用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 九龍灣聖若翰天主教小學
go

九龍灣聖若翰天主教小學 [複製鏈接]

你們兩位好。我個仔都係今年一年級,1A 班,我哋一家住响牛頭角上邨。個仔都係搭校巴,都係食學校飯,聽佢講好似好鈡意返學咁,可能因為有好幾個幼稚園同學同一班,容易 D 適應。
如果有機會,可以識多個同學仔都好嫁。

我舊年第一、第二輪都入唔到,結果係叩門入。不過聖若翰淨係面見第一、第二輪都係揀佢係第一志願果D。

Dear YoYin,

I only got Longman Express Book A, no Book B in first term. (I bought th ebooks through the school)

Dear BenBen,

我嗰仔得5分,所以第一輪乜都唔得。

第二輪派咗自己區第一志願︰牛頭角官小﹔官小係好,但係主要因為兩個原因,結果叩門入咗 St.John︰

1. 都知道 St.John 嚴,但係覺得 咁咪幾好,嗰仔可以乖D。(其實我和我太太都幾惡)

2. 我嗰仔嘅幼稚園(平安福音堂)同 St.John 同中大合辦咗個叫手語雙語共融計劃,我嗰仔同D做手語嘅小朋友好 friend,雖然我嗰仔係健聽,但係都希望佢熟多D唔同嘅小朋友,又都幾欣賞個校長肯參加依個計劃,所以決定叩門。

Dear Benben,

My choice is St.John, both in 1st & 2nd round. So I can have my interview.

(N.B. 2nd round 跨區 揀 St. John, 因我住牛頭角)

Dear Ivy

我個仔都只得中國工夫OK咋。珠心算都係唔收。

Dear Yoyin,

圖書袋內應有:
1.學生手冊(連閱讀日誌及圖書證)
2.小卜的知識樂園(課本)
3.圖書工作紙(如老師有派回)
4.閱讀足印紀錄冊
5.文具(木顏色+鉛筆+擦膠)

我諗應該所有一年級都係依D卦

各位早︰

關於中文默書,有事請教︰你們班的中文老師有解釋什麼是「核心範圍」、「自習」等等字眼嗎?我有點不大明白。
好像不知道她們會怎樣出。

謝謝各位拔刀幫助。

小甜,你好。
你所解釋的是否中文老師解釋的?
因我兒不知是否堂上魂遊太空,完全不知所以,上次中默只好全部溫了!唉!
明天又要中默喇!

A big question:

下星期二中文默書,但是你們小孩班教了第十二課未?未教點默呀?課書都幾深喎。

重有一件事︰
中英默書前一日,你哋多唔多功課?我覺得有時幾多,聽日英默,今日中文有三樣功課。

我看見所派中默範圍說今次默第十一、十二課。今日星期四先教第十二課,下星期二就默,係唔係有點過份?

請問各位︰覺唔覺最近好似好多測驗和默書?
‹ 上一主題|下一主題