用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 關於BA六月份航班
樓主: rubycourt
go

[英國] 關於BA六月份航班   [複製鏈接]

rubycourt 發表於 22-4-13 22:01

Ba話6月唔知取唔取消,ba一日唔講取消,洒店都要罰錢.
唉, BA取消咪取消, 但又吾肯講實, 吾好咁樣令到我地兩頭吾到岸。。。。易架吾知點好。。。
咁你最後買左咩機返, 指教下

我經agent book的 BA, 佢真係仲一舊雲過我, 隔離舖CX d資訊好勁又堅, 真係吾可以旨意agent.

請問係咪6月尾BA機個d家長都未收到cancellation 既email ?   
我都預左佢會cancel , 但係我係想問佢通常BA cancel 左機之後, 有無比返第二個options 我地? BA會吾會安排我地搭第二間或者安排我地轉機呢?   

有無5月尾cancel 左既家長可以分享下, 我到現在還不知道買個另外一套機票定點好.   有無過來人可以指點下.

我真係吾介意, 亦無得介意買多一套另外的機票, 只要能飛到回港.
我真心有做功課, 爬文, 但係當我滿心歡喜想買多哈轉機時, 點知又停飛, 個比率都好似高高地咁.....

然後又睇新加坡, 又好開心覺得又有一條路, 點知又停飛, 出境再入境都吾計較了, 點知又話要計PCR test個48 hours 時間, 好多額外既事要計到好足先可以

咁即使買左另外一套, 到時又停飛點好呢, 又要揾當地酒店住一排, 到時係咪可以full refund?

我地大人check in 時都會R底, 更何況學生們

若果BA cancel機都吾緊要, 起碼有無再幫手安排下機程, 暫時都未通知....咁我買好吾買好呢.

香港隔離酒店已book, 都係好似你地咁1晚penalty charge.

我只係想呻下, 因為實在太苦惱.    但我會繼續再睇其他或者買定轉機.   

大家打下氣, 加油便好了!

rubycourt 發表於 22-4-19 16:34
宜家覺得你安排幾早、幾好又點?!最後睇有無運.
yes, 就係咁, 所以先吾知Book 吾book 另外機票, 定係等等等..........

一家三口 發表於 22-4-19 17:24
我幫囡囡買了 22/6  LHR (BA) > AMS > HKG (CX) , 有無得諗?
我有諗過, 之前見到你地係CX到提起, 我有即時去睇過, 但原來日子學校未得, 要25號先得,
我頭先又再睇多一次所有轉機, 發覺QARTA既轉機既時間好。。。。但唯一担心係佢會隨時比HK ban.

我都有想過買CX 26號, 停CDG呢隻, 好似CX穩陣d, 呢隻轉機OK ma, 你地CX有睇開, 可否比下意見, 謝謝。

lazycat19 發表於 22-4-19 17:34
回覆 teabag 的帖子

book咗ba六月頭回港,但取消嘅機會好大,於是買咗cx轉機返香港,倫敦坐漢沙飛德國轉CX回 ...
下!!! BA咁架, 打上去可以幫你轉, 但又要你自己問行李?
你講完, 我徹底心碎

一家三口 發表於 22-4-19 17:24
我幫囡囡買了 22/6  LHR (BA) > AMS > HKG (CX) , 有無得諗?
請問你呢款係咪只係得22/6有, 還有其他日子嗎?

pauline_c 發表於 22-4-19 18:26
我原本4月訂咗 BA,取消航班得退款,無 alternative 航班安排。之後買 VS,同被取消,亦都係得退款。最後 ...
無安排, 得退款!  原來我都有清高的一刻, 我吾想要$ , 要安排。

咁睇來真係不要再期望BA了.

pauline_c 發表於 22-4-19 18:30
阿仔安排咗 28/6 BA 經 FRA 轉機 CX 返香港,經 CX 安排,比你參考吓~
好的, 謝謝,我會去睇下

Yes, Got cancellation email(emoji)

chriwily 發表於 22-4-21 10:47
今朝收到agent通知,BA25/6倫敦飛香港班機取消左,一般policy就退credit下次買飛用,已叫agent直接申請part ...
me 2, 無論最後退到多小$, 點都要REFUND.
BA已經無任何flight arrangement, $ 點都要攞返.  我同你同一機原本.   

我係return ticket, 我年頭個時仲要加左成2千多元改呢日飛架, 易架

chriwily 發表於 22-4-21 11:27
一直都係上網幫防襯CX, 今次第一次經agent買BA就出事,以後都係買反CX好過
...
今年都應該無得揀, BA , VS無飛, 要直航都應該只得CX.....
去年我遲左買, 後尾因為CX 既機票太貴, 先揀BA , 點知.......  易架咁搞法, 計落仲貴

本來係要refund , 但講講下, 周旋下, BA 比左Swiss airline 我, 我暫時吾駛買定多一套機票住, 到6月睇下咩機溶斷先再行事.  
我估好多人打上去爭取緊, 因為太多學生要返HK la.

whoo99 發表於 22-4-22 17:41
打通BA電話?還是AGENT幫你

係agent幫我的.  不過佢都話等左好耐

仲有提下先,我BA原本係student return ticket ,本身係包2件行李,但點知swiss包得一件,要再加行李就要再比$,好似要HK$2K,咁我又去問下想爭取下,易架比返2件行李

yuyueng 發表於 22-4-22 17:36
其實其他歐洲航空好似漢莎、瑞士、芬蘭呢啲最終唔知開唔開呢?最衰政府唔取消熔斷啦。 ...

呢啲就冇人知了,都估計唔到,我哋做到嘅就係安排定,起碼我而家唔使再俾錢出嚟買機票先,佢肯幫我安排

咁到時真係熔斷嘅時候,我先至再睇吓俾錢買邊班機
‹ 上一主題|下一主題