用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大抽獎 34區 可否比D意見, 謝
樓主: little-sarah
go

大抽獎 34區 可否比D意見, 謝 [複製鏈接]

咁請問如果係男仔的話,我係:
甲部: 陳瑞祺(1st choice),馬頭涌官小 - 紅磡灣(2nd choice),九龍塘官小(3rd choice)
乙部: 陳瑞祺,農圃道官小,馬頭涌官小-褔祥街!34區其它揀唔落手
咁揀法OK嗎?

原帖由 唔係一舊飯 於 08-12-3 18:20 發表

甲第二唔得(一定入唔到),乙第三填馬頭涌又係浪費左個位,如果第一唔中,第二已經未必得(好多人都會填農圃道第一),之後冇埋第三,好可能唔知派去邊度。

我諗妳要考慮第三位放獻主會(以及馬樂善)、基道、牧愛或靈光等先有機 ...

唔係一舊飯:
咁點解兩間馬頭涌一定入唔到呢?,係難在係邊呢?
咁甲部,我將2,3的位置掉轉,乙部第三放獻主會,第四先放馬頭涌(福祥街)。兩間獻主會邊間好d呢?
我其實係牧愛的舊生

原帖由 唔係一舊飯 於 08-12-4 13:51 發表

唔係難唔難,而係官校多資源,而且冇宗教背景,好多人都會選做第一志願。你放依幾間多人揀嘅學校係第二同三志願,第一都抽唔到你時,之後就更加唔駛諗。

我認為甲部填一間,乙部再重覆(如甲一填自己個區),之後就要揀d覺得好而 ...

Many thanks! 唔係一舊飯 & wensi
03年唔係出生率最低咩

原帖由 唔係一舊飯 於 08-12-4 19:53 發表

有部份學校轉小班,更加少學位。

唔好意思,想問多次,農圃,馬頭涌官小,陳瑞祺,只可以三揀一,放係choice 1。Choice 2 揀其它2線小學
如果甲(1)陳瑞祺,甲(2)九龍塘官小,甲(3)紅磡灣馬頭涌官小,乙(1)農圃,其它係基道,合一堂,兩間獻主會,靈光:天主教領,牧愛etc。咁ga選擇ok 嗎?

原帖由 唔係一舊飯 於 08-12-5 00:58 發表

我所知甲一唔好填哂,如果你心目中只有本區學校,就只填個間係第一志願,因為如果仲有2同3,電腦就會用多左step去處理,之後先到乙部,咁就會蝕底左。(唔知我有冇講錯)

如果我講得冇錯,乙部就應該重覆番甲1志願,之後就選次一級 ...

多謝哂,等我好好諗吥先!

原帖由 wensi 於 08-12-5 11:02 發表

甲(1)陳瑞祺好la!(2)(3)都唔會入ga!

why 乙(1)農圃?............你喜歡那一間甲乙都放第一志願統一D好。叩門都好睇D。

牧愛仲有咩?唔係轉左私小咩?之前上午班私小,下午班津校。四至六年班要去萍果上面上體育堂, ...

好煩啊,anyway多謝哂

原帖由 唔係一舊飯 於 08-12-5 16:50 發表

如果要免費教育,依個時勢度度都差不多。
妳老公唔信,可以搵日小息同放學時段去佢母校睇睇,又或者問問d本地人家長意見。
我兩公婆可能對子女教育質素要求太高,我太太話今時真係唔同往日。 ...

唔係一舊飯:
聽你咁講,都係陳瑞祺好好多喎 ,但無咩人提過基道小學,佢地06-08升中派位都幾好喎!
學校類別
英文中學
中文中學
一條龍中學
人數
百分比
39.1%
34.5%
26.4%
志願
第一志願
第二志願
第三志願
第四志願
第五志願或以後
人數
百分比
68.2%
15.4%
6.4%
2.7%
7.3%

獲派英文中學人數
迦密中學
華英中學
東華三院黃笏南中學
聖芳濟書院
陳瑞祺(喇沙)書院
中華基督教會銘基書院
喇沙書院
協恩中學
旅港開平商會中學
華仁書院(九龍)
伊利沙伯中學
真光女書院
循道中學1
香港四邑商工總會黃棣珊紀念中學1
基督教女青年會丘佐榮中學1
可風中學(嗇色園主辦)1
保良局顏寶玲書院1
香港管理專業協會李國寶中學1
香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學1
總人數43

而獻主會只係得個chart,無升中學的名稱,另一間獻主會馬善樂,我搵唔到升中d資料
獲派中文中學人數
九龍塘學校(中學部)7
五旬節中學5
培道中學5
鄧鏡波學校4
基督教香港信義會信義中學3
順德聯誼總會胡兆熾中學2
中華基督教會基道中學2
麗澤中學2
何文田官立中學1
九龍真光中學1
聖馬利亞堂莫慶堯中學1