用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望已有結果
go

德望已有結果 [複製鏈接]

咁DG收你,會讀邊間?
原文章由 JOELCC 於 07-11-12 12:59 硐表
今天早上已收到取錄信 ,感謝主。

16號要去註冊了,而且得下午幾個鐘
原文章由 aylau 於 07-11-12 13:28 硐表
I thought that the school would send out letter on 16th.  I have to rush to my mail box after work.

原文章由 watashiwa 於 07-11-12 13:32 硐表

我估如唔去註冊的,他們會將後補的信寄出!

唔知有冇人收到備取信?好多人都會去註冊先我估,因為唔貴同好多其他學校都未有result

原文章由 fat-father 於 07-11-12 15:26 硐表

Do you mind to tell me which district you live ??

Because I have not received yet.

Thanks.

我自己住大埔收到
朋友住九龍都收到

好似話09年會用得,到時轉埋全日

未收到信的媽咪不用太擔心,會有好多人give up,尤其係明年7月後

原文章由 EFM 於 07-11-12 23:34 硐表
I got acceptance too:)
Did anyone know whether I can ask my maid to register on my behalf, as I may not be able to take leave in such short notice.

學校話可以由人代登記,帶齊錄取信及信內要求的文件即可!

原文章由 JOELCC 於 07-11-13 20:47 硐表
you're wellcome. 大家都為小孩子。我比較清楚學校的運作…因為我大女在GH讀二年級。所以如果你有問題可以問我,我會盡量解答你。

其實waiting入的機會係米好大?

原文章由 JOELCC 於 07-11-13 20:54 硐表
以往都有很多是waiting 入讀的。不過當然視乎當年有幾多正取生放棄啦。

waiting係米都有分先後,點分法?

今年話預備多左waiting,因為去年好多人reject,攪到話要call番d最初唔收的去再in,所以分分鐘waiting多過正取生。

原文章由 JOELCC 於 07-11-13 22:07 硐表
waiting 係有排先後的(老師講),但點排我就唔知啦。

有幾多個後備請問?

原文章由 nicolemummy 於 07-11-13 22:58 硐表
:) 很高興, 大約10個報了GH的女同學, 有4個已以正取生資格取錄了. 在此多謝K1-K2的MISS CHAN過去兩年的教導.

原文章由 Sammichloema 於 07-11-14 09:28 硐表

請問有冇人知今年有幾多人報考呀?

今年大約八百幾人報考,正取收成二百幾(45x5),等於四揀一,所以唔難中,加埋後備又二百幾,差不多二揀一!

雖然我未睇過所謂批評的文章,不過每年面試期間,總有此類很主官性的意見出現,小學、幼稚園都係,不能盡信。有時有些家長很想考到某學校,將其捧上天,但考不到之後,就猛講該校的不是,實在欠風度及公度。

我不敢說對德望好了解,自己最後亦未必揀此校,但我知道學校教育水準是高的,課程比一般學校程度高頗多,老師教嚴厲,屬傳統學校,揀不揀很視乎家長喜好。

現時多了家長揀選較活動的學校,所以像德望此類傳統學校,其實確是比之前少了人報讀及競爭,當然唔代表學校跌Watt,最緊要係家長同小朋友需要D乜!

我估遲D難女拔公報結果時,都會有D當初捧到其上天,但最後考不到的人話呢樣個樣,這便是一樣米養百樣人!

原文章由 puncos 於 07-11-14 09:58 硐表

之前睇過有關 d forum about “德望面試安排”及“對德望學校政策的不滿”,心裏總是有點不是味兒的感覺,或多或少好似扣咗 d 分數似的。

恕我再問聲:在您實際經驗所得,GH 有什麼優點?老師、職員是否很嚴厲?對學生是否照 ...

我的朋友報名當地關門前去交表,當時派了8xx幾個籌!

一班收45人 X 5班=2百幾

原文章由 janetlo 於 07-11-14 10:03 硐表
How do you know about this figures?

原文章由 puncos 於 07-11-14 11:01 硐表

唔好意思,咁快又有問題。我想請問若果係 GH 同九龍塘宣道,您會點揀?女拔同 GH  您又會點揀?

million thanks.

宣小同GH都係谷型學校,前者要硬性玩一樣樂器,校舍又冇GH咁大,而小2走出去插班成功率都係GH高D

原文章由 puncos 於 07-11-14 11:16 硐表

我都係好怕宣小咁著重音樂,是關我哋全家都無音樂天份,呀囡學學吓琴都要喊住話唔學。如果俾佢讀宣小,最驚果個應該係我!

咁女拔同 GH 您又有什麼意見可分享吓? thanks. ...

計校譽及成績,都會係DG整體勝一籌,不過DG據悉壓力都唔少,不過我估有機會入到,都會給個女機會一試。

GH都係好學校,可考慮的

原文章由 puncos 於 07-11-14 11:22 硐表

考到 DG 機會應該好細,我都係唔好妄想了!
多謝您。

呢間幾好,不用太多心

原文章由 puncos 於 07-11-14 11:30 硐表

我都知,不過人總係多心,考多咗幾間,心大心細,不知是否自尋煩惱了!!

取錄生

原文章由 jey 於 07-11-14 11:47 硐表
巴菲特:
請問妳個囡是否已取錄生or現是是gh學生

SPCC等緊結果,好快會知。
女拔唔敢講信心如何,因為入去幾分鐘,好視乎個女係米校長LOOKING FOR個類!
唔敢話自己個女叻,不過的確幾好彩,因為暫時面試成績不錯,但小朋友年年唔同,做父母應該不亢不卑,繼續努力。

原文章由 TingKiumom 於 07-11-14 15:34 硐表

Hi 巴菲特,

How's your daughter's interview at DGJS?  Are you confident that she'll have a chance of getting into DGJS?

BTW, is it that your daughter also had been offered a second interview at St. ...
‹ 上一主題|下一主題