用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母無玷聖心幼稚園 大圍聖心2007-08 k2請進
樓主: MARSTEN
go

大圍聖心2007-08 k2請進 [複製鏈接]

原文章由 ctf1029 於 07-9-11 14:01 硐表
興趣班未派通告,會有校車.
包括手冊每天都袋住四本書,未知是否會似k1時的做法.

老師而家未開會決定收唔收書,因現在只帶3本書,所以日日都要帶

原文章由 ctf1029 於 07-9-13 11:20 硐表
其實三本書都唔係日日用,點解唔增加透明度,俾個上課時間表,咪可以按時帶書.
家長會時提過會日日有英文課,你們的小朋友知唔知道是否日日有接觸英文. ...

我諗你地k1時都知佢地唔透明架啦!上課時間表我諗冇呢個必要,因國語堂唔定架,但一星期有一堂,我仔就話星期二,不過唔知下星期一唔一樣,佢地日日都學phonics

其實我估到話有4個班主任,實質得3個,因我仔從來都係講個3個老師既名字,當我問佢識唔識第4個老師佢話唔識lor!
k1時其中一個班主任走左差不多成半年到學期前個令月至請返個,所以見慣不怪,不過唔知其他學校會唔會有咁既情況發生

不過我唔其望佢係學校學到好多知識,佢返學係主要學同人相處,好多知識家長自己教都得,打從k1開始我已知道返得呢間學校要醒目d,自己照顧自己,我仔試過係學校除唔到down coat,到喊老師至得閑理佢,不過都好既,等佢獨立d lor,而家著raincoat返學,我都同佢除左我自己拿走,免得加重老師負擔又令到阿仔咁lei hair!

[ 本文章最後由 laiki 於 07-9-14 01:55 編輯 ]

不過今日再問阿仔,佢就話有4個老師,有一個唔知咩名?!

原文章由 arnoldmami 於 07-9-20 13:55 硐表
請問你們興趣班會報那一科呢?

我報左左右手計數,係我家大少指明要學既

原文章由 ctf1029 於 07-9-20 15:44 硐表
我囝囝都話要報左右手計算班及普通話.佢鍾意普通話老師.報兩個班才有校車搭,但唔知幾多錢.

ctf1029,

我諗唔會太貴!佢地平時d價錢都好相宜,仲平過我搭巴士,我自己接送既,你地今年校車有冇加價?校車係咪交10個月車貴架,7月使唔使交?

原文章由 ctf1029 於 07-9-21 08:37 硐表
暑期班時的車費馬鞍山$270.一次過俾係多咗,但每堂計都平過係外面學.

咁都唔貴呀!咁平時校車費有冇比上年加左?
係呀.興趣班算好平tim

今日收到學校張入數slip,都幾煩,睇黎而家唔用autopay,個個月要自己入

原文章由 laiki 於 07-10-3 01:48 硐表
今日收到學校張入數slip,都幾煩,睇黎而家唔用autopay,個個月要自己入

原來學校cut鬼左我個autopay,因為k1時我申請學費減免,過左一個月autopay後,一次過交哂全年學費.可能因為咁個account cut 左,而家就要用slip入

Marsten,

我本英文書直頭一個印都冇,不過睇到阿仔畫野畫到去birthday個度,我仔寫字都算係咁,,係之前寫平彎區有難度!佢好少要我捉佢手寫,通常係我寫俾佢睇

[ 本文章最後由 laiki 於 07-10-4 13:55 編輯 ]

原文章由 MARSTEN 於 07-10-13 11:12 硐表
有冇人知去旅行係咪k2,k3一齊去架?

no, its for K3 only

原文章由 ctf1029 於 07-10-15 10:26 硐表
手冊上好似有一日是親子旅行.

家長會有人問過呢個問題,老師話k3至有

原文章由 MARSTEN 於 07-10-31 18:35 硐表
前日我仔仔念左四句三字經,唔知幾時教既呢??

係呀!上星期教架,勁搞笑,佢冇lala講!阿仔前幾日問我幾時萬聖節,我話星期三,佢話"有冇假放呀?"我話"冇",佢話"搞錯呀!"俾佢笑死

原文章由 MARSTEN 於 07-10-31 18:35 硐表
前日我仔仔念左四句三字經,唔知幾時教既呢??

係呀!上星期教架,勁搞笑,佢冇lala講!阿仔前幾日問我幾時萬聖節,我話星期三,佢話"有冇假放呀?"我話"冇",佢話"搞錯呀!"俾佢笑死

原文章由 MARSTEN 於 07-11-26 20:04 發表
x'mas party我想同埋老公一齊去同仔仔玩,唔知得唔得呢?記得上次都係行黎行去映下相咁,應該唔係咁大問題掛??

學校話就話唔得,我見上次even係結業禮都有父母都去,佢地唔想太多人迫得滯者,如果我老公肯去我都會叫埋佢去
‹ 上一主題|下一主題