用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Keen Mind am classmate
樓主: kwokwotin
go

Keen Mind am classmate [複製鏈接]

原帖由 elmolly 於 09-9-24 00:06 發表

嘩, 嘉淇識答你咩叫bb話, 好叻呀

by the way, 你地覺唔覺今次張工作紙有d深?

係咪指配對o個頁紙呀,老實講佢o地剛剛認到D字,仲要配對都幾難。都係考父母o既EQ,因為要慢慢講解同教佢o地做。

原帖由 kerkermui 於 09-9-25 09:53 發表

我盒三角crayola玩到玩唔到喇!

我都係用呢種筆俾個女做功課,之后再買咗盒3M出o既,不過就細支D,但真緊要係non toxic囉,至于連線我就真係無用間尺喇,我個女係自己油o家,當然都有出界啦,仲有D位油得唔好o添,佢好鬼鐘意油顏色,我通常俾佢自己做,我睇住有邊D位油得唔好叫佢油翻囉,至于今次呢份功課畫手我就有足住佢對手畫囉。

原帖由 elmolly 於 09-9-25 17:41 發表
好開心呀, 馮老師打左電話黎, 佢話阿女同同學仔有交流喇, 不過都係唔睬老師:;pppp:

同埋終於知道David係乜水

Smallpigbb,

嘉淇係咪好靜架?

今日係我有o野揾馮老師,因為個女跌咗條手巾仔,好彩有貼label,睇睇揾唔揾得返啦,揾唔到都無辦法。

馮老師話我個女會同D同學仔傾計,老師叫佢做o既o野會跟到,不過佢話我個女唔識講句子,其實我個女係識講,不過可能都係陌生啦,又或者始終係老師驚掛,因為佢o係屋企每事問,老師話佢最鐘意咗圖工,呢樣係真,因為佢好鐘意油顏色呀、貼o野呀o甘,可能之前返PG我都已經俾佢自己做,仲有o係屋企又有買D畫紙俾佢畫o下。

原帖由 elmolly 於 09-9-25 23:05 發表

我上次唔見左半個盒寫紙仔放落個"溝通袋"到, 好彩第二日都搵到.

老師又係話我個女唔同老師講野呀, 望下都唔得. 嘉淇會同老師講野好叻喇.

by the way, 今日派果本reader洗唔洗攞返學校架? ...

唔洗呀,呢D故事書係教成2-3個星期,教完就自己keep同個小朋友再睇o下,不過我發現o甘快教D文具都唔知道佢o地記唔記得。

我亞媽買咗個吹氣o個D hello kitty燈籠囉,我就係怕佢無返到學校已經整爛,我收起咗o係房個女無得玩o甘咪整唔爛囉。哈哈

原帖由 bosco媽咪 於 09-9-30 00:49 發表
大家好,幾日無上嚟喇,因亞仔上星期四放學後發燒,直至星期曰仲嘔添,結果入咗医院,一check,燒到40.2要即刻入院.可能係坐保母車冷親,所以各位要小心呀 ...

Bosco媽媽,Bosco家下已經好翻未呀,小朋友病最辛苦一定係媽媽,希望佢早日康復啦,其實學校同課室D冷氣都幾勁o家,所以我成日搞到個女發冷o甘,一定幫佢著住件外套至入學校。

我上年都有報呢間呀,今年就唔知道報唔報喇,因為上年去In時覺得好“求其”所以今年都唔知道報唔報好。

我之前都聽過話個admin好亂但其實到底係點我就唔知道。

原帖由 HimHim小BB 於 09-10-1 23:15 發表
我上年都有報呢間, 不過印象就好差, 一曰內interview晒咁多人, 要在門口排隊成個鐘, 入到學校又要等過, 又多人又迫, 我那時大住個肚, 幾辛苦, 又無chair坐....   等咁耐又多人, 我個仔都發忟晒.  interview時個net ...

嘩,o甘好唔掂wor,根本都無評估過個小朋友。

我話佢In得“求其”就係因為佢問我個女兩條題目就叫我o地走人,不過都有同家長傾下D普通o野囉,如邊個湊呀,平時o訓覺時間呀o甘。

我都係擔心今年多人排隊麻煩,所以我都唔知道會唔會再報,不過都仲有成個月至要download咗form。

原帖由 elmolly 於 09-10-1 23:56 發表

好長篇, 你自己睇啦

http://hk.myblog.yahoo.com/emily-andrea/article?mid=2113

睇咗,如果我係女都真係要好好考慮,所以D 人未必記得你,但有o甘o既經歷都幾激氣wor。

原帖由 Ina 於 09-10-2 13:27 發表
唔....你呢單case我有D印象, 唔知係聽人講過定係响BK睇過.

我諗大家如果上年有報過, 經歷都差唔多. 如果你識响果度做既教職員, 入到既機會大好多, 如果唔係, 你in到曉飛都唔一定入到.

除左呢間, 大家K1會報幾多間 ...

Elvin媽媽,

我頭先接放學見到你呀,不過太遠喇,無同你say hi。

我都會大概報4-6間啦,家下已經交咗4間表喇,不過緊係想個女讀返KM啦。

Elvin媽媽&心悅媽媽,

我已經PM咗俾你o地啦,大家交換o下意見啦。

係喇,我想問o下,你o地知唔知道份功課點評分o家?

原帖由 elmolly 於 09-10-2 23:45 發表

我又想知得唔得呀? 咁快就交左四間? 我都交左兩間, 不過都係港島區既

PM咗俾你喇。

原帖由 ChanCSCathy 於 09-10-3 00:36 發表
PM 收到啦。thanks

我唔知道份功課點評分o家,我個女嗰份畫到出晒界,每次都有3個公仔印。

係呀,亞女都係三個印仔囉,不過我見佢D印仔有時係Well done又時係great睇睇有無分別咋。

原帖由 kerkermui 於 09-10-3 17:13 發表

佢可能想俾婆婆睇吓本手冊!

hkps.. 算啦, 一動不如一靜, e+已經性情大變, 唔知會唔會正常返, 激鬼c我喇! 我唔想又嚟多次~

我其實之前已經同c6傾好, 唔會轉校, 除非讀得唔開心.. or CCKG收 (c6係名校主意 ...

其實係呀,如果唔係有增加好o既都唔想轉,但都要學校收返至得,所以報其他學校都係買定個保險o家咋,因為轉學校佢o地都係一個大挑戰嚟o家。

我個女就無扭飲奶,但就要餵返飯囉,我唔會理o家,我叫姐姐俾佢自己食,不過姐姐都會攞另外一個碗餵。

前一至兩個禮拜個女返到屋企喊多咗,平時佢好少喊o家,用喊嚟扭o野囉,仲同我講話馮老師未俾貼紙佢,我o念可能馮老師有俾D貼紙喊o既小朋友而無俾佢,所以我就要o念方法去解釋點解會o甘。

我個女係金牛座好彩唔硬頸。

原帖由 elmolly 於 09-10-5 23:17 發表
其實我一心想要金牛架, 點知會變左隻白羊, 都唔係好知白羊既性格係點既.

話時話, 今次份功課最尾果頁有咩提議? 我淨係諗到沙紙咋

你呢個媽媽真係好,o甘快就睇定要揾咩,其實我都o念到喇,我會放絲帶啦、百潔布啦,係咪好家庭主婦呢。哈哈!

仲有其他就未想到,係喇,你o地填咗張家長義工出席紙未呀?唔知道如果臨時有時本來話去到跟住去唔到又點搞呢?

原帖由 elmolly 於 09-10-5 23:57 發表

e, 係喎, 你好聰明呀

我驚要搵時間去搵材料所以問定先咋. 如果我地用埋一樣既material, 老師會唔會知我地集體"brainstorm"呢
我填左張form交左喇, 不過驚11月好多interview, 揀晒出年d event ...

我未交呀,我就係驚今日唔知聽日事,所以下年就唔填啦,不過就會填今年o個兩日囉,仲有校內行花市囉。

原帖由 HimHim小BB 於 09-10-5 23:48 發表
Smallpigbb,
你介唔介意pm埋給我你選了那幾間?

St Cat 11月6日interview喎,到時會唔會無乜人返學呢??

PM咗俾你喇

原帖由 Ina 於 09-10-9 21:56 發表
我都試過offer第二樣野比佢, 又或者好似你咁,要求佢執玩具先.

今日睇手册, 有第二個G啦

下星期要帶玩具返去喎. Show and Tell 呢個活動好似幾好, 可以比機會佢地試下小小既presentation. 雖然只係一問一 ...

應該係再下個星期呀19號呀,我都未知道帶咩玩具好,因為要放o係學校一個星期,仲要貼個名。

原帖由 kerkermui 於 09-10-10 00:26 發表
阿仔SL, 我未有手冊睇.. 帶玩具真係有d難度! 因為唔多玩具..
elmolly還返個圓柱插座俾我!!!

帶puzzle?? 真係好耐無買玩具!

19號o個個星期至要帶,慢慢揾囉。
‹ 上一主題|下一主題