得幾好吖,好注重國語;又冇乜宗教背景。
今年band1來說可能冷門d,OK喎。

原帖由 EMMA88 於 11-1-5 13:50 發表
Pineapple0983:
我對直資學校不是太熟,
你講過既"區內直資我咁排:培基>培僑>王錦>德信(男校)>林大"
我想問如果上文我提及既大埔羅定邦同上述幾間比, 你又如何排位. ...

EMMA ,

聽人講過 , 如果 中, 數, 常 是A , 而英文唔合格 , 就算名次前 , 學校都唔當係BAND ONE 黎嫁.  的家長話BAND ONE 指是可以讀英中,  咁唔合格仲差過BAND 2 生喎,  唔知係唔係.

PINEAPPLE ,

YES ............YES.......
如果係, 個心咁都好過的 . 安落的的.

我地都係開始問到首階段的自行點揀中學 , 都仲未去問到叩門呢個時候. .

你個小朋友而家係 P.5 喎 , 仍未考呈分試喎 ! 問得快左好多.

‹ 上一主題|下一主題