用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 喇沙小學 vs 弘立書院
go

喇沙小學 vs 弘立書院 [複製鏈接]

十分幸運地抽中了喇沙,又有ISF弘立的OFFER。兩間教學方式迴異的學校,各位有甚麼高見?
   3    0    0    0

感激各位的意見。首先我們家住九龍,因此弘立真的很遠,可能要考慮搬屋。個人覺得弘立語境應該比較好,有國際視野,小班關顧應該好D,讀得開心D。

對喇沙認識不深,怕傳統學校為追趕功課考試,會失去學習興趣,但抽到連試的機會都不給兒子,又怕幫佢揀錯。畢竟一生人能這樣幸運的機會不多,要很感恩。

有沒有熟喇沙的家長前軰可以指點下?我很希望兒子有平衡的發展同有愉快的學習經歷。

真的是不捨得放棄弘立,作為父母當然希望他健康愉快,但又希望他有一定程度的學術根底,以免日後升學困難。

老實講自己都唔係好確定個仔的受壓能力,因為從來無逼過佢。不過,理智的朋友會認為可以試下D難嘅,之後再轉happy school,但我唔知咁諗啱唔啱。

亦有人話喇沙其實唔係真係算最谷,話佢都好著課外活動。唉!讀書嗰個又唔係自己,其實都唔知我認為好的是否真的適合兒子。

mk3288  喇沙小學是要培養兼顧到學業和運動或音樂的人,只擅長其中一種是不夠的。  發表於 14-6-9 11:57

很多謝各位比咗咁多角度讓我去考慮!

其實兩邊都有朋友的小朋友讀緊,亦有看過兩邊小朋友的功課。就功課內容及深度而言,弘立真的不淺(特別是中文)而且很多功課也不太straight forward,對初小的小朋友來說是比較困難。而LS就量多而且內容深,但相對而言在傳統的學際下其實功課是drilling類較多。

兩間學校各有利弊,對我而言,我唔係因為LS的名氣而考慮,而事實上很就近,小朋友返學很方便。但就要他面對現實接受傳統戰火洗禮。
‹ 上一主題|下一主題