用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 《基崇》第一階段後備生,有冇人收到Offer 呢? ...
樓主: MuiMuiQQ
go

《基崇》第一階段後備生,有冇人收到Offer 呢?   [複製鏈接]

Yca1112 發表於 20-3-28 22:26
回覆 chanti 的帖子

唯一可以講有好多籌碼在手

突然覺得, 好似男女朋友分手咁, 講’ 我地冷靜下吧‘

Yca1112 發表於 20-3-28 23:00

直頭失戀

1c-2a飛左你咁衰、you deserve a better one , 大把1a-1b筍盤等緊你!到時1c-2a返黎,你都未必要

cyc2701 發表於 20-3-29 22:40
各位家長好。
因為中一報名人數眾多,縱然不少同學各方面成就達一定水平,但奈何學位有限,因而未能取錄所 ...

本身已有咁多人waiting , 講到想收又收唔到, 但六月中開始又公開接受所有申請者叩門?

cyc2701 發表於 20-3-29 23:08
受教育局收生規程所限,後補生最後取錄日期為四月中。如四月中至派位後有個別同學退學,本校會於"扣門"階段 ...

‘扣門"階段是公開讓全港學生申請?

YmOra 發表於 20-3-30 10:19
如果响7月放榜前要進行"補缺"工作,順住之前嗰三千申請按評估後之取錄加後補名單已經足夠進行補缺工作, ...

咁放榜期間比waiting 學生重新申請同放榜期間重新比任何人公開申請又係2 回事黎既。

YmOra 發表於 20-3-30 12:05
認同學校的按排,這是最"順暢"的收生安排了。

我記得早年"張校長"仍然响"沙崇"當校長的時候,適逢當年實 ...

未放榜已公開接受‘預先報名’叩門位,到時又收一大堆表,安排人手及時間睇成績表,打電話安排申請人來筆試,之後再改卷,計分,排位,又打電話通知取錄的學生, 有些放榜後入了心水的又不來...
我唸,最順暢應該係抽飛後睇下有幾多個位淨, 之後6- 7 頭時send 信比waiting list 學生, 叫仍有興趣的學生寄回回條返去, 學校將收到的名單按之前面試後及成績表出的分排多次位置、係7 月放傍後跟返個list 打比合資格的學生便可、最多米打百幾個電話。

Yca1112 發表於 20-3-30 14:54

同意,還是教育局要有叩門位?我都沒有經驗太多不清楚

感覺只想簡best of the best 來教,籍口多多,基督教學校也是擇優而教

LeeCC 發表於 20-4-3 10:20
咩學校都係架啦

就算band3學校自行都想收band2尾band3頭,唔會合埋眼全收band3

係呀,都係真的,香港d 學校就係咁,基唔基督教既學校都一樣,俗世就係咁。interview in 完揀完一批,waiting 有的band 1 band 2 不揀,再想去靠筆試公開再揀.

little_yolky 發表於 20-4-3 10:47
所以點解話有得揀就揀直資,起碼學校揀過,同學水平較接近,家長理念都較吻合。
...

津小學生來自五湖四海, 老師一樣咁教 , 我女津小學生都係差不多水平,家長理念不見有什麼大出入。中學會好不同?

little_yolky 發表於 20-4-3 10:58
係,好唔同!可能因為我小學係私小既關係,又或者係中學課程唔同小學,所以同學既態度變得決定性,因此, ...

可能因為我曾經以band 2生成績入band 1 校,所以覺得band 1或2 在學習態度上分別不大吧。我表弟是band 1 入band 1 校,反而沒有心機讀,repeat 之後入不了大學。當然,我明白這可能是個別例子。

LeeCC 發表於 20-4-3 10:39
升小一的經驗已經告訴我,收生取向一切與宗教無關

也是的,我也明白, 現今社會,很多教會辦學的目的已不再是宣教了,而是先擇優而教,我落後了。

little_yolky 發表於 20-4-3 11:11
B2生入B1校緊係啦。我指既咪你表弟例子,到咗中學,同學如果自己學習態度唔夠,父母唔一定管到,加上同學 ...

顏同聖,我唸好多會揀聖,可以因為以消費者角度睇,真band 1生為什麼要比錢入二線直資,除非特別喜歡那所中學。

little_yolky 發表於 20-4-3 11:38
以顏既成績都已經係B1了,而且唔止得DSE揀,呢個係賣點,加上直資資源好,語境好。不過,聖有直屬小學,班 ...

B1, 我覺得都有分一線,二線及三線
等於如果係匯vs聖、又唔同講法。

luluhaha 發表於 20-4-3 12:23
依家啲學校只係公司一間,唔可以要求更多

都係既, 明白的, 學校始終係學校,睇成績揀人都啱,宣講神有幾大愛都好,不像教會一樣大門而開。

MuiMuiQQ 發表於 20-4-7 16:24
打算同第二個結婚之際,之前最愛嗰個竟然突然回頭向我求婚... 點算
...

一間kln, 一間港島, 我自己覺得2 間都好, 但級數不至于值得花時間過海讀所以比我會揀近個間

MuiMuiQQ 發表於 20-4-7 18:01
你今日自行點啊?有冇着落?
另外有冇收到基崇 offer 信 ?

自行2 間入哂,可以抽飛收工了。
今日無信呀,連個2 間自行信都無。
你女係灣仔區b1 ,無直中嗎?點解會考慮直資?我細女都係灣仔,到時打算自行及派位都留灣仔區搏直升(除非係band 3啦)

MuiMuiQQ 發表於 20-4-7 20:12
咁叻叻,2間自行都入晒
你小朋友係咪B1a ?

B1a ?我仔Band 2A炸, 入返2A英中,無搏高一線。
原來阿囡唔鐘意,咁中基定基崇多元化、多活動d?

MuiMuiQQ 發表於 20-4-7 20:28
你仔係邊個校網?
B2A 係英文中學咁好嘅
你就正啦,自行搞掂唔使煩

Kwun tong, 不過自行揀左跨區.
冇聽人講過呀,不過各有特色, 中基係創意科技學習個方便廣範d, 基祟有泳池。

MuiMuiQQ 發表於 20-4-8 09:33
我就係驚中基太注重創新科技、科研丶數理... 未必啱阿女,阿女暫時睇又唔似理科人
...

有冇去過中基campus tour 及崇info or open day?

MuiMuiQQ 發表於 20-4-8 09:40
有呀,兩間我哋都幾鍾意,中基係小五嗰年去...

咁真係要問返2 間學校既家長拿多d 資料再可作比較。另外,幾早出門口、校服喜歡邊套多d 都可考慮埋
‹ 上一主題|下一主題