用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大埔羅定邦
go

大埔羅定邦 [複製鏈接]

原帖由 tictactoe 於 09-4-20 19:21 發表
Band 1 生一定入到大埔5間英文津貼中學,羅定邦何來 Band 1 學生?
大抽獎係玩捉心理遊戲
有d band 1 生唔敢博到盡,去到第三、四志願會選 LTP or中中 ; 亦有敢博嘅 band2 生抽到英中

原帖由 joenjac 於 09-4-22 11:11 發表
我將大埔22間小學於2008小學概覽既5年級人數加總係2517人
官方公佈2574人.

以大為準,唔計跨區
band1生有839人.

唔計羅定邦英中學額有1000人.
自選收左既都係 band1生少量 band2
換言之,5間英中大抽獎會合共收到最 ...

今年起 ,所有中學每班只收36人,所以中一全級總共有180學額

180X5 間EMI=900 (未計扣除留班、跨區、自選收生、叩門位)

(根據明報資料 2009年)
TP 升中生 :2574人
BAND 1 : 858人
非保留學額總 : 553個

所以,若果我是BAND 1生,英文成績又優良又有鬥心, 大抽獎會在第一志願在CPU 及MST 之中二選其一, 以免浪費機會; 跟著的志願是另外3 間英中 .

若果想輕鬆些,不想太大壓力,就會盡選那3間排名略次的英中

但是在自選收生階段,就會視乎成績去報讀心儀學校了

原帖由 chrisjones 於 09-4-21 19:46 發表

鵝老太,妳好!
我之前曾看過妳發表的文章.如沒有記錯,妳仔仔上年升讀了MST,現可否向妳請教一些選校的秘訣?

我阿女現就讀黃建常,上二次的報分試老師說是BAND1中,今次成績未知,要留待星期五才知道.

我想甲部選1.迦密2.沐恩;乙部:1.迦密2.沐恩3.恩主教4.王肇枝5.救恩...這樣會否太冒險呢?

因為有人建議英中只可以報兩間,仲要是一頭,一中等,第3間就要報中中了!請問妳的意見如何?有時間的話請妳回覆!

SORRY,你弄錯了,我仔已經在上年預科畢業了,我上來是為細女找尋334資料..

不過,恕我直言, ,除非是全級頭5名或是頭10名+ 特異功能(獲得校外重要比賽的冠亞季軍), band1 中 報迦密只會白費工夫.

愚見認為,報另外4間英中機會更大.......另外,自選收生甲及乙部不是都只可選一間嗎 ? 即甲:A校 ,乙 : B校,不會有甲:1,2 ; 乙 :1,2,3,4........這麼多呀 ?

原帖由 tictactoe 於 09-4-23 09:10 發表
為什麼羅定邦祗會吸收 BAND2上游一班學生?

858個 band 2學生,如果分上、中、下游,band 2上游只有 858/3 = 286個學生。

羅定邦5班190個學位,難道band 2頭那286人中,會有190人,自信有能力讀英文中學,兼且願意付錢讀直資?

...

直資收生無校網限制,并非在同區居住都可以報讀;換言之,港島學生都可以報LTP . 亦不受 BANDIND 影響,校方收你就BAND X 都讀得
‹ 上一主題|下一主題