用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 開學後感,太煩了
樓主: hayhay2007
go

開學後感,太煩了 [複製鏈接]

回覆 1# hayhay2007 的文章

妳囝囝唔理人但迫佢會做,而間學校無人手協助,亦好似唔多like咁...即係間學校唔適合妳囝囝..就算老師唔叫佢離開,由佢係度讀埋K3,佢都唔會學得多..其實妳想佢係度讀都係想佢學到嘢,但唔適合嘅話,棧浪費咗小朋友寶貴嘅黃金學習時機

我囝都係K1,智力正常,坐得定,大肌無問題,小肌都唔大問題,自理OK,但係成日遊魂同反應慢..佢N1同K1都考到出名嘅英文幼稚園,但我最後決定比佢讀一間local幼稚園,因為果度嘅老師好好同有愛心,我講晒佢哋知阿仔嘅問題,佢哋唔嫌棄仲好幫佢..讀咗一年多阿仔嘅進步好大,特別係講嘢,自理同社交能力

回覆 21# pocoyo123 的文章

相信個媽咪係覺得囝囝有問題先係呢個網出現
但似乎佢只focus係間學校唔support,而唔係想大家比意見佢點handle佢囝囝嘅情況

不過佢真係over-react咗 ..其他媽咪都係肉緊佢個仔嘅情況至比意見,希望可以幫到佢同佢囝囝,而唔係想“踩”佢..

我自從發現囝囝有問題開始係度蒲,從其他媽咪身上學到好多嘢,對我囝囝嘅進展有着好大嘅幫助,真係獲益良多,感激不盡

回覆 24# someoneelse 的文章

哈哈,其實我見到佢話囝囝果 case 算很特別,我都打個突,因為我覺得一d都唔特別 ..佢好強調囝囝係叻嘅,但叻還叻,“叫時無反應”已經係大問題啦..當初我答佢係因為覺得佢無focus係囝囝嘅問題度,我怕小朋友錯過咗寶貴嘅黃金學習期, 但佢嘅反應令我又再打個突

妳唔好咁慶喇..我哋同佢素未謀面都係想幫下佢囝囝啫,平常心啦

回覆 36# someoneelse 的文章

羨慕中
‹ 上一主題|下一主題